Φλεγμονώδεις Νόσοι Εντέρου: Θεραπεία χωρίς φάρμακα προλαμβάνει το 60% των ΙΦΝΕ

05 Ιανουαρίου 2023 12:03

Η θεραπεία που αντιμετωπίζει τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα δεν βρίσκεται στο φαρμακείο - Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

Το μυστικό για την αντιμετώπιση των ΙΦΝΕ (ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου) είναι απλό. Αφορά σε αλλαγές του τρόπου ζωής που μπορούν να προλάβουν έως και 60% των περιπτώσεων ΙΦΝΕ σύμφωνα με μεγάλη διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gut.

Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από την Nurses Health Study η οποία συμπεριέλαβε 121.700 νοσοκόμες 30-55 ετών από έντεκα αμερικανικές πολιτειες το 1976. Το δεύτερο μέρος της έρευνας, η NHSII, περιέλαβε 116.429 νοσοκόμες 25-42 ετών από δεκαπέντε αμερικανικές πολιτείες το 1989, ενώ η έρευνα HPFS συμπεριέλαβε 51,529 γιατρούς 40-75 ετών από όλη τη χώρα το 1986.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια κλίμακα κινδύνου από το 0 έως το 6 για κάθε συμμετέχοντα με βάση τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ΙΦΝΕ. Όσο υψηλότερο το σκορ τόσο περισσότεροι οι παράγοντες κινδύνου (βάρος, κάπνισμα, λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, άσκηση και ποιότητα διατροφής).

Πώς όρισαν οι επιστήμονες τον υγιεινό τρόπο ζωής; Δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 18,5 και 25, αποφυγή καπνίσματος, άσκηση, οκτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ελαχιστο κόκκινο κρέας ημερησίως (1/4 μιας μερίδας), 25 γραμμάρια φυτικές ίνες την ημέρα, δυο μερίδες ψάρι την εβδομάδα, μισή μερίδα καρπούς ημερησίως και όχι πάνω από ενα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δυο για τους άνδρες.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι εμφανίστηκαν 346 περιπτώσεις νόσου του Crohn και 456 περιπτώσεις ελκώδους κολίτιδας. Με βάση την κλίμακα που ετοίμασαν οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα άτομα με το χαμηλότερο σκορ θα μπορούσαν ενδεχομένως να είχαν αποτρέψει το 43% και το 44,5% αυτών των περιπτώσεων, αντίστοιχα. Διαπίστωσαν επίσης ότι η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα μπορούσε να αποτρέψει το 61% των περιπτώσεων νόσου του Crohn και το 42% των περιπτώσεων ελκώδους κολίτιδας.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τα συμπεράσματα αυτά και σε επόμενες αναλύσεις δεδομένων από την Σουηδική Κοόρτη Μαμογραφίας (37.275 συμμέτεχουσες) και την Κοόρτη Σουηδών (40,810 συμμετέχοντες) καθως καθώς και την Ευρωπαική Προοπτική Μελέτη για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (404.144 συμμετέχοντες).

Παρότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν την αιτιώδη σχέση ανάμεσα στα ΙΦΝΕ και την αποφυγή τους με αλλαγές του τρόπου ζωής, οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει όντως σχέση αιτίου – αιτιατού και ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποτελέσουν μια μελλοντική αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης των ΙΦΝΕ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos