Γλυπτά του Παρθενώνα - Sunday Times: Αναμένεται να επιστρέψουν φέτος, λέει Έλληνας αξιωματούχος

23 Ιανουαρίου 2023 18:06

Συμφώνησαν να «κατευνάσουν τη ρητορική», γράφουν οι Sunday Times του Λονδίνου, επικαλούμενοι Έλληνα αξιωματούχο, για τις συνομιλίες Αθήνας-Λονδίνου πάνω στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Ελλάδα διατείνεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας «win-win» με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά, τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να επιστρέφουν στην Αθήνα πριν από το τέλος του έτους, αναφέρεται στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.

Ανώτερος Ελληνας αξιωματούχος είπε ότι οι «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων είναι αμετακίνητες και πρότεινε ένα νέο «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις.

Πρόσθεσε ότι το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση είχαν αποκλείσει οποιοδήποτε «δάνειο ή ανταλλαγή, επειδή οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της ιδιοκτησίας, που αποτελεί κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές».

 Πριν από τον επόμενο γύρο συνομιλιών με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, και τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πηγή αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα εμπόδια.

«Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, με το πρώτο μέρος των γλυπτών να μεταφερθεί στην Αθήνα την ίδια περίοδο» είπε ο αξιωματούχος.

Βρετανικές πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι η ιδέα του «παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου» δεν έχει συζητηθεί επισήμως και ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

Την περασμένη εβδομάδα, η εκπρόσωπος του πολιτισμού της ελληνικής αντιπολίτευσης απέκλεισε οποιαδήποτε συμφωνία που δεν καθιστούσε σαφές ότι τα Γλυπτά ανήκαν στην Ελλάδα.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για να επιτρέψει στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου να αποφασίσουν εάν μπορούν να δώσουν αντικείμενα στη συλλογή του.

Η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού, Μισέλ Ντόνλαν, πιστεύει πως τα γλυπτά ανήκουν στη Βρετανία και ότι η αποστολή τους στην Ελλάδα θα ήταν ένας «επικίνδυνος δρόμος». «Θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για ολόκληρο του περιεχόμενο των μουσείων μας».

Η κοινή γνώμη στη Βρετανία, ωστόσο, φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με αυτή στην Ελλάδα. Δημοσκόπηση του YouGov πέρυσι διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% των Βρετανών πίστευε ότι τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos