Γιώργος Προκοπίου: Στα χέρια του -και επίσημα- τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

05 Μαρτίου 2023 14:44

Στον Γιώργο Προκοπίου πέρασαν και επίσημα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ανοίγοντας νέα σελίδα στη ναυπηγική βιομηχανία της Ελλάδας.

Η σύμβαση μεταβίβασης υπεγράφη μεταξύ του ειδικού διαχειριστή και του Έλληνα πλοιοκτήτη την Τετάρτη 1η Μαρτίου.

Οι εργαζόμενοι έχουν αποζημιωθεί πλήρως κι έχουν λάβει πάνω από 120 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Μέσω τροπολογίας που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή αποζημιώθηκαν προνομιακά έναντι των άλλων πιστωτών.

 Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Προκοπίου έχει κάνει συνέντευξη στους εργαζόμενους-interview προκειμένου να προχωρήσουν οι προσλήψεις.
 
«Ανάλογα με τις δουλειές που θα πάρουμε ως Ναυπηγείο θα προσλάβουμε και άλλους» ανέφερε στο newmoney.gr πριν από λίγες ημέρες στο περιθώριο εκδήλωσης.
 «Δεν ζήτησα από την κυβέρνηση ούτε συμβάσεις ούτε επιδοτήσεις ούτε δανειοδοτήσεις. Ήθελα να κάνω κάτι για την πατρίδα» και προσέθεσε:
 «Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν κτίσει κάποια πλοία και συντηρούν τα σκάφη επιφανείας τόσα χρόνια» και κατέληξε: «Η θάλασσα έχει χώρο για όλους.»

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Γιώργος Προκοπίου μιλώντας στο Επαγγελματικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο Πειραιάς όταν ρωτήθηκε αν ισχύουν οι πληροφορίες θέλουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να επαναλειτουργούν τον ερχόμενο Απρίλιο, ο Γιώργος Προκοπίου δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει το χρονοδιάγραμμα. Είχε εκμυστηρευτεί τότε: «Όταν επισημοποιήθηκε ότι ήμουν ο πλειοδότης, ζήτησα να δω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία υπουργών της κυβέρνησης. Το μόνο που ζήτησα ήταν να επισπευσθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να τα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό».

Επίσης έχει δηλώσει: «Αγόρασα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά γιατί με τσίγκλησε το όραμα να τα ξαναζωντανέψω και να εστιάσω στις νέες τεχνολογίες και στις νέες δυνατότητες. Να στηριχθούμε στα νέα παιδιά. Να μην δίνουμε τα λεφτά μας στο εξωτερικό για να φτιάχνουμε πλοία και την κρίσιμη στιγμή να βγάζουν τα ηλεκτρονικά τους από την πρίζα.Έχουμε τα πρωτιά στη ναυτιλία πρέπει αν αποκτήσουμε τα πρωτιά και στη ναυπηγική βιομηχανία».

 Στο Newmoney για τα σχέδιά του έχει πει:

«Θα κάνουμε πολλά πράγματα. Αλλά όχι τα τετριμμένα. Θα εστιάσουμε σε νέες τεχνολογίες, ΙΤ, carbon fibers. Θα κάνουμε και ναυπηγήσεις αλλά σε ειδικά πλοία. Στοχεύουμε σε drones, αυτόνομα-unmaned, ακτοπλοϊκά και σε επισκευές-συντηρήσεις yachts».

– Πόσος καιρός θα χρειαστεί να ξεκινήσει η λειτουργία του ναυπηγείου;

Ε, θα χρειαστεί…

– Κανά χρόνο;

 

Θα δούμε.

Ο πλοιοκτήτης μαζί με τον υπογράφοντα του κειμένου

Οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι επιδιώκουν τώρα την επαναπρόσληψή τους από τον πλοιοκτήτη στη νέα εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης των ναυπηγείων και, για όσους δεν προσληφθούν ζητούν να μεταταχθούν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στο μεταξύ το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά “Η Τρίαινα” εξέδωσε, χθες, 3 Μαρτίου την ακόλουθη ανακοίνωση:

”Σε συνέχεια της πρόσκλησης του Πολεμικού Ναυτικού που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΠΝ, της πρόσκλησης του Ναυτικού Κλιμακίου για την υπογραφή της νέας σύμβασής μας με το ΠΝ και το περιεχόμενο της ατομικής σύμβασης / συμφωνίας αποδοχής που αναρτήσαμε και στην ιστοσελίδα του σωματείου μας, σας γνωρίζουμε και επισημαίνουμε τα παρακάτω:

 

● Περιεχόμενο ατομικής σύμβασης/ δήλωσης αποδοχής: Από το περιεχόμενο της σύμβασης αυτής, όπως μας διαβεβαιώνει και ο δικηγόρος μας Βασίλης Πήττας, δεν προκύπτει κάποια αντίθεση με το νόμο.

Ως προς το ουσιαστικό όμως περιεχόμενο έχουμε να παρατηρήσουμε ότι για πρώτη φορά εδώ και 8-9 χρόνια γίνεται λόγος για μίσθωση του χώρου από τον ιδιοκτήτη αντί της δωρεάν παραχώρησης, ενώ παράλληλα στο ΠΝ φαίνεται να παραχωρείται μέρος των εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου και όχι όλοι οι χώροι. Γεγονός που θα επιφέρει δυσκολίες στην κίνηση των εργαζομένων εντός του ενιαίου χώρου των Ναυπηγείων και δυσκολίες στην εκτέλεση του έργου τους. Μάλιστα δε, δεν προσδιορίζονται καν οι παραχωρούμενοι χώροι.

Στην ατομική σύμβαση/ δήλωση αποδοχής δεν αναφέρεται τίποτε για τον μήνα Φεβρουάριο, παρά το γεγονός ότι στο άρθρο 37 του ν.5024/2023 αναφέρεται ότι οι συμβάσεις μας με το ΠΝ αρχίζουν από 1η Φεβρουαρίου. Από την πλευρά μας, επιμένουμε και απαιτούμε να εφαρμοστεί η σχετική διάταξη του Νόμου και να μας καταβληθούν αποδοχές και ένσημα από 1ης Φεβρουαρίου.

● Αποδοχές : Το ΠΝ επιμένει οι αποδοχές μας να είναι οι ίδιες που λαμβάναμε από το ΠΝ μέχρι τον Ιανουάριο.

Διαφωνούμε με την απόφαση αυτή και συνεχίζουμε τις προσπάθειες και τον αγώνα για την αναπροσαρμογή των αποδοχών μας. Έχουμε κάνει σαφές σε όλους με όσους έχουμε συζητήσει το θέμα, ότι αυτό που ζητάμε είναι οι αναπροσαρμογές να κινούνται μέσα στα όρια του προϋπολογισμού(1.600.000), χωρίς καμιά υπέρβαση. Και αυτό είναι δυνατόν να γίνει, διότι ο αριθμός αυτών που θα απασχοληθεί στο Πολεμικό Ναυτικό, στο νέο πρόγραμμα, φαίνεται ότι θα είναι σημαντικά μικρότερος από τον αριθμό των εργαζομένων που αμείβονταν μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Επιδιώκουμε ακόμη και την τελευταία στιγμή συνάντηση με τους Υπουργούς Άμυνας και Οικονομικών πριν την υπογραφή της ειδικής συμφωνίας, για να θέσουμε και πάλι το θέμα στο ανώτερο επίπεδο. Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι αδύνατον να λειτουργήσει το πρόγραμμα με τις αποδοχές των εργαζομένων περίπου στα επίπεδα του ανειδίκευτου εργάτη, διότι αυτό θα οδηγήσει τους εργαζόμενους αφενός μεν σε αδυναμία συντήρησης των οικογενειών τους, αφετέρου δε σε ιδιαίτερα μεγάλη απαξίωση της δουλειάς τους. Δεν είναι δυνατόν οι αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη να φτάνουν περί τα 800 ευρώ (όπως αναμένεται να γίνει από την 1η Απριλίου) και εξειδικευμένοι τεχνίτες με 20-25 χρόνια υπηρεσίας να αμείβονται με 850 ευρώ. Πέρα από το άδικο, είναι και εξευτελιστικό. Στο επιχείρημα δε, ότι τόσα λαμβάναμε από το ΠΝ μέχρι τώρα, η απάντησή μας είναι ναι, αλλά παράλληλα είχαμε λαμβάνειν και το 35% της διαφοράς από την εταιρεία, που τώρα δεν θα υπάρχει. Όλα τα παραπάνω επιχειρήματα και πολλά ακόμη τα λέγαμε τα γράψαμε και θα συνεχίσουμε να τα λέμε και να τα γράφουμε προκειμένου να γίνει κατανοητό από όλους ότι αυτό το οποίο ζητάμε είναι αναγκαίο και δίκαιο

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια για αναπροσαρμογή των αποδοχών μας θα είναι συνεχής και προς κάθε κατεύθυνση.

● Πρόσληψη συνταξιούχων: Το άρθρο 37 του Ν. 5024/2023 προβλέπει ότι συμβαλλόμενοι με το ΠΝ μπορούν να είναι και συνταξιούχοι , εφόσον κριθούν απαραίτητοι για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών συντήρησης και υποστήριξης.

Είχαμε συζητήσει το θέμα αυτό με το Υπουργείο Άμυνας και είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για τον τρόπο επιλογής των συνταξιούχων , που θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια, αλλά στη βάση των προσωπικών σχέσεων των αρμοδίων διευθυντών. Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι ο κάθε υπεύθυνος στον τομέα ευθύνης του, θα αιτιολογεί ότι κάποια συγκεκριμένη θέση, ειδικότητα ή ιδιότητα δεν καλύπτεται από εν ενεργεία εργαζόμενο, οπότε θα προτείνει στο ΠΝ 2-3 συνταξιούχους που έχουν τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, το δε ΠΝ θα αποφασίζει ποιόν από τους προτεινόμενους συνταξιούχους θα επιλέξει για τη συγκεκριμένη θέση.

Ελπίζουμε ότι τουλάχιστον αυτή η διαδικασία θα τηρηθεί. Εμείς θα το παρακολουθούμε και θα παρεμβαίνουμε όπου χρειαστεί.

● Οργανόγραμμα με βάση το οποίο θα λειτουργεί το Πολεμικό Ναυτικό: Είχαμε θέσει το θέμα αυτό στο Υπουργείο Άμυνας. Η απάντηση είναι ότι το ΠΝ θα αποφασίσει μετά την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων για το οργανόγραμμα και γενικά για τις θέσεις ευθύνης.

● Τρόπος εισόδου στο Ναυπηγείο και ελέγχου χρόνου εργασίας: Η απάντηση είναι ότι θα χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές κάρτες που είχαμε από την εταιρεία και τις οποίες με δικό μας αίτημα και σχετική πίεση διατηρούμε.

● Εργαζόμενοι της πρώην διεύθυνσης Τροχαίου Υλικού: Δεν θα υπάρχει καμιά διάκριση ή διαφοροποίηση. Όλοι οι εργαζόμενοι που θα υπογράψουν την σύμβαση αποδοχής με το ΠΝ, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Συναδέλφισσες -οι,

Σε σχέση με την σημερινή ενημέρωση του Διοικητή με την οποία καλούνται οι εργαζόμενοι να υπογράψουν την σύμβαση και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά τη Δευτέρα και την Τρίτη 06/03 – 07/03 , ζητάμε να δοθεί περισσότερος χρόνος για ειδικές περιπτώσεις (covid – ασθένεια – νοσοκομεία κ.α) , ώστε να μην αποστερηθούν οι εργαζόμενοι αυτοί λόγω αυτού του προβλήματος της δυνατότητας να υπογράψουν την σύμβαση. Για το αίτημα αυτό αναμένουμε απάντηση από τους αρμόδιους του ΝΚΣ την Δευτέρα

Τέλος, σημειώνουμε ότι σήμερα (ΥΓ 3/3/2023) έγιναν όλες οι πληρωμές από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού όπως σας είχαμε ενημερώσει (των αποδοχών μας του Ιανουαρίου 2023, της άδειας , του επιδόματος αδείας 2023 και το ποσοστό που αναλογεί για το Δώρο Πάσχα του 2023) και περιμένουμε στις επόμενες δυο με τρεις εργάσιμες μέρες να γίνουν και οι πληρωμές και από την πλευρά της ειδικής διαχείρισης όπως και οι ίδιοι έχουν δεσμευτεί”.

newmoney.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos