Φάρμακα: Πάνω από 230 σκευάσματα σε έλλειψη – Σε ποια υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα

03 Ιανουαρίου 2023 15:30

Ο ΕΟΦ δημοσιοποίησε λίστα όπου περιλαμβάνονται οι μακροχρόνιες-σημαντικές ελλείψεις καθώς και μία ακόμη η οποία περιλαμβάνει τα φάρμακα για τα οποία οι εταιρείες που τα έφερναν έχουν ανακοινώσει τη διακοπή της κυκλοφορίας τους

Το μεγαλύτερο κατάλογο ελλείψεων φαρμάκων που έχει δημοσιευτεί ποτέ, ανάρτησε λίγο πριν το κλείσιμο του έτους ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), όπου σ’ αυτόν συμπεριλαμβάνονται ευρέως γνωστά και ιδιαίτερα διαδεδομένα σκευάσματα. Πασίγνωστα αναλγητικά, αντιβιοτικά, αντιεμετικά και φάρμακα για το κρυολόγημα, περιλαμβάνονται στις δύο λίστες του οργανισμού, που αθροιστικά καταγράφονται 232 ελλειπτικά ή εντελώς εξαφανισμένα σκευάσματα.

Ειδικότερα, ο ΕΟΦ δημοσιοποίησε μία λίστα όπου περιλαμβάνονται οι μακροχρόνιες-σημαντικές ελλείψεις καθώς και μία ακόμη η οποία περιλαμβάνει τα φάρμακα για τα οποία οι εταιρείες που τα έφερναν έχουν ανακοινώσει τη διακοπή της κυκλοφορίας τους.

Ότι συνολικά τα φάρμακα που απουσιάζουν από την αγορά είναι αυξημένα κατά περίπου 50 σε σχέση με τις αντίστοιχες λίστες τις οποίες είχε δημοσιοποιήσει ο ΕΟΦ τους προηγούμενους δύο μήνες, γεγονός το οποίο δικαιολογείται αφενός από την έξαρση των ιώσεων και την αύξηση της ζήτησης, αφετέρου από τη διόγκωση του προβλήματος των ελλείψεων σε παγκόσμιο επίπεδο το Δεκέμβριο.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι μεταξύ των σκευασμάτων που παρουσιάζουν ελλείψεις, περιλαμβάνονται επίσης 9 εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα, ενώ ιδιαίτερα σοβαρή είναι και η έλλειψη σκευασμάτων που εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), τα οποία ανέρχονται σε 67 προϊόντα.

Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή

Σε μία προσπάθεια να υπάρχει καλύτερος έλεγχος στη διακίνηση των ελλειπτικών, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε εκ νέου την απόφασή του για πολλά από αυτά η χορήγηση στους πολίτες να γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή η οποία θα εκδίδεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το μέτρο αυτό το οποίο είχε αναφέρει πριν από περίπου 6 εβδομάδες, το ανακοίνωσε εκ νέου χθες Δευτέρα 2 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς.

Συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε μεταξύ των 10 μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, ότι θα υπάρχει αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα, δηλαδή ένας πολίτης για να πάρει το φάρμακό του θα πρέπει να έχει ηλεκτρονική συνταγή και μάλιστα μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται ο έλεγχος των πωλήσεων φαρμάκων ώστε να μην υπάρχουν και κρούσματα παράνομων εξαγωγών.

Να τονίσουμε βέβαια πως αναμένεται σχετική λίστα που θα εκδοθεί από Υπουργείο Υγείας και θα αναφέρει τα σκευάσματα για τα οποία θα επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο, χωρίς να είναι γνωστός ο χρόνος της έκδοσης.

Σύμφωνα με την τελευταία λίστα του ΕΟΦ σχετικά με τα ελλειπτικά φάρμακα, μεταξύ αυτών βλέπουμε πως λόγω αυξημένης ζήτησης η καθυστερημένης παράδοσης από το εξωτερικό υπάρχει έλλειψη σε:

Αντιφλεγμονώδες με βάση τη δραστική ουσία φλουτικαζόνη
Aντιβιοτικό που ανήκει στις κεφαλοσπορίνες δεύτερης γενιάς
Δύο πασίγνωστα αντιβιοτικά με βάση την αμοξυκιλλίνη
Ένα ακόμη πασίγνωστο αντιβιοτικό με βάση τη δραστική κεφακλόρη (κεφαλοσπορίνη επίσης)
Αντιϋπερτασικό με βάση τη δραστική ουσία κιναπρίλη
Φάρμακο για την ημικρανία με βάση τη δραστική εργοταμίνη.
Τα παραπάνω είναι μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις, ενώ συνολικά όπως εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αναφέρουν 400 και πλέον σημαντικά σκευάσματα σε έλλειψη. Μεταξύ αυτών που δεν έχουν δηλωθεί από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΦ περιλαμβάνονται:

Το νούμερο 1 αναλγητικό με βάση τη δραστική ουσία παρακεταμόλη
Αναλγητικό αντίστοιχο με το προηγούμενο στην κατηγορία των ”cold & flu”
Αποσυμφορητικό ρινικό σκεύασμα με βάση τις ουσίες δεξαμεθαζόνη και τραμαζολίνη
Φάρμακο για το καρδιαγγειακό σύστημα με βάση τη δραστική καρβεδιλόλη
Πασίγνωστο οπιοειδές αναλγητικό.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos