«Έξυπνο» σπίτι: Έρχεται επιδότηση με voucher έως 1000 ευρώ για σούπερ ταχύτητες ίντερνετ

29 Μαρτίου 2023 13:20

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η δράση SmartReadinessVoucherScheme, η οποία προβλέπει την παροχή επιδότησης συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να «πιάσει» η Ελλάδα τους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα και διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων.

Η λογική του Smart Readiness Voucher Scheme είναι να χρηματοδοτηθεί το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών που θα φέρουν τις οπτικές ίνες στο εσωτερικό κάθε διαμερίσματος.
Η οπτική ίνα, που θα έρχεται από τον κεντρικό κατανεμητή κάθε κτιρίου, θα δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή, η οποία εκτός των άλλων θα επιτρέψει την εγκατάσταση σε κάθε σπίτι «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

  • Η υποβολή αιτήσεων εγγραφής στο Μητρώο της δράσης άρχισε την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025.

Η χρηματοδότηση

Η δράση Smart Readiness είναι κάτι σαν το market pass. Συγκεκριμένα, με το πρόγραμμα αυτό θα παρέχονται επιταγές (vouchers) στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε ενοίκους μονοκατοικιών με σκοπό να αναβαθμίσουν την εσωτερική καλωδίωση των κτιρίων, προκειμένου:

  • Να μπορούν να λάβουν ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων.
  • Να εγκαταστήσουν υποδομές για τη διασύνδεση των νέων «έξυπνων» μετρητών.
  • Να «τρέξουν» δράσεις που αφορούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων.

Ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης αφορά υφιστάμενες πολυκατοικίες, με τη μέση δαπάνη για την αναβάθμιση των υποδομών διανομής οπτικής ίνας σε μια τετραώροφη πολυκατοικία να υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ.

Όλη η διαδικασία της αναβάθμισης θα ξεκινάει με την ανακοίνωση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για το σχέδιο κατασκευής δικτύου οπτικών ινών σε κάποια περιοχή με χρονικό ορίζοντα το 2026. Για όλο αυτό το διάστημα θα ενημερώνεται σχετικά το πληροφοριακό σύστημα «Χάρτης Ευρυζωνικότητας και Μητρώο Δικτύων».

Με βάση αυτό το σύστημα, οι διαχειριστές ή οι ιδιοκτήτες των κτιρίων θα επιλέγουν την τεχνική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο διανομής του δικτύου οπτικών ινών στο εσωτερικό του κτιρίου τους, από τον κεντρικό κατανεμητή μέχρι το κάθε διαμέρισμα.

Το τεχνικό γραφείο με τη σειρά του θα υποβάλει το σχέδιό του στην πλατφόρμα «e-διελεύσεις» της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών, ώστε να εγκριθεί η σχετική επιδότηση. Τα τεχνικά γραφεία οφείλουν να εγγραφούν στο Μητρώο Εγκαταστατών του προγράμματος.

Ήδη για το συγκεκριμένο έργο έχουν εκδοθεί δύο υπουργικές αποφάσεις:
Η μια αφορά τον Χάρτη Ευρυζωνικότητας και το Μητρώο Δικτύων (καταγραφή όλων των δικτύων της χώρας με την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των παρόχων).
Η δεύτερη αφορά τη λειτουργία, σε συνεργασία με το TEE, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «e-διελεύσεις», μέσω της οποίας θα αδειοδοτείται, θα καταχωρίζεται και θα ελέγχεται η υλοποίηση της κατασκευής των δικτύων οπτικών στο εσωτερικό των κτιρίων.

Τα επιλέξιμα κτίρια

Για να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι την επιδότηση, τα κτίρια θα πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις:

  • Η πρώτη είναι το κτίριο να βρίσκεται εντός της Περιοχής Παρέμβασης, την οποία ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να τη δει μέσα από ένα σύστημα το οποίο αποτυπώνει την ακριβή τοποθεσία της πολυκατοικίας ή μονοκατοικίας.
  • Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το κτίριο να μη διαθέτει ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση.

Η Περιοχή Παρέμβασης περιλαμβάνει όλα τα κτίρια από τα οποία διέρχεται ή πρόκειται να διέλθει έως το 2026 δίκτυο οπτικών ινών, παρέχοντας ευρυζωνικές υπηρεσίες άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps, καθώς και οποιοδήποτε άλλο κτίριο βρίσκεται σε απόσταση έως 1.000 μέτρων από το δίκτυο οπτικών ινών.

Για να δοθούν τα vouchers ο διαχειριστής θα πρέπει καταθέσει τα στοιχεία του κτιρίου στην πλατφόρμα του ΤΕΕ «e-διελεύσεις», όπου θα υπάρχουν και οι εταιρείες-εγκαταστάτες που θα μπορούν να αναλάβουν τις εργασίες. Ο εγκαταστάτης, ύστερα από επικοινωνία με τον διαχειριστή, θα πηγαίνει στο κτίριο για «αυτοψία» και για να προσδιορίσει ακριβώς τις εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν, υποβάλλοντας την προσφορά του.

ertnews.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos