300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Ποιο είναι το σχέδιο επιστροφή τους στο ΕΣΥ

08 Δεκεμβρίου 2022 12:07
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Ποιο είναι το σχέδιο επιστροφή τους στο ΕΣΥ

test2

react2 2025

skandalis77

Newsroom Newsroom

Την ασφαλέστερη οδό για την επιστροφή στα νοσοκομεία των 2.100 υγειονομικών εργαζόμενων που επιμένουν να μην εμβολιάζονται για τον κορωνοϊό και τη λοίμωξη covid-19 αναζητούν οι επιστήμονες και η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την παράταση που είχε δοθεί από την κυβέρνηση ως το τέλος του χρόνου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και έδωσε τη δυνατότητα επανόδου στο σύστημα υγείας από την 1η Ιανουαρίου 2023 στους 2.100 εργαζόμενους σε νοσοκομεία. Ειδικότερα, πρόκειται για 243 γιατρούς, 1.100 νοσηλευτές και 757 διοικητικούς εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ωστόσο, η εφαρμογή της απόφασης αποδεικνύεται ένας πολύ δύσκολος γρίφος. Χθες το θέμα τέθηκε σε συζήτηση στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κατόπιν του αιτήματος του υπουργείου Υγείας να καταρτιστεί το σχετικό πρωτόκολλοο βάσει του οποίου θα γίνει η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις εργασίες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής «άνοιξαν» το θέμα χωρίς όμως να προλάβουν να το ολοκληρώσουν. Η εισήγησή τους για το υγειονομικό πρωτόκολλο των ανεμβολίαστων έναντι του κορωνοϊού εργαζομένων του ΕΣΥ αναμένεται την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

 Ο προβληματισμός των επιστημόνων είναι μεγάλος, όπως και το ίδιο το θέμα στην ουσία του. Κι αυτό διότι δεν αφορά τους αρνητές του εμβολίου για τον κορωνοϊό, αλλά γενικά τους αρνητές των εμβολίων μέσα στον χώρο της υγείας.

Οπως μάλιστα ανέφερε μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στο protothema.gr, «επιδημιολογικά ο κίνδυνος πλέον είναι χαμηλός, το ζήτημα που αναδεικνύεται είναι η επαγγελματική ηθική των υγειονομικών, πως αντιλαμβάνονται οι ίδιοι την ευθύνη τους για την προστασία των ασθενών που καλούνται να περιθάλψουν αλλά και πως η πολιτεία. Πλέον ο κίνδυνος να σταλεί από την επιστημονική κοινότητα ένα τυχόν λάθος μήνυμα για τον εμβολιασμό είναι μεγαλύτερος από τον επιδημιολογικό κίνδυνο που συνιστά η λοίμωξη covid».

Ζητούμενο είναι λοιπόν τώρα το πρωτόκολλο για τους 2.100 εργαζόμενους που δεν εμβολιάστηκαν για τον κορωνοϊό στη διάρκεια της οξείας φάσης της πανδημίας, όμως στην πράξη αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως "πιλότος" για τους ανεμβολίαστους έναντι άλλων νοσημάτων υγειονομικούς. Για παράδειγμα, πριν από την πανδημία κορωνοϊού, οι υγειονομικοί που αρνούνταν -και αρνούνται φυσικά ακόμη - να εμβολιαστούν για την εποχική γρίπη προβλημάτιζαν τις επιστημονικές επιτροπές των νοσοκομείων, χωρίς όμως το θέμα να λαμβάνει μεγαλύτερη έκταση. Τωρα στην ατζέντα των προβληματισμών προστίθεται και ο ετήσιος εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης covid για τους υγειονομικούς.

Κατά τους ειδικούς της Επιτροπής, το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών αναδεικνύει την ανάγκη να ενεργοποιηθούν πλέον νομοθετικά εργαλεία. Αναφέρουν ενδεικτικά τον τρόπο που ρυθμίστηκε το ζήτημα για την κάλυψη των κενών των εργαζομένων που ήταν σε αναστολή, δηλαδή με συμβασιούχους που όμως είχαν υποχρεωτικά εμβολιαστική κάλυψη έναντι του κορωνοιού. Μάλιστα, για αυτούς όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, καταβάλλεται προσπάθεια να παραμείνουν στο ΕΣΥ και μετά τις 31 Δεκεμβρίου που λήγουν οι συμβάσεις τους.

Το υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ανεμβολιαστους εργαζόμενους σε άλλες θέσεις πλην δομών υγείας, θα αποτελέσει καταρχάς τη βάση και για το πρωτόκολλο για τους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε εισηγηθεί -και έγινε δεκτό- να πηγαίνουν στην εργασία τους με αρνητικό rapid test που διενεργούν κάθε εβδομάδα και με δική τους δαπάνη. Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς εξετάζεται να απαιτείται η διενέργεια δύο τεστ την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη. Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας θεωρείται επίσης δεδομένη. Σε άλλο επίπεδο, εκτός Επιτροπής, η επιστροφή των ανεμβολίαστων ενεργοποιεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων που αναζητούν τρόπο να αξιοποιήσουν τους εργαζόμενους για τις ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αλλά χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τους ασθενείς. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται αν και πως μπορούν να εργαστούν σε άλλη θέση, για παράδειγμα, ιδίως οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Η διπλή γιορτή της 21ης Νοεμβρίου και το μήνυμά της
  • Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην διάπραξη απατών μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, καθώς και στη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών σε διάφορες περιοχές της επικράτειας
  • Ελλάδα - Σκωτία: Αξίζουν τα πολλά γκολ στο Φάληρο!
  • Μαρμελάδα ρόδι όπως τη φτιάχνουμε στο σπίτι – ρουμπινένια, πικάντικη, με χαρακτήρα
  • Ανοίγει σήμερα το MyΘερμανση: Έως 1.200 ευρώ για τα νοικοκυριά (Βίντεο)
  • Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ ξένοι ιδιοκτήτες με «μαύρα» ενοίκια σε Κρήτη, Κυκλάδες, Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Χριστουγεννιάτικα πάρκα, θέατρ...
Έρχονται υπέρογκα αναδρομικά δ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

agnantio new 23

banneraki

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Νοέμβριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

logo2
Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Θλίψη στο νησί – «Έφυγε» από κοντά μας ο Σωτήρης Χουλιάρας (Βίντεο)

Πάρος: Θλίψη στο νησί – «Έφυγε» από...

22 Νοεμβρίου 2025
Πάρος: Οι παρεμβάσεις ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού του λιμανιού είναι εδώ!

Πάρος: Οι παρεμβάσεις ανακαίνισης κ...

21 Νοεμβρίου 2025
«Ό,τι Αξίζει» στην Αντίπαρο με την Ίνα Ταράντου - Η ιστορία και οι άνθρωποι του νησιού (trailer)

«Ό,τι Αξίζει» στην Αντίπαρο με την...

23 Νοεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Ο συνθέτης και ερμηνευτής, Χάρης Βαρθακούρης στον Star FM (βίντεο)

Ο συνθέτης και ερμηνευτής, Χάρης Βα...

27 Νοεμβρίου 2025
Αγροτικές επιδοτήσεις: 3,7 δισ. θα λάβουν συνολικά οι αγρότες το 2025 (βίντεο)

Αγροτικές επιδοτήσεις: 3,7 δισ. θα...

27 Νοεμβρίου 2025
Β. Κικίλιας: «Διπλασιάζουμε το επίδομα ανεργίας των ναυτικών και διευρύνουμε τους δικαιούχους»

Β. Κικίλιας: «Διπλασιάζουμε το επίδ...

27 Νοεμβρίου 2025

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ