Μπορούν οι σκύλοι να είναι vegeterian – χορτοφάγοι

25 Νοεμβρίου 2022 15:15

Η απάντηση είναι μονολεκτική, ναι, οι σκύλοι μπορούν να είναι vegetrian – χορτοφάγοι. Τουλάχιστον μπορούν να είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι σκύλοι δεν είναι αμιγώς σαρκοφάγα ζώα, όπως οι γάτες. Οι σκύλοι όταν δεν έχουν κάποιον να τους παρέχει την καθημερινή τους τροφή συχνά καταφεύγουν στη χορτοφαγία.

 Οι σκύλοι είναι παμφάγα ζώα
Τα αυστηρά ή αληθινά σαρκοφάγα, όπως οι γάτες, έχουν υψηλότερες διατροφικές απαιτήσεις για ταυρίνη (ένα αμινοξύ), αραχιδονικό οξύ (λιπαρό οξύ) και ορισμένες βιταμίνες (νιασίνη, πυριδοξίνη, βιταμίνη Α), οι οποίες είναι άμεσα διαθέσιμες σε ζωικές πρωτεΐνες και πηγές λίπους. Τα παμφάγα ζώα, όπως οι σκύλοι και οι άνθρωποι, δεν έχουν υψηλότερες απαιτήσεις για ταυρίνη και ορισμένες βιταμίνες και μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους αραχιδονικό οξύ από φυτικά έλαια.

Οι σκύλοι μπορούν να επιβιώσουν τρώγοντας αποκλειστικά χορταρικά
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι σκύλοι τρώνε ο,τι βρουν μπροστά τους. Σαφέστατα έχουν τις επιλογές και τις προτιμήσεις τους. Προτιμούν κάποια ειδικά χυμώδη αγριόχορτα, μια ωραία, πράσινη σαλάτα. Δεν μένουν όμως μόνο στα αγριόχορτα: τα μούρα και ειδικά τα βατόμουρα είναι αγαπημένη τους επιλογή. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι η χορτοφαγία είναι γι’ αυτά η ιδεώδης διατροφή. Εάν παραστεί ανάγκη, οι σκύλοι μπορούν να επιβιώσουν τρώγοντας αποκλειστικά χορταρικά όπως κι οι άνθρωποι, διότι και οι δύο είναι παμφάγοι. Στην πραγματικότητα η ιδανική διατροφή για αυτούς είναι συνδυασμός τροφών τόσο φυτικής όσο και ζωικής προέλευσης.

Μπορούν οι σκύλοι να είναι vegeterian - χορτοφάγοι Επηρεάζει η διατροφή την επιθετικότητα του σκύλου;
Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα. Υπάρχουν δύο αντικρουόμενες θεωρίες:

Η μία θεωρία λέει ότι η πρωτεΐνη, που συνδέεται άμεσα με την επιθετικότητα, κάνει τον σκύλο νωθρό όταν είναι σε έλλειψη.
Η άλλη ισχυρίζεται ότι η έλλειψη πρωτεΐνης αναγκάζει το ζώο να την αναζητήσει, αυξάνοντας έτσι την επιθετικότητά του.
Είτε ισχύει η πρώτη ή η δεύτερη θεωρία, το βέβαιο είναι ότι η φτωχή δίαιτα και νωθρότητα πάνε μαζί, γιατί ο οργανισμός χρειάζεται καύσιμα για να τα βγάλει πέρα. Αντίθετα, μια ισορροπημένη δίαιτα, που περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά, βοηθάει τον σκύλο να ‘ναι ενεργητικός και ευδιάθετος. Για αυτό είναι απαραίτητο το διατροφικό πρόγραμμα του σκύλου να βγαίνει μετά από συνεννόηση με τον κτηνίατρο.

mypet.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos