Κρήτη: Στη Σούδα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush»

08 Οκτωβρίου 2022 00:41

Στη Σούδα της Κρήτης βρίσκεται το εντυπωσιακό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους».

Πρόκειται για το καμάρι του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους βρίσκεται στη Σούδα της Κρήτης στέλνοντας μήνυμα ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο.

Το πλοίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, έχει μήκος 333 μέτρα, μεταφέρει 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Το πλήρωμά του αποτελείται από 6.000 αξιωματικούς του ναυτικού και της αεροπορίας.

Έχει σκαρί 100.000 τόνων και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και 30 κόμβους. Είναι πυρηνοκίνητο και μπορεί να πλέει ασταμάτητα για 20 συνεχόμενα χρόνια χωρίς να χρειαστεί ανεφοδιασμό.

«Είναι σαν να ζεις σε ένα χωριό. Γυρίζω όλο το πλοίο και γνωρίζω τους μισούς. Είναι όμορφα και είναι σαν οικογένεια».

Στρατηγικός κόμβος η Σούδα

Η Σούδα αποτελεί στρατηγικό κόμβο για τις ΗΠΑ ειδικά στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Εδώ και δυο μήνες που είμαστε σε αποστολή, συνεργαζόμαστε με την ελληνική αεροπορία. Τις τελευταίες δυο ημέρες της άφιξής μας στη Σούδα, είχαμε την ευκαιρία να πλεύσουμε και να συνεργαστούμε με ένα ελληνικό πλοίο», λέει ο Ντένις Βελέζ, διοικητής 10ου Στόλου.

Όσο το αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται στον ελλαδικό χώρο θα πραγματοποιούνται ασκήσεις με την πολεμική αεροπορία και το ναυτικό.

«Φέρνουμε τα ιπτάμενα ραντάρ E2D Hawkeye τα οποία είναι κρίσιμα εργαλεία για να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητάς μας για την ενδυνάμωση της άμυνάς μας», σημείωσε ο Ντέιβ Πόλαρντ, κυβερνήτης αεροπλανοφόρου.

Ανάμεσα στο πλήρωμα, και ένας αξιωματικός ελληνικής καταγωγής και μάλιστα με ρίζες από την Κρήτη.

«Είχαν να βρεθώ εδώ περίπου 30 χρόνια. Είναι ωραίο που είδα τη θεία και τον θείο μου και να ευχαριστηθώ τη φιλοξενία και το καλό φαγητό». Το αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» θα παραμείνει στη Σούδα μέχρι τη Δευτέρα, ενώ τους επόμενους μήνες θα συνεχίσει να επιχειρεί στη Μεσόγειο. Από την στιγμή που έφτασε το αεροπλανοφόρο γίνονται ασκήσεις μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αποτροπής.

megatv

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos