Έκτη αίσθηση: Μπορούν τα σκυλιά να διαισθανθούν τον θάνατο;

26 Απριλίου 2023 15:12

Οι σκύλοι είναι πιστοί και στοργικοί και έχουν σχεδόν μια γνώση της “έκτης αίσθησης” για το πότε κάποιος πρόκειται να πεθάνει.

Πιθανότατα έχετε ακούσει ιστορίες για σκυλιά που κάθονται στο πλευρό κάποιου κατά τις τελευταίες του στιγμές, κρατώντας του συντροφιά, καθώς διαισθάνονται τον θάνατο αυτού του ανθρώπου.

 Αν και μπορεί να αντιδρούν στο θάνατο με διάφορους τρόπους, δεν μπορούμε να πούμε αν τα σκυλιά τον καταλαβαίνουν πραγματικά. Για αυτά, είναι πιο πιθανό να είναι η περιέργεια για μια νέα μυρωδιά που τα κρατάει κοντά τους παρά οποιαδήποτε πραγματική γνώση του γιατί άλλαξε η μυρωδιά κάποιου.

Τι λέει η επιστήμη για το αν τα σκυλιά διαισθάνονται τον θάνατο
σκυλιά διαισθάνονται θάνατο

 Όλοι γνωρίζουμε πόσο ισχυρή είναι η όσφρηση ενός σκύλου και σίγουρο είναι ότι μπορούν να μυρίσουν πολύ περισσότερα από ό,τι εμείς.

Η αίσθηση της όσφρησης κάνει τους σκύλους ιδανικούς για διάφορες καταστάσεις. Οι σκύλοι βοηθούν την αστυνομία ή τις άλλες ειδικές δυνάμεις για την εύρεση ναρκωτικών ουσιών ας πούμε, μπορούν να εντοπίσουν το θήραμα κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού ή να σώσουν τη ζωή κάποιου κατά τη διάρκεια μιας αποστολής έρευνας και διάσωσης.

 Σε σύγκριση με τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μόλις 6 εκατομμύρια οσφρητικές αισθήσεις στη μύτη μας, οι σκύλοι έχουν 300 εκατομμύρια, μαζί με μια μεγαλύτερη περιοχή του εγκεφάλου που είναι αφιερωμένη στην κατανόηση των διαφορετικών οσμών. Ένας άνθρωπος που πεθαίνει μυρίζει διαφορετικά από κάποιον που είναι υγιής και οι σκύλοι μπορούν πιθανότατα να αντιληφθούν αυτή τη διαφορά, ακόμη και αν δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι σημαίνει.

Έκτη αίσθηση
Αν και η ικανότητα να αισθάνεται το θάνατο μπορεί να εξηγηθεί από την όσφρηση του σκύλου σας, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρόκειται για την “έκτη αίσθηση”, γιατί φαίνεται σαν ο σκύλος σας να γνωρίζει πότε η ψυχή είναι έτοιμη να φύγει.

Αν και η πεποίθηση αυτή μπορεί να φαίνεται κάτι παραπάνω από υπερβολική, ωστόσο, έχει ιστορικό προηγούμενο.

 Οι Αιγύπτιοι, οι Πέρσες και οι Έλληνες είναι παραδείγματα αρχαίων πολιτισμών που χρησιμοποιούσαν σκύλους ως φύλακες των νεκρών. Ενώ ο Ανούβης με το κεφάλι τσακαλιού φύλαγε τους αιγυπτιακούς τάφους, οι σκύλοι πίστευαν ότι φύλαγαν τις ψυχές των Ελλήνων. Στην πραγματικότητα, στην Περσία, ένας σκύλος συχνά κρατούνταν κοντά σε έναν ετοιμοθάνατο για να βοηθήσει στην προστασία της ψυχής του που μόλις απελευθερώθηκε από τα κακά πνεύματα.

 Κατανόηση γλώσσας του σώματος
Τα σκυλιά για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να καταλάβουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους, βασίζονται στη γλώσσα του σώματος. Ακόμα και χωρίς την δύναμη της όσφρησής τους, η ικανότητά τους να κατανοούν τη γλώσσα του σώματος, τους δίνει το προβάδισμα κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά. Μπορούν να κατανοήσουν πότε έχετε μια κακή μέρα και χρειάζεστε μια αγκαλιά ή πότε αισθάνεστε άρρωστοι. Το ίδιο ισχύει και όταν κάποιος πεθαίνει. Ο σκύλος σας θα αντιδράσει ενστικτωδώς ακόμη και σε ασυνείδητες αλλαγές στη γλώσσα του σώματος.

Πώς αντιδρούν τα σκυλιά στο θάνατο;
Ανάλογα με την προσωπικότητα και τη ράτσα του σκύλου σας, μπορεί να αντιδράσει στο θάνατο με διάφορους τρόπους. Ορισμένα σκυλιά μπορεί απλώς να τα βλέπουμε να μυρίζουν έντονα, ενώ άλλα θα έχουν μια πολύ πιο εμφανή αντίδραση, όπως γάβγισμα, κλάμα, ουρλιαχτό, να πηγαινοέρχονται συνέχεια, να έχουν χαμηλωμένα αυτιά, να επιδιώκουν την προσοχή μας ή να μένουν κοντά στο άτομο που πρόκειται να πεθάνει.

mypet.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos