Γιατί τα βιομηχανικά λιπαντικά είναι απαραίτητα για τις μηχανές;

02 Μαϊος 2023 13:50

Πάσης φύσεως βιομηχανικά λιπαντικά είναι απαραίτητα για τη λίπανση μηχανών όλων των τύπων. Είτε μιλάμε για λάδια είτε για γράσα είτε για άλλες ενώσεις η γενική λειτουργία της μηχανής σας εξαρτάται από την κατάλληλη λίπανση.

Εξετάζοντας επιφανειακά το θέμα οι ειδικοί θα σας πουν, να είστε δεκτικοί στη χρήση ακριβών λιπαντικών. Παρότι βραχυπρόθεσμα το κόστος είναι πιο μεγάλο, σε βάθος χρόνου εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κινητήρα σας προστατεύοντάς το από τη φθορά.

Πώς διατηρούμε τα λιπαντικά και τα φίλτρα σε καλή κατάσταση

Σε κάθε περίπτωση η εγκατάσταση φίλτρου με σκοπό να διατηρείτε τα λιπαντικά σας διαρκώς καθαρά μέχρι να έρθει η επόμενη αλλαγή λαδιών. Το όφελος της χρήσης φίλτρων είναι η αφαίρεση σωματιδίων κάτω των 10 micron, τα οποία ευθύνονται κατά βάση για τη φθορά. Η τακτική ανάλυση της κατάστασης του λιπαντικού είναι απαραίτητη, ώστε να γνωρίζετε σε τι επίπεδα κυμαίνεται το απολυμαντικό του λιπαντικού.

Ελέγχοντας τακτικά την ποιότητα του λιπαντικού και αλλάζοντας την κατάλληλη στιγμή τα λάδια οποιασδήποτε μηχανής βιομηχανικής χρήσης διασφαλίζετε τη μείωση της τριβής μεταξύ των κινούμενων μερών. Σαν αποτέλεσμα η μηχανή παραμένει δυνατή γλυτώνοντάς σας από φθορά, που πιθανόν να σας οδηγήσει στην αλλαγή κινητήρα. Αλλαγή, που είναι σαφώς πιο ακριβή συγκριτικά με την απλή αλλαγή λαδιών.

Λιπαντικά αυτοκινήτων: Επιμηκύνουν τη ζωή του κινητήρα

Κατ’ επέκταση τα λιπαντικά αυτοκινήτων επιμηκύνουν και τη ζωή του αυτοκινήτου. Αργά ή γρήγορα τα κινούμενα μέρη μιας μηχανής θα φθαρούν. Για να έχετε τη λιγότερη δυνατή φθορά και ως εκ τούτου να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής τους η λύση είναι τα λιπαντικά. Βεβαιωθείτε, ότι όλα τα μέρη ενός κινητήρα κινούνται χωρίς γλίτσα στο ενδιάμεσο. Αντίστοιχα δε θα πρέπει να ανεβαίνει η θερμοκρασία κατά την κίνησή τους.

Αυτό θα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του κινητήρα και θα κάνει μεγάλη διαφορά σε σημαντικά στοιχεία του αυτοκινήτου, όπως ο κινητήρας και το κιβώτιο ταχυτήτων. Οι αριθμοί έρχονται να επιβεβαιώσουν τη σημασία του λιπαντικού. Ένα όχημα, στο οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί λιπαντικά υψηλής ποιότητας, μπορεί να κερδίσει ακόμη και 150.000 χιλιόμετρα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι μηχανικοί.

Εάν από την άλλη δε χρησιμοποιήσετε λιπαντικά, μόλις ένα μέρος της μηχανής ξεκινήσει να δυσλειτουργεί, θα μεταδώσει συστημικά τη φθορά και στην υπόλοιπη μηχανή. Αυτό συμβαίνει, γιατί μια μηχανή είναι όπως ένας ζωντανός οργανισμός. Κάθε σημαντικό όργανο πρέπει να λειτουργεί σωστά για να παραμείνει ζωντανό. Η λίπανση της μηχανής θα εμποδίσει την καταπόνηση, τη φθορά και τις ζημίες.

Γλιτώστε χρήματα με τα κατάλληλα λάδια αυτοκινήτου

Αν και βραχυπρόθεσμα μοιάζει σαν μεγαλύτερο έξοδο, όπως προαναφέρθηκε, τα ακριβά λάδια αυτοκινήτου μακροπρόθεσμα σας γλυτώνουν από έξοδα. Για την ακρίβεια θα είναι ένα πολύτιμο δώρο στην τσέπη σας και θα κάνει το αυτοκίνητό σας να τρέχει για περισσότερο. Ένας καλοφροντισμένος κινητήρας χρειάζεται λιγότερες επισκευές.

Είτε σε επίπεδο απόδοσης είτε αν αποφασίσετε να πουλήσετε το μηχάνημα που έχετε (είτε μιλάμε για αυτοκίνητο ή άλλη βιομηχανική μηχανή). Η λίπανση και ο έλεγχος αυτής θα πρέπει να ενταχθεί στη ρουτίνα της φροντίδας της μηχανής σας. Τα οφέλη που επιφέρει η σωστή λίπανση, εκτός της εξασφάλισης χρημάτων εντοπίζονται και στα εξής:

Απόδοση: Η σωστή λίπανση επιτρέπει στη μηχανή να λειτουργεί με απόλυτη αποτελεσματικότητα. Η καλή απόδοση έχει σαν αποτέλεσμα τη μέγιστη ισχύ του κινητήρα με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου.

Ψύξη: Τα λάδια αυτοκινήτου ή κάθε λιπαντικό μιας μηχανής στοχεύει εκτός των άλλων να εξαλείψει την αύξηση της θερμότητας από το στοιχείο, που λιπαίνει. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο τα λάδια να διατηρούν τη θερμοκρασία ως το σημείο, που ο κατασκευαστής θέτει ως όριο. Θα πρέπει επίσης να είναι ανθεκτικό στην ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών, ώστε τα κατάλοιπα από τη διάσπαση να κρατούνται στο μικρότερο δυνατό επίπεδο.

Καθαρισμός: Το λιπαντικό έχει τη δυνατότητα να καθαρίσει όλα τα μέρη της μηχανής με τα οποία έρχεται σε επαφή. Τα πρόσθετα στη μηχανή βοηθούν το λιπαντικό να αποδώσει και σε επίπεδο καθαρισμού. Έτσι αποτρέπεται ο σχηματισμός ενώσεων διοξειδίου στα πιστόνια. Ταυτόχρονα καθαρίζονται και άλλα στοιχεία της μηχανής, όπως ο άξονας χειρισμού, ο εκκεντροφόρος άξονας κλπ.

Η ίδια η φυσική του τρόπου της λειτουργίας κάθε τύπου λιπαντικών, όπως και τα λιπαντικά αεροσυμπιεστών, είναι αυτά που τα καθιστούν τόσο σημαντικά. Μια μηχανή αποτελείται από ένα μεγάλο μέρος κινούμενων μερών, που έρχονται σε επαφή για να δημιουργήσουν κίνηση. Οι υψηλές ταχύτητες με τις οποίες αυτά τα μέρη κινούνται δημιουργούν απίστευτη τριβή, που έχει σαν αποτέλεσμα να αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτές οι θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε τριβή και εν τέλει πλήρη φθορά αυτών των μερών, αν δεν μεριμνήσει κανείς αναλόγως. Με τη σωστή λίπανση αποφεύγεται αυτό ακριβώς, καθώς εξαλείφεται στο ελάχιστο η τριβή μεταξύ των κινούμενων μερών.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos