Θεσσαλονίκη: Ο πρώτος ουρανοξύστης 100 μέτρων στην πόλη

03 Νοεμβρίου 2022 20:53

Οι διαδικασίες για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών είναι και πολύχρονες και δαιδαλώδεις. Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί κάποιος υποτυπώδης προϋπολογισμός, παρά μόνο έχει καταγραφεί η πρόθεση του ιδιοκτήτη να κατασκευάσει ένα πολυώροφο κτίριο, με επιθυμία να μετατραπεί σε νέο τοπόσημο για την Θεσσαλονίκη.

Το ακίνητο των «Κεραμείων Αλλατίνη» με εμβαδόν 81,5 στρ., αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης περιοχής στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Δήμου στη Θεσσαλονίκη γνωστής ως «Νοτιοανατολική Πύλη Θεσσαλονίκης». Μετά την καταστροφή των παλαιών εγκαταστάσεων των «κεραμείων Αλλατίνη» στην προηγούμενη θέση τους, αρχίζουν στα τέλη της δεκαετίας του ‘30 να κατασκευάζονται οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις σε σχέδια του Ελβετού μηχανικού Αλβέρτου Αρτίν. Η διακοπή της λειτουργίας τους τα τελευταία 30 χρόνια και η εγκατάλειψη τους συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός χώρου επικίνδυνου και υποβαθμισμένου για τις κατοικημένες περιοχές που τον περιβάλλουν. Παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκαν το 2006 με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού ως «μνημείο», επειδή αποτελούν σημαντικό δείγμα Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα για την Θεσσαλονίκη, δεν έγινε μέχρι σήμερα καμία προσπάθεια για την εξυγίανση και αναβάθμιση τους.

 

 

Με την αλλαγή του ιδιοκτήτη άρχισαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες αξιοποίησης του ακινήτου. Η ιδιοκτήτρια ανώνυμη εταιρεία ΣΤΑΝΤΑ Α.Ε, επέλεξε για την αξιοποίησή του ως πολεοδομικό εργαλείο το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του άρθρου 8 Ν. 4447/2016, για την έγκριση του οποίου θα ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Με το προτεινόμενο Σχέδιο και την υπό διαβούλευση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προτείνονται η συγκέντρωση όλης της επιτρεπόμενης νέας δόμησης σε ένα σύγχρονο και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας ψηλό κτίριο ύψους 100 μέτρων, η ενσωμάτωση – ανάδειξη και αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων, η εκχώρηση ενός εκ των διατηρητέων κτιρίων στον Δήμο Θεσσαλονίκης με στόχο τη δημιουργία πολιτιστικών εγκαταστάσεων μητροπολιτικής κλίμακας για την πόλη της Θεσσαλονίκης, η δημιουργία ενός υπερτοπικής εμβέλειας αστικού πάρκου αναψυχής στο σύνολο της υπόλοιπης έκτασης του ακινήτου, που μεταξύ άλλων θα αναδεικνύει πλήρως το διατηρητέο μνημείο και η απομάκρυνση κάθε αυτοκινήτου από την όλη έκταση με την υπογειοποίηση του συνόλου των απαιτούμενων θέσεων στάθμευσης.

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos