Γάτα: Γιατί ξύνεται έντονα με τα πίσω πόδια της

23 Νοεμβρίου 2022 13:52

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες ταλαιπωρούνται από διάφορες αλλεργίες, που συνήθως δημιουργούν προβλήματα στο αναπνευστικό, αλλά και στο δέρμα. 

Μία γάτα που ξύνεται συνεχώς με τα πίσω της πόδια και με δυσκολία αναπνοής, χρειάζεται σίγουρα την προσοχή μας. Αλλά ποιος μπορεί να είναι ο λόγος που παρουσιάζει αυτές τις συμπεριφορές;

Η αλλεργία στα ζώα είναι ένα συχνό φαινόμενο πια, όπως και στους ανθρώπους. Παρατηρείται, μάλιστα, αύξηση στα ποσοστά των ζώων που παρουσιάζουν αλλεργία. Οι γάτες, σε σχέση με τους σκύλους, δεν παρουσιάζουν τόσο συχνά αλλεργίες. Παρόλα αυτά, όταν παρουσιάσουν θέμα αλλεργίας, τις περισσότερες φορές είναι σοβαρό. Η αλλεργία μπορεί να είναι εποχική, δηλαδή να εκδηλώνεται συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, ή να εμφανίζεται όλη τη διάρκεια του έτους, όλες τις εποχές. Η εποχική αλλεργία, συνήθως, αφορά αλλεργιογόνα που βρίσκονται στη φύση, όπως η γύρη και τα φυτά. Ενώ η μη εποχική αλλεργία, μπορεί να οφείλεται σε αλλεργιογόνα που υπάρχουν στο σπίτι. Επίσης, κάποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν στη γάτα μας κάποια αλλεργική αντίδραση.

Ποιες ουσίες μέσα στο σπίτι προκαλούν αλλεργία

  • Αρωματικά χώρου
  • Καθαριστικά
  • Απορρυπαντικά και μαλακτικά ρούχων
  • Καπνός από τσιγάρο
  • Φυτά και γύρη

Η αλλεργία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και να είναι κάτι πιο πολύπλοκο. Μπορεί να μην εντοπίσουμε ποτέ τι πραγματικά ενοχλεί τη γάτα. Είναι βασικό, όμως, να δίνουμε λεπτομερές ιστορικό στον γιατρό μας, για να εντοπίσει το πρόβλημα.

Πρόβλημα στο αναπνευστικό σύστημα, η γάτα μας θα παρουσιάσει άσθμα. Το λεγόμενο “άσθμα των αιλουροειδών”. Το σύμπτωμα που βλέπουμε συνήθως στη γάτα είναι αναπνευστική δυσχέρεια και ξηρός βήχας. Επίσης, η γάτα πολλές φορές μπορεί να παρουσιάσει αλλεργία από κάποια εξωπαράσιτα, κυρίως στους ψύλλους, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα. Το ζώο αρχίζει και ξύνεται έντονα με τα πίσω του πόδια, να γλείφεται και να τρίβεται. Όταν ξύνεται υπερβολικά μια γάτα, αρχίζει και έχει εκδορές στο δέρμα, χάνει τρίχωμα, δημιουργούνται πληγές και δερματικές αλλοιώσεις. Φυσικά και αναφέρουμε τα συμπτώματα στον κτηνίατρό μας και, ανάλογα με την περίπτωση, αυτός μας δίνει την κατάλληλη αγωγή.

Γάτα: Γιατί ξύνεται έντονα με τα πίσω πόδια της

Πως θα βοηθήσουμε την γάτα μας

Αλλάζουμε κάποιες συνήθειες μας. Για αρχή απορρυπαντικά και μαλακτικά. Πλένουμε πιο συχνά το κρεβατάκι της και με πιο ήπια οικολογικά απορρυπαντικά. Απομακρύνουμε από τον χώρο μας φυτά και διάφορα λουλούδια. Δεν καπνίζουμε μέσα στο σπίτι και δεν ψεκάζουμε με αρωματικά χώρου. Ζητάμε, επίσης, την συμβουλή και ιατρική συνδρομή του κτηνιάτρου μας.

mypet.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos