Ευλογιά των πιθήκων: Γνωστό φάρμακο δίνει ελπίδες για την θεραπεία, σε εξέλιξη δύο κλινικές δοκιμές

12 Σεπτεμβρίου 2022 16:43

Δύο νέες κλινικές δοκιμές ελέγχουν την αποτελεσματικότητα ενός γνωστού φαρμάκου για την ευλογιά των πιθήκων. Την ίδια ώρα αναζητούνται νέες λύσεις για πιο αποτελεσματικό εμβολιασμό.

 Η νέα φάση της κλινικής δοκιμής 3 θα αξιολογήσει το νέο αυτό φάρμακο τόσο για παιδιά, όσο για ενήλικες στις ΗΠΑ. Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ θα μελετήσουν περίπου 500 άτομα από όλες τις ΗΠΑ τα οποία δήλωσαν ότι επιθυμούν να λάβουν μέρος στην μελέτη.

Το φάρμακο το οποίο ελέγχεται για την αποτελεσματικότητά του για την ευλογιά των πιθήκων δεν είναι άλλο από αυτό που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών των ΗΠΑ (FDA) έχουν εγκρίνει για την θεραπεία της ευλογιάς. Πρόκειται για την φαρμακευτική ουσία τεκοβιριμάτη.

Για την ώρα, οι γιατροί μπορούν να δώσουν το φάρμακο αυτό στους ασθενείς που υποφέρουν από την ευλογιά των πιθήκων μέσα από μια διευρυμένη πρόσβαση «παρηγορικής χρήσης» κατόπιν αίτησης.
Η ευλογιά των πιθήκων διαρκεί δύο εβδομάδες αλλά μπορεί να γίνει εξαιρετικά επώδυνη λοίμωξη σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι ( ο μέχρι πρόσφατα διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων) σε δελτίο τύπου.

«Για την ώρα δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πως αυτό το φάρμακο θα μπορούσε να μετριάσει τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων και να παρεμποδίσει τα σοβαρά αποτελέσματα. Αυτή η κλινική δοκιμή είναι σχεδιασμένη να απαντήσει σε αυτά τα σοβαρά ερωτήματα» δήλωσε.

Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) έχουν επιβεβαιώσει 21.504 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων ανα τις ΗΠΑ, μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου. Πριν την παγκόσμια εξάπλωση της νόσου, η ευλογιά των πιθήκων έκανε την εμφάνισή της σε χώρες όπως η κεντρική και Δυτική Αφρική, όπου ο ιός ήταν ενδημικός.

Αναζητείται νέα λύση και για αποτελεσματικό εμβολιασμό
Την ώρα που ερευνητές ελέγχουν ένα νέο φάρμακο για την θεραπεία των περιπτώσεων της ευλογιάς των πιθήκων, μια άλλη κλινική μελέτη αρχίζει να εξετάσει μια νέα μέθοδο που εξασφαλίζει ένα εμβόλιο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η δοκιμή που θα κάνουν οι επιστήμονες μένει να επιβεβαιώσει ότι η ενδοδερμική χορήγηση του νέου εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων είναι τόσο αποτελεσματική όσο οι τωρινές μέθοδοι χορήγησης εμβολίου. Επίσης, η νέα αυτή μέθοδος θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να χρησιμοποιήσουν λιγότερη δόση εμβολίου με αυτόν τον τρόπο.

Πρόσφατα, οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν δύο διαδερματικές διαδοχικές ενέσεις με διαφορά 28 ημερών. Παρόλα αυτά, ο FDA πρόσφατα ενέκρινε τα διαδερμικά εμβόλια για τους ενήλικες. Αυτές οι ενέσεις περιέχουν μόλις το ένα πέμπτο της βασικής δοσολογίας, που θα μπορούσε να επιτρέψει τους γιατρούς να εμβολιάσουν περισσότερους ανθρώπους.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos