Καιρός: Έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία «EVA», οι συστάσεις της Πυροσβεστικής

04 Νοεμβρίου 2022 21:30

Μεγάλο μέρος της χώρας θα πληγεί από την κακοκαιρία «EVA» όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, κατά την έκτακτη ενημέρωση.

Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, το 112 ενεργοποιήθηκε με μηνύματα «προειδοποίησης» ενόψει των έκτακτων καιρικών συνθηκών και αφορά το Ιόνιο και την Ήπειρο.

Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθεί εκ νέου σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί τις επόμενες ημέρες και κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας. «Ανάλογα με τα φαινόμενα και την εξέλιξή τους θα αποσταλούν μηνύματα από το 112 στους πολίτες» ανέφερε ο ίδιος κατά την ενημέρωση.

Όπως είπε, το έκτακτο δελτίο καιρού θα επικαιροποιείται ανά 12 ώρες και θα «ανεβαίνει» στο emy.gr.

Νωρίτερα, νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων.

Σύμφωνα με όσα είπε, θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη αναφορικά με την κακοκαιρία το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.

Επιπλέον, ενεργοποιούνται τα Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ σε αυξημένη ετοιμότατα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι «κλειδί» για την αποφυγή προβλημάτων από την κακοκαιρία είναι ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων και ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες να θέσουν το σύνολο των δυνάμεών τους στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας και επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες των δήμων Αττικής, λόγω της πρόβλεψης για κακοκαιρία και για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν τον νομό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Στις περισσότερες περιοχές έγιναν εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού των φρεατίων και των αγωγών ομβρίων υδάτων, ενώ δόθηκε εντολή για άμεση απομάκρυνση όποιων ογκωδών αντικειμένων έχουν εντοπιστεί στους δρόμους.

Οι περισσότεροι δήμοι ανέβαλαν τις διάφορες δράσεις με τη συμμετοχή πολιτών και τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο, ενώ εξέδωσαν και ανακοινώσεις με συμβουλές για μέτρα ασφάλειας των κατοίκων.

Στο σύνολό τους οι δήμαρχοι έθεσαν σε επιφυλακή τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας που διαθέτουν, προκειμένου να παράσχουν, όπου και αν χρειαστεί, κάθε δυνατή βοήθεια.

Ο Δήμος Ωρωπού (καλύπτει μία πολύ μεγάλη και ιδιόμορφη έκταση, ορεινή και παραθαλάσσια, στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής), ενεργοποίησε το Σχέδιο που έχει εκπονήσει για ανάλογες περιπτώσεις (Σχέδιο Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεση διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων), μετά από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο δήμαρχος με τους αντιδημάρχους και με εκπροσώπους της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, καθώς και των εθελοντικών ομάδων.

Το Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:
α) από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο,

β) από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο,

γ) από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και,

δ) κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (05-11-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (06-11-2022).

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:
α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,

β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),

γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες, και

δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos