Υποχρεωτικά τα μαθήματα τοπoθέτησης αλυσίδων – Τι προβλέπει ο νόμος, τι γίνεται στην πράξη

29 Σεπτεμβρίου 2022 12:05

Παρόλο που οι περισσότερες σχολές οδήγησης τηρούν την οδηγία του υπουργείου για υποχρεωτική εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών στην τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων, οι εξεταστές παραλείπουν να ελέγξουν αν οι μαθητές κατέχουν τη συγκεκριμένη γνώση.

Υποχρεωτικός είναι ο εφοδιασμός των όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με αντιολισθητικές αλυσίδες από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο κάθε έτους, εφόσον οι αρμόδιες αρχές θεωρούν ότι συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ασφαλείας, λόγω μιας χιονόπτωσης.

Στο πλαίσιο της πρόβλεψης για την αποφυγή προβλημάτων σαν αυτά που σημειώθηκαν τον περασμένο χειμώνα στη χώρα μας, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υποχρεώνει τους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα, την ίδια ώρα που έχει εκδώσει εγκύλιο μέσω της οποίας καθιστά υποχρεωτική την εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών στον τρόπο τοποθέτησης του αντιολισθητικού εξοπλισμού.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2022 και υπογράφεται από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, ορίζει τα εξής:

1. Εφεξής, κατά τη διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι οδηγοί και οδηγοί εκπαιδεύονται υποχρεωτικά στον τρόπο τοποθέτησης σε όχημα αντιολισθητικού εξοπλισμού (αλυσίδων ή αναλόγου εξοπλισμού) καθώς και της αφαίρεσής του.

2. Παρακαλούνται οι Διευθυντές Σπουδών των ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο. (σ.σ. Kέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών) να εφιστούν την ιδιαίτερη προσοχή στους εκπαιδευτές που παρέχουν θεωρητική εκπαίδευση σε υποψήφιους οδηγούς και οδηγούς για τη δέουσα εμβάθυνση στις ενότητες που αφορούν στην οδήγηση με μειωμένη πρόσφυση, τη χρήση ειδικών ελαστικών, τη χρήση αντιολισθητικού εξοπλισμού (αλυσίδων) κ.ο.κ.

Τηρούν, ωστόσο, οι σχολές οδηγών την εγκύκλιο, εκπαιδεύοντας τους μαθητές σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση των αντιολισθητικών αλυσίδων;

αντιολισθητικές αλυσίδες μαθήματα

Η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτών τηρεί κατά γράμμα τις οδηγιές του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα, βέβαια, με το ρεπορτάζ του carandmotor υπάρχει και μια μειοψηφία σχολών οδήγησης, που μολονότι έχει λάβει τη σχετική οδηγία, δεν εκπαιδεύει τους οδηγούς στο πώς τοποθετείται ο αντιολισθητικός εξοπλισμός.

Πρόκειται φυσικά για μια σημαντική παράλειψη η οποία δεν συνδράμει στις προσπάθειες του υπουργείου για την αποφυγή δυσάρεστων συμβάντων, σαν αυτά που σημειώθηκαν τον περασμένο χειμώνα στο Λεκανοπέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταλυτικό ρόλο στη μη συμμόρφωση των εκπαιδευτών οδήγησης στη σχετική οδηγία διαδραματίζει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εξέτασης των οδηγών, οι εξεταστές παραλείπουν να ζητούν από τους μαθητές να τοποθετήσουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

αντιολισθητικές αλυσίδες μαθήματα

Το carandmotor επικοινώνησε με κάποιες σχολές οδηγών, οι οποίες του γνωστοποίησαν ότι κανείς από τους μαθητές τους δεν έχει εξεταστεί στην τοποθέτηση αλυσίδων. Πρόσθεσαν δε ότι οι εξεταστές θα έπρεπε να δίνουν έμφαση στο συγκεκριμένο κομμάτι, μιας και πλέον η τοποθέτηση των αντιολισθητικών αλυσίδων αποτελεί μέρος της διδακτέας ύλης.

Όπως είναι, πασιφανές, αν οι εξεταστές αντιμετώπιζαν τη γνώση τοποθέτησης αντιολισθητικών αλυσίδων ως ένα εφόδιο που οφείλει να έχει κάθε μαθητής για την έκδοση διπλώματος οδήγησης, τότε ακόμα και αυτές οι λίγες σχολές οδηγών, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με την εγκύκλιο, θα αναγκάζονταν να διδάξουν τους εκπαιδευόμενους πώς τοποθείται ο αντιολισθητικός εξοπλισμός στους τροχούς ενός αυτοκινήτου.

Αυτό θα σήμαινε ότι όλοι οι νέοι οδηγοί που βγαίνουν στους δρόμους, θα γνώριζαν πώς να δράσουν σε περίπτωση έντονης χιονόπτωσης, ώστε να αποφευχθούν οι όποιες δυσάρεστες καταστάσεις.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos