Τα ταξίδια είναι πηγή ευτυχίας: Αλήθεια ή Μύθος;

28 Απριλίου 2023 17:23

Σε τι συνίσταται η ευτυχία για τον καθένα είναι μια διαφορετική υπόθεση.

Για έναν το ταξίδι ραφήνα μύκονος είναι αρκετό για να αισθανθεί χαρούμενος, ενώ για κάποιον άλλον αρκούν μερικές στιγμές ηρεμίας στην άνεση ενός οικείου χώρου. Έπειτα υπάρχουν κι εκείνοι, που δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα, ότι είναι ευτυχείς.

Αυτό συμβαίνει, γιατί η κατάσταση της ευτυχίας δεν είναι μετρήσιμη ούτε απτή, ώστε να μπορεί με βεβαιότητα να ισχυριστεί κάποιος, ότι βρίσκεται σε αυτή. Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο πολλοί υποκύπτουν σε μύθους σχετικά με το τι συνιστά ευτυχία.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, Sophia Godkin, πολλοί άνθρωποι παλεύουν να βρουν και να ορίσουν την ευτυχία. Δε φταίνε οι ίδιοι όμως αν δεν τη βρίσκουν. Έχει να κάνει με το τί έχουμε διδαχθεί, ότι είναι η ευτυχία. Επομένως τι είναι πράγματι η ευτυχία, είναι το πραγματικό ερώτημα. Η ίδια ψυχολόγος υποστηρίζει, ότι ευτυχία είναι η ικανότητά μας να είμαστε καλά όποια κι αν είναι η κρατούσα συνθήκη στη ζωή μας. Και αφού είδαμε τι είναι η ευτυχία, ας δούμε τι δε συνιστά ευτυχία.

6 μύθοι για την ευτυχία καταρρίπτονται

  1. Τι κι αν αναβλήθηκε το ταξίδι ραφήνα πάρος;

Ίσως χρειάστηκε για λόγους ανωτέρας βίας να αναβάλλετε ένα πολυαναμενόμενο ταξίδι, όπως το ραφήνα πάρος, παρότι το λαχταρούσατε. Και λοιπόν; Δεν είναι οι εξωτερικοί παράγοντες που καθορίζουν το πότε είστε ευτυχείς και πότε όχι. Ομοίως ισχύει και με άλλες παραμέτρους. Ούτε οι διακοπές, τα χρήματα, ο τέλειος σύντροφος, τα ιδανικά παιδιά ούτε ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, που προκαλεί ευτυχία. Ο Robert Mack είναι «προπονητής» ευτυχίας για διάσημους. Μια μικρή παρένθεση στο σημείο αυτό: Τόσο πολύ έχουν απομακρυνθεί οι άνθρωποι από την ευτυχία και τη ζωή, που χρειάζονται άλλους για να τους βοηθήσουν να βρουν τον δρόμο τους.

Ας είναι κι έτσι. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Επανερχόμαστε λοιπόν στον Robert Mack, που εξηγεί ότι πολλοί μύθοι ευτυχίας βασίζονται σε ένα στιγμιότυπο, μια βραχύβια εμπειρία ευχαρίστησης, προσμονής ή ενθουσιασμού. Όλα αυτά συγχέονται με την ευτυχία, παρότι αυτή στην πραγματικότητα δεν είναι ένα αντικείμενο, αλλά ένας τρόπος ύπαρξης.

Παρότι τα υλικά αγαθά ή οι τέλειες σχέσεις συνεισφέρουν σε μια θετική αντίληψη της ζωής, ελλοχεύει ένας σημαντικός κίνδυνος. Το να πιστέψει κάποιος ότι η ευτυχία είναι ένα προϊόν, ένα υλικό αγαθό. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως πάντα θα υπάρχει κάτι άλλο να κυνηγήσει κανείς. Τελικά η ευτυχία είναι μια εσωτερική κατάσταση. Όσο πιο συχνά το ανακαλεί αυτό κάποιος, τόσο πιο εύκολα μπορεί να δώσει στον εαυτό του μια ώθηση, όταν τη χρειαστεί.

  1. Κάνε το ταξίδι ραφήνα τήνος νοερά

Κάντε το ταξίδι ραφήνα τήνος νοερά και ξεφύγετε από την καθημερινότητα. Ή ακόμη καλύτερα οργανώστε το και οραματιστείτε πώς θα περάσετε μέχρι να έρθει η στιγμή του ταξιδιού. Άλλωστε όπως προαναφέρθηκε, οι σκέψεις και η αίσθηση που έχουμε συνιστούν την ευτυχία, ακόμη κι αν εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν την καθημερινότητα.

Αν σκέφτεστε, ότι δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένος, αν δεν είναι τα πράγματα, όπως τα θέλω εγώ, βάζετε αχρείαστους περιορισμούς στην ευτυχία σας. Η πραγματικότητα είναι, ότι μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι, άσχετα αν τα πράγματα πάνε όπως τα θέλετε ή όχι.

Οι ειδικοί προτείνουν σχετικά με αυτό να εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη. Είτε σε μορφή διαλογισμού είτε με ένα ημερολόγιο αυτός ο τρόπος σας βοηθά να καταλάβετε, ότι είστε ήδη, θα είστε και μπορείτε να είστε μια χαρά ακόμη κι αν προς στιγμήν οι καταστάσεις δεν εξελίσσονται, όπως θα θέλατε.    

  1. Η ευτυχία είναι προκαθορσμένη και απαράλλακτη

Η ευτυχία είναι εύπλαστη, διαχειρίσιμη, μεταμορφώσιμη και ό,τι άλλο φαντάζεστε ως συνώνυμο της αλλαγής. Σε αντίθεση με το ύψος ή το χρώμα των ματιών η ευτυχία είναι στη σφαίρα επιρροής των ανθρώπων. Μέσω της καθημερινής δουλειάς με τον εαυτό, καθένας έχει τη δύναμη να αλλάξει τις εμπειρίες του και αυτό θα έχει ένα αποτέλεσμα domino στη ζωή του. Έτσι τουλάχιστον διατείνονται οι ψυχολόγοι.

  1. Κάτι κάνετε λάθος, αν δεν είστε ευτυχισμένοι όλη την ώρα

Θυμάστε αυτή την αίσθηση ενθουσιασμού κάθε φορά, που οργανώνετε μια σύντομη απόδραση, όπως το ταξίδι ραφήνα άνδρος; Αν δε νιώθετε έτσι συνεχώς, κάτι δεν πάει καλά. Σωστά; Λάθος είναι η απάντηση. Αν και η ακόλουθη διατύπωση ακούγεται παράδοξη, έχει βάση: Η δυστυχία έχει έναν τρόπο να αυξάνει την ευτυχία σας. Επιπρόσθετα τα θετικά και τα μη θετικά συναισθήματα μπορούν να συνυπάρξουν με τρόπο, που να μη σας εμποδίζουν από το να είστε χαρούμενα άτομα.

Η ευτυχία είναι ανεξάρτητη από τα συναισθήματα, που αισθάνεστε. Άλλωστε είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να βιώνουμε ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων. Έτσι ο θυμός, ο πόνος, η θλίψη, η απόρριψη, η ζήλεια δε σημαίνουν αυτομάτως, ότι κάποιος δεν είναι χαρούμενος. Όταν δεσμευόμαστε να νιώθουμε μόνο ένα μέρος των διαθέσιμων συναισθημάτων, μπλοκάρουμε τη φύση μας.

Αντί επομένως να διώχνουμε μακριά τα αρνητικά συναισθήματα, καλύτερα να τα ενστερνιζόμαστε. Έτσι θα μπορέσουμε να δούμε γιατί ανέκυψαν. Με αυτόν τον τρόπο θα κατανοήσουμε τους εαυτούς μας αντί να αυτοτιμωρούμαστε, που βιώσαμε κάποιο αρνητικό συναίσθημα. Στο τέλος θα καταφέρουμε να αισθανθούμε περήφανοι, που διαβήκαμε ένα δύσκολο μονοπάτι και πήραμε ένα χρήσιμο μάθημα.

  1. Δεν προκύπτει ευτυχές μέλλον από ένα δυστυχές παρελθόν

Η παραπάνω διατύπωση απεκδύει τους ανθρώπους από την πίστη στη δύναμή τους να αλλάξουν μια δεδομένη συνθήκη. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες να ανακουφιστεί κανείς από τον πόνο δυσάρεστων εμπειριών μέσω της κατανόησης του παρελθόντος μας. Από τη στιγμή που κάποιος δείχνει αγάπη και συμπόνια στον εαυτό του, στρώνει τον δρόμο για ένα ευτυχές μέλλον. Μπορεί το ταξίδι αυτό να μην είναι εύκολο, όπως το ταξίδι paros santorini, αξίζει τον κόπο.

  1. Η ευτυχία είναι μια κατάσταση του μυαλού

Η αλήθεια είναι, ότι η ευτυχία είναι μια κατάσταση της ύπαρξής μας. Αναμφίβολα η αισιοδοξία μας βοηθά να αισθανόμαστε καλύτερα. Η ευτυχία είναι ένα ψηφιδωτό. Είναι τα συναισθήματα, το νόημα της ζωής, ο σκοπός, η κοινωνική δικτύωση. Δεν είναι τόσο φευγαλέο όσο απλώς μια νοοτροπία. Αυτή η σκέψη, ότι δηλαδή πρόκειται για μια κατάσταση του μυαλού, μπορεί να σας αφαιρέσει την πανίσχυρη ιδιότητα να ανατρέχετε σε αυτή, όποτε το χρειάζεστε.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos