Αυτά είναι τα νέα αστικά λεωφορεία που θα κινούνται στην Αθήνα

23 Ιανουαρίου 2023 22:46

Η Iveco είναι ο προσωρινός ανάδοχος για το τμήμα του μεγάλου διαγωνισμού που αφορά στην προμήθεια 100 αρθρωτών CNG λεωφορείων.

Πρόοδο κατέγραψε ο μεγάλος διαγωνισμός για την ανανέωση του στόλου λεωφορείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να προχωρά στην ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου για το κομμάτι που αφορά στην προμήθεια 100 αρθρωτών λεωφορείων μήκους 18 μέτρων με φυσικό αέριο.

Προσωρινός ανάδοχος με προσφερόμενη τιμή 385.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και συνολική επένδυση 38,5 εκατ. ευρώ είναι η Iveco, που θα προμηθεύσει το υπουργείο με λεωφορεία που θα κινούνται από 6κύλινδρο κινητήρα φυσικού αερίου χωρητικότητας 7,8 λίτρων που παράγει 330 ίππους και 1.300 Nm ροπής στις 1.200 σ.α.λ.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός, πέρα από την προμήθεια των 18μετρων αρθρωτών λεωφορείων CNG περιλαμβάνει και τρία ακόμα τμήματα τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκρεμμότητα και είναι τα εξής:

  • 200 απλά αστικά οχήματα 12 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI και αρχικού προϋπολογισμού 59 εκατ. ευρώ. Προσφορές κατέθεσαν η ιταλική Industria Italiana Autobus και η Iveco.
  • 100 απλά ηλεκτρικά αστικά οχήματα 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ. και αρχικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ. Προσφορές κατέθεσαν οι Irizar, Van Hool και Iveco.
  • 250 απλά ηλεκτρικά αστικά οχήματα 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ. και αρχικού προϋπολογισμού 123,75 εκατ. ευρώ. Προσφορές κατέθεσαν οι BYD, Irizar, και Yutong, αλλά συνεχίζουν μόνο οι δύο τελευταίες μιας και η BYD αποκλείστηκε.

Ο διαγωνισμός ο οποίος προκηρύχθηκε στα τέλη του 2021 αφορούσε, επίσης, 100 απλά υβριδικά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων, κατηγορίας EURO VI (προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ). Για το εν λόγω τμήμα του διαγωνισμού, ωστόσο, δεν κατατέθηκε κάποια προσφορά και επομένως κηρύχθηκε άγονο.

urbanway cng λεωφορεία φυσικού αερίου

Το προσεχές διάστημα, και εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές εμπλοκές, θα ανακηρυχθούν ανάδοχοι για το σύνολο των 650 λεωφορείων και οι φάκελοι θα οδεύσουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα πρώτα καινούργια λεωφορεία θα παραληφθούν εντός του 2023, βάζοντας τέλος στην 14μηνη αναμονή (από το 2008), όταν είχαν υπογραφεί οι συμβάσεις για την τελευταία μεγάλη προμήθεια αστικών λεωφορείων.

Παράλληλα, στόχος είναι να προκηρυχθεί και ο νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 650 «πράσινων» λεωφορείων, ώστε να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος των 1.300 νέων οχημάτων που θα αναστηλώσουν τον συγκοινωνιακό στόλο τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos