Επικαιροποιημένα εμβόλια: Θα χρειαστούν 5η δόση οι ηλικιωμένοι που εμβολιάστηκαν με τα συμβατικά εμβόλια

12 Σεπτεμβρίου 2022 19:19

Διευκρινίσεις σχετικά με την ανάγκη εμβολιασμού με 5η δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια COVID για τους ηλικιωμένους που έχουν εμβολιαστεί με 4η δόση (με τα συμβατικά εμβόλια) έδωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση. 

Για τα άτομα μεγάλης ηλικίας που έχουν εμβολιαστεί με 2η ενισχυτική δόση με τα συμβατικά εμβόλια και έχουν περάσει πάνω από 3 μήνες συστήνεται 5η δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια ανέφερε, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση. 

«Μετά την πάροδο 3-4 μηνών η ανοσία φθίνει σύμφωνα με τη βιβλιογραφία. Επομένως ΝΑΙ, αυτά τα άτομα θα κάνουν την επόμενη δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο COVID» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Ας σημειωθεί ότι αν κάποιος έχει κάνει 4η δόση και έχει νοσήσει δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. 

Θυμίζουμε ότι πριν 5 μήνες περίπου είχε ανοίξει η δυνατότητα εμβολιασμού των ατόμων αυξημένου κινδύνου με τα συμβατικά εμβόλια που υπήρχαν πριν τα επικαιροποιημένα εμβόλια. 

Σε ποιους συστήνεται ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Η κ. Θεοδωρίδου ανακοίνωσε σήμερα (12/9) ότι για τις ομάδες που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19 συστήνεται ο εμβολιασμός με 2η ενισχυτική δόση (4η δόση) με τα επικαιροποιημένα εμβόλια COVID. Θυμίζουμε ότι ο EMA ενέκρινε πρόσφατα τα επικαιροποιημένα εμβόλια COVID κατά της Όμικρον 1

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια λειτουργούν ως αναμνηστικές δόσεις και χορηγούνται μόνο σε όσους έχουν λάβει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού (2 δόσεις ή το μονοδοσικό) ή έχουν λάβει 1η αναμνηστική δόση (3η δόση.

Ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα γίνεται 3 μήνες τουλάχιστον μετά από τον τελευταίο εμβολιασμό ή μετά τη νόσηση. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προτεραιότητα θα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • όλα τα άτομα άνω των 60 ετών
  • άτομα ηλικίας 12 -15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου μετά από συνεννόηση και με τον θεράπων ιατρό 
  • άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίων νοσημάτων
  • επαγγελματίες υγείας
  • άτομα που διαβούν με άλλα άτομα σε ανοσοκατοστολή ή άλλο υποκείμενο άτομα
  • φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήμετα με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τον κορονοϊό.

*Οι πίνακες έχουν διαμορφωθεί και η τελική επικύρωσή τους θα γίνει αύριο. 

*Οι απολύτως υγιείς δεν έχουν συμπεριληφθεί προς το παρόν στην αρχική ταξινόμηση για τη λήψη των επικαιροποιημένων εμβολίων COVID.

Άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού με τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού με τα επικαιροποιημένα εμβόλια COVID.

Πρόσθεσε ότι από τις 14 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν να διενεργούνται οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

news4health.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos