Ηκανέλα μπορεί να κάνει περισσότερα από όσα γνωρίζεις όπως αποκάλυψε μια νέα μελέτη. Η κατανάλωση προϊόντων με κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της μάθησης και μπορεί επίσης να μειώσει ορισμένα συμπτώματα άγχους.

Προηγούμενη έρευνα ανέφερε ότι η κανέλα έχει θετική επίδραση στην υγεία. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Το μπαχαρικό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

{https://www.youtube.com/watch?v=x4HAXthiERI&t=12s}

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Μπιρτζάντ ολοκλήρωσε μια ανάλυση προηγούμενων ερευνητικών εργασιών, αναφέροντας ότι η κατανάλωση κανέλας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση ή στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και στη βελτίωση της μάθησης.

Ανασκοπώντας ένα σύνολο βιβλιογραφίας, οι ερευνητές εντόπισαν 40 μελέτες που επικεντρώθηκαν στα οφέλη της κατανάλωσης κανέλας για τη μάθηση και τη μνήμη με τους περισσότερους να αναφέρουν τις θετικές επιδράσεις. Ωστόσο, οι νεαροί ενήλικες που μασούσαν τσίχλα κανέλας ανέφεραν πώς βελτιώθηκε η λειτουργία μνήμης και μειώθηκαν τα συμπτώματα άγχους.

Μη αμελείς λοιπόν να προσθέτεις κανέλα στον καφέ, τα γλυκά και τα φαγητά σου, αφού εκτός από τη μοναδική γεύσης της, θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις και τη μνήμη σου!

 Η κουμαρίνη

Σχετικά με την κανέλα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι γνωστή κυρίως για την ιδιότητά της να ρίχνει τη γλυκόζη, το σάκχαρο του αίματος.

Υπάρχουν στην αγορά δυο βασικά είδη κανέλας τα οποία διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητα της κουμαρίνης, μιας ουσίας με ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες η οποία όμως είναι τοξική για το συκώτι και προκαλεί καρκίνο στα ζώα. Η κασσία έχει 20-250 φορές περισσότερη κουμαρίνη από την κανέλα Κεϋλάνης και θεωρείται χαμηλότερης ποιότητας. Οι παρενέργειες από την κατανάλωση της κασσία δεν είναι δύσκολο να εμφανιστούν για κάποιον έχει συνηθίσει να την περιλαμβάνει στη διατροφή του.

ΚανέλαPIN IT

Αν και δεν υπάρχουν επίσημοι κανόνες που να καθορίζουν πόση κανέλα είναι υπερβολική, η Mayo Clinic συμβουλεύει να επισκεφτείς το γιατρό σου πριν πάρεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα, για να βεβαιωθείς ότι δεν θα σε βλάψει ούτε θα αλληλοεπιδράσει με κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Παρενέργειες της κανέλας

Παρά τις πολλές θετικές ιδιότητες αυτού του μπαχαρικού, οι περισσότερες ποικιλίες κανέλας έχουν τα ακόλουθα μειονεκτήματα:

PIN IT
  • Πολλά φυτά, συμπεριλαμβανομένης της κανέλας, περιέχουν κουμαρίνη—μια ουσία που, σε υψηλές συγκεντρώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη. Η κανέλα σπάνια περιέχει αρκετή κουμαρίνη για να είναι δηλητηριώδης, αλλά η κατάποσή της μπορεί να επιδεινώσει τα ηπατικά προβλήματα σε άτομα που την έχουν ήδη.

Σύμφωνα με μια αναφορά στο τεύχος Ιουνίου 2015 του Pharmacognosy Research , τα άτομα που λαμβάνουν βαρφαρίνη και άλλα φάρμακα για την αραίωση του αίματος θα πρέπει να είναι προσεκτικά όταν καταναλώνουν κανέλα, καθώς τα υψηλά επίπεδα κουμαρίνης στην κανέλα παρεμβαίνουν στην πήξη του αίματος σε αυτά τα άτομα.

Η κατανάλωση κανέλας σε υψηλή δόση μπορεί να γίνει τοξική για το συκώτι, εξαιτίας της κουμαρίνης που περιέχει.

Μπορεί η κανέλα να είναι ένα μπαχαρικό που προσφέρει πολλά στον οργανισμό μας, όμως χρειάζεται προσοχή με την ποσότητα που χρησιμοποιούμε γιατί μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες και προβλήματα στην υγεία μας.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημοι κανόνες που να καθορίζουν πόση κανέλα είναι υπερβολική, η Mayo Clinic συμβουλεύει να επισκεφτείς το γιατρό σου πριν πάρεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα, για να βεβαιωθείς ότι δεν θα σε βλάψει ούτε θα αλληλοεπιδράσει με κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Παρενέργειες της κανέλας
Παρά τις πολλές θετικές ιδιότητες αυτού του μπαχαρικού, οι περισσότερες ποικιλίες κανέλας έχουν τα ακόλουθα μειονεκτήματα:

Πολλά φυτά, συμπεριλαμβανομένης της κανέλας, περιέχουν κουμαρίνη—μια ουσία που, σε υψηλές συγκεντρώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη. Η κανέλα σπάνια περιέχει αρκετή κουμαρίνη για να είναι δηλητηριώδης, αλλά η κατάποσή της μπορεί να επιδεινώσει τα ηπατικά προβλήματα σε άτομα που την έχουν ήδη.
Σύμφωνα με μια αναφορά στο τεύχος Ιουνίου 2015 του Pharmacognosy Research , τα άτομα που λαμβάνουν βαρφαρίνη και άλλα φάρμακα για την αραίωση του αίματος θα πρέπει να είναι προσεκτικά όταν καταναλώνουν κανέλα, καθώς τα υψηλά επίπεδα κουμαρίνης στην κανέλα παρεμβαίνουν στην πήξη του αίματος σε αυτά τα άτομα.

Ανάλογα με την ποσότητα κανέλας που καταναλώνεις, μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου. Παρόλο που η κατανάλωση δύο κουταλιών του γλυκού σκόνη κανέλας ή ξύλο κανέλας στο τσάι μπορεί να μην επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η κατανάλωση λαδιού από φλοιό κανέλας Κεϋλάνης μπορεί να προκαλέσει απότομη πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που θα σε κάνει να αισθάνεσαι ζάλη.
Αν και η κανέλα έχει μια γλυκιά γεύση στην αρχή, μπορεί αρχικά να προκαλέσει αίσθημα καύσου στο στόμα σου. Η κινναμαλδεΰδη, μια ουσία που βρίσκεται στην κανέλα, μπορεί να σε κάνει αλλεργικό και να σε οδηγήσει σε στοματικές πληγές και άλλα συμπτώματα. Το στόμα σου μπορεί να εμφανίσει λευκές κηλίδες που μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολες.
Μην παίρνεις ποτέ την αποξηραμένη κανέλα. Εάν θέλεις να επωφεληθείς από τα πλεονεκτήματά της για την υγεία, να το ενσωματώνεις πάντα σε γεύματα ή ποτά. Η απευθείας κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο πνιγμού. Οι ίνες κανέλας μπορούν να συσσωρευτούν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν πνευμονία από εισρόφηση επειδή οι πνεύμονες δεν μπορούν να τις διασπάσουν.

Ποιοι είναι το όριο ανώτατο όριο της κανέλας
Η κασσία περιέχει κατά μέσο όρο 3 γραμμάρια κουμμαρίνης ανά κιλό (3 mg ανά γραμμάριο) ενώ έχουν βρεθεί και δείγματα που περιείχαν 10 γραμμάρια ανά κιλό – μια τσεχική μελέτη βρήκε περιεκτικότητα 2,6-7 γραμμάρια ανά κιλό σε εξήντα δείγματα. Συνεπώς με 2 γραμμάρια κασσία ένας άνθρωπος 60 κιλών έχει φτάσει στο ανώτατο όριο πρόσληψης κουμαρίνης, και μπορεί να το έχει ξεπεράσει. Ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει περίπου 4,25 γραμμάρια σκόνης κασσία και από 5,5 μέχρι 12 mg κουμαρίνη, άρα είναι στο όριο και πιθανότατα το ξεπερνά. Ένα μικρό παιδί βάρους 15 κιλών φτάνει στο όριο καταναλώνοντας 0,5 γραμμάρια.