Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ο γάμος με την Άννα – Μαρία που έβγαλε χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους (Βίντεο)

10 Ιανουαρίου 2023 23:49

Πέθανε σήμερα (10.01.2023) σε ηλικία 82 ετών ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε ιδιωτικό νοσοκομείο. 

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος εισήχθη στο νοσοκομείο “Υγεία”, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ είχε νοσηλευθεί πρόσφατα με κορονοϊό στο νοσοκομείο Αττικόν. Ο Κωσταντίνος Γλύξμπουργκ είχε αρχικά διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου στην Αργολίδα στις 15 Δεκεμβρίου.

Διετέλεσε βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, οπότε με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και στη Βρετανία, ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

Ως βασιλιάς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας, όταν συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του τελευταίου.

Στράφηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου απαιτώντας 161,1 εκατομμύρια ευρώ και τελικά μετά από δικαστικές διαμάχες κατάφερε να αποζημιωθεί με 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΟΥ Αχαρνών, τον Μάρτιο του 2003.

{https://www.youtube.com/watch?v=F9DQsXbopRg}

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Η ζωή του 

Ο Κωνσταντίνος Β΄, γεννήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού στις 2 Ιουνίου του 1940, και σημάδεψε, ποικιλοτρόπως, τη νεότερη ιστορία της χώρας.

Γονείς του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας, αδελφός και διάδοχος του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Β΄ και η πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Αννοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκη.

Το 1947, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Γεωργίου Β΄, ο πατέρας του, Παύλος, ανέβηκε στον θρόνο της Ελλάδας και ο Κωνσταντίνος ορίστηκε διάδοχος.

Έχει δύο αδελφές, τη Σοφία και την Ειρήνη. Παιδιά του είναι η Αλεξία, ο Παύλος, ο Νικόλαος, η Θεοδώρα και ο Φίλιππος.

Την ημέρα της γέννησής του ερρίφθησαν 101 κανονιοβολισμοί από τον λόφο του Λυκαβηττού, όπως συνηθιζόταν για να αναγγελθεί ότι ο νέος πρίγκιπας ήταν αγόρι. Το 1958 ο Κωνσταντίνος αποφοίτησε από το Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων, συνεχίζοντας διετή φοίτηση στα Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το 1960 γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Στις 6 Μαρτίου 1964 ο πατέρας του, ο βασιλιάς Παύλος, πέθανε από καρκίνο και τον διαδέχτηκε στον θρόνο ο 24χρονος Κωνσταντίνος ως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β΄.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 ο βασιλιάς παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα – Μαρία.

Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Χρυσός Ολυμπιονίκης

Το 1960 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης ο διάδοχος, ακόμη, Κωνσταντίνος συμμετείχε στην ομάδα ιστιοπλοΐας της Ελλάδας, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Ντράγκον.

Συμμετείχε ως πηδαλιούχος του σκάφους «Νηρεύς» όπου πλήρωμα ήταν ο Οδυσσέας Εσκιτζόγλου και ο Γιώργος Ζαΐμης. Η ομάδα απέσπασε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας από το 1912.

Ο ιστορικός γάμος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου

Ήταν Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 1964, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να παρακολουθήσουν το γάμο του πιο νέου βασιλικού ζεύγους στον κόσμο: του 24χρονου βασιλιά Κωνσταντίνου και της 18χρονης Άννας – Μαρίας.

Η Αθήνα είχε ντυθεί στα γιορτινά της, για να υποδεχθεί το γεγονός της δεκαετίας, όπως το χαρακτήριζαν τότε. Από την οικία του Τατοΐου πρώτοι αναχώρησαν με ανοιχτή άμαξα ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ και η Βασιλομήτωρ Φρειδερίκη, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε η άμαξα στην οποία επέβαιναν η Πριγκίπισσα Άννα-Μαρία και ο Βασιλιάς Φρειδερίκος Θ.

{https://www.youtube.com/watch?v=GirOnFdalyU}

Σε όλη τη διάρκεια του μυστηρίου δύο πρίγκιπες κρατούσαν τα αδαμαντοστόλιστα στέμματα πάνω από τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία.

Η τελετή ολοκληρώθηκε στις 11.10 π.μ. όταν και ερρίφθησαν από τον Λυκαβηττό 101 κανονιοβολισμοί και ακολούθησε πομπή με τους νεόνυμφους στο κέντρο της Αθήνας.

Και οι δύο μελλόνυμφοι ανήκαν στην ίδια δυναστεία (Σλέσβιχ – Χολστάιν – Ζόντερμπουργκ – Γκλίσμπουργκ) και ήταν μακρινοί συγγενείς. Ο Κωνσταντίνος ήταν μόλις 24 ετών και είχε διαδεχθεί στον ελληνικό θρόνο τον πατέρα του Παύλο, που είχε πεθάνει στις 6 Μαρτίου 1964. Η Άννα Μαρία μόλις είχε συμπληρώσει τα 18 της χρόνια και ήταν η τριτότοκη κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου του 9ου και της βασίλισσας Ίνγκριντ.

Το ζευγάρι είχε γνωριστεί το 1959 στη Δανία και αμέσως αναπτύχθηκε μεταξύ τους ένα τρυφερό αίσθημα, που εξελίχθηκε σε έρωτα. Όταν έγιναν οι αρραβώνες του ζεύγους τον Ιανουάριο του 1963, η Άννα Μαρία είχε δηλώσει: «Δεν ονειρεύτηκα ποτέ να παντρευτώ ένα Βασιλιά. Ήθελα απλά να είμαι μία γυναίκα ευτυχισμένη με το σύζυγό της. Ναι, αγαπώ εδώ και καιρό τον Κωνσταντίνο, και εύχομαι ο χρόνος να μας επιτρέψει να ζήσουμε μερικά χρόνια όπως όλος ο κόσμος».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos