Τι θα πάθει ένας σκύλος αν πιει αλκοόλ;

05 Φεβρουαρίου 2023 13:47

Θυμάστε εκείνο το ποτηράκι με κρασί που είχατε αφήσει πάνω στο τραπέζι;

Αφού ξέρετε ότι δεν το ήπιατε όλο, πώς αλήθεια εξαφανίστηκε; Μήπως ο χνουδωτός σας φίλος είναι ο ένοχος; Το μυαλό σας γεμίζει από ερωτηματικά για το τι μπορεί να πάθει ο σκύλος σας που ήπιε αλκοόλ. Ευχόμαστε ποτέ να μην βρεθείτε σε αυτή τη θέση, για αυτό εδώ θα βρείτε τι πρέπει να κάνετε αν συμβεί κάτι τέτοιο, ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς θα κρατήσετε το σκυλάκι σας ασφαλές.

 Τι συμβαίνει όταν ένας σκύλος πίνει αλκοόλ;
Το αλκοόλ καταρχήν να πούμε ότι είναι τοξικό για τους σκύλους. Ακόμα και μικρές ποσότητες αλκοόλ – όχι μόνο σε ποτά αλλά και σε σιρόπια και άλλα τρόφιμα μπορεί να έχουν συστατικά που είναι δηλητηριώδη για τα σκυλιά. Τόσο η αιθανόλη (ο μεθυστικός παράγοντας στην μπύρα, το κρασί και το λικέρ) όσο και ο λυκίσκος (που χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας) μπορούν να προκαλέσουν στους σκύλους δηλητηρίαση.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ή αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, η δηλητηρίαση από αλκοόλ σε σκύλους μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια των οργανικών συστημάτων και ακόμη και θάνατο

 Τα σημάδια της δηλητηρίασης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Εμετός
Αποπροσανατολισμός
Υψηλή θερμοκρασία σώματος
Ανησυχία
Υπερβολικό λαχάνιασμα
Μυϊκός τρόμος και επιληπτικές κρίσεις

Επιτρέπεται να αφήσω τον σκύλο μου να πιει μια γουλιά από το ποτό μου;
Αν και μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο να αφήσετε το σκύλο σας να πιει μια μικρή γουλιά από το κρασί, τη μπύρα ή το ποτό σας, η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε το σκύλο σας να πιει αλκοόλ. Δεν είναι ποτέ αποδεκτό γιατί έτσι θα θέσετε σε κίνδυνο την υγεία του. Ως κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων, είναι δική σας ευθύνη να κρατάτε το σκυλάκι σας ασφαλές και αυτό σημαίνει μακριά από το αλκοόλ.

Τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας πιει κατά λάθος αλκοόλ
Εάν ο σκύλος σας με κάποιο τρόπο πιει αλκοόλ, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ειδοποιήσετε τον κτηνίατρό σας για να σας πει τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Ανάλογα με την περιεκτικότητα σε αλκοόλ και την ποσότητα που κατανάλωσε, μπορεί να σας ζητήσει να πάτε το σκύλο σας για να τον εξετάσει αμέσως, ή μπορεί να σας προτείνει να περιμένετε για να δείτε αν ο σκύλος σας έχει κάποια αντίδραση πριν πάτε στο ιατρείο.

Αν δεν ξέρετε πόση ποσότητα ήπιε, ή ξέρετε ότι ήπιε περισσότερο από μία μικρή γουλιά αλκοόλ είναι καλύτερο να μην ρισκάρετε και να πάτε αμέσως στον κτηνίατρο ή σε ένα κέντρο επειγόντων κτηνιατρικών περιστατικών. Ένας σκύλος με δηλητηρίαση από αλκοόλ πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.

Πώς να αποτρέψετε το σκύλο σας να πιεί αλκοόλ
Φυλάξτε ότι περιέχει αλκοόλ μακριά από το σκύλο σας: Είτε στο ψυγείο, είτε σε ένα ντουλάπι, το να κρύβετε το αλκοόλ σας θα αποτρέψει ένα περίεργο σκυλάκι από το να το δοκιμάσει.
Μην αφήνετε αλκοολούχα ποτά χωρίς επίβλεψη: Αν αφήσετε κάπου το ποτήρι σας και απομακρυνθείτε, βεβαιωθείτε ότι δεν μπορεί να το φτάσει. Φροντίστε να πετάξετε ή να βάλετε το αλκοόλ που έχει περισσέψει στο ψυγείο πριν πάτε για ύπνο το βράδυ.
Ενημερώστε και τους καλεσμένους σας βεβαιωθείτε ότι πρέπει να δοκιμάσει ο σκύλος σας αλκοόλ.
Σε περίπτωση που κατά λάθος πέσει αλκοόλ, φροντίστε να απομακρύνετε το σκύλο σας από το ατύχημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αφήστε το καθαρισμό για αργότερα. Το χαλί που λερώθηκε από κρασί μπορεί να αντικατασταθεί, ο σκύλος σας όμως όχι.
Όσο περίεργος κι αν είναι λοιπόν ο σκύλος σας γνωρίζοντας πόσο κακό κάνει το αλκοόλ, έχετε το νου σας και απομακρύνετε τον από την κατανάλωση αλκοόλ για να τον κρατήσετε ασφαλή.

mypet.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos