Προσωπικός γιατρός: Προσεχώς εγγραφή χωρίς κινητό, όλο το πιο κοντά το «πέναλτι»

06 Σεπτεμβρίου 2022 18:15

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας καθώς έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια οι εγγραφές των πολιτών. Όσοι... καθυστερήσουν όμως θα αντιμετωπίσουν τα «πέναλτι» στα φαρμακεία.

Από τη Δευτέρα 1η Αυγούστου η πλατφόρμα https://ehealth.gov.gr/p-rv/p άνοιξε για τις εγγραφές στον προσωπικό γιατρό. Ωστόσο, για την εγγραφή στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ απαιτείται να έχει κανείς κινητό τηλέφωνο, κάτι όμως που δεν χρησιμοποιούν όλοι οι πολίτες. Για παράδειγμα, υπάρχει μια μερίδα κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων που δεν έχουν βάλει στην καθημερινότητά τους τη χρήση του κινητού.

 Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Αυτό το «πρόβλημα» θα διορθωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα και δεν θα χρειάζεται κινητό τηλέφωνο για να γραφτεί κάποιος στον προσωπικό γιατρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες εντός της εβδομάδας, θα μπορούν να εγγραφούν στον προσωπικό τους γιατρό και μέσω φαρμακείων, και εννοείται ότι δεν θα χρειαστεί το κινητό τους τηλέφωνο.

 Ουσιαστικά και η εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ θα αλλάξει και θα γίνεται εγγραφή χωρίς κινητό τηλέφωνο αλλά και η εγγραφή θα γίνεται σε φαρμακεία χωρίς πάλι κινητό τηλέφωνο.

Όσοι εγγραφούν στον προσωπικό γιατό θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι ποινές
Γιατί οι πολίτες δεν πρέπει να το παραλείψουν

Οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να επιλέγουν για να εγγραφούν στο σύστημα. Και αυτό προκειμένου να αποφύγουν αργότερα τις ποινές που προβλέπονται με αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα, σε διαγνωστικές εξετάσεις και σε νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.

Με βάση το νόμο προβλέπεται:

- Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

- Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατά 10%Από την ίδια ημερομηνία στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, θα πρέπει να πληρώνουν κατά επίσης 10% περισσότερο.

- Από 01-01-2023 τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται κατά 20% για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές. Όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό από 1.9.2023 και δεν θα έχουν παραπεμπτικά, δεν θα έχουν προτεραιότητα για να επισκεφθούν γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και τις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

dikaiologitika.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos