Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι το άτμισμα βοήθησε 400.000 Ολλανδούς καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα

05 Μαϊος 2023 14:22

Μια νέα έρευνα σχετικά με τις συνήθειες ατμίσματος πρώην καπνιστών στην Ολλανδία δείχνει πόσο αποτελεσματική είναι πραγματικά η συγκεκριμένη εναλλακτική λύση μειωμένου κινδύνου.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Ολλανδών ατμιστών θα εξακολουθούσαν να καπνίζουν αν δεν είχαν ανακαλύψει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως αποκαλύφθηκε.

Αυτό ήταν μόνο ένα από τα ευρήματα μιας μεγάλης έρευνας που διεξήχθη από την ολλανδική ομάδα υπεράσπισης του ατμίσματος Acvoda και την εμπορική ένωση Esigbond.

Λίγο λιγότεροι από 3.000 σημερινοί ατμιστές ερωτήθηκαν σχετικά με τη μετάβασή τους από τα παραδοσιακά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και, για πολλούς, ήταν ένα δύσκολο ταξίδι.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι πρώην καπνιστές είχαν ήδη προσπαθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα πέντε φορές στο παρελθόν, πριν βρουν μια λύση που να λειτουργεί.

Σύμφωνα με παρόμοιες έρευνες σε όλο τον κόσμο, ο νούμερο ένα λόγος για την μετάβαση ήταν η επιθυμία μιας λιγότερο επιβλαβούς εναλλακτικής λύσης για το τσιγάρο.

Στην Ολλανδία, υπάρχουν περίπου 400.000 χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων με μέση ηλικία τα 45 έτη.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας ήταν:

- Το 63 τοις εκατό των ατόμων που μετέβησαν στο άτμισμα, το έκανε επειδή ήθελε έναν λιγότερο επιβλαβή τρόπο κατανάλωσης νικοτίνης

- Το 54 τοις εκατό είπε ότι στράφηκε στο άτμισμα επειδή ήθελε να διακόψει το κάπνισμα

- Το 81 τοις εκατό των ατμιστών είπε ότι οι γεύσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση από το τσιγάρο

Όσον αφορά τη συνολική ευημερία, εννέα στους δέκα ατμιστές ανέφεραν βελτιωμένη υγεία μετά την αλλαγή.

Οι περισσότεροι ανέφεραν:

μείωση του βήχα (70%)

βελτιωμένη φυσική κατάσταση (69%)

αυξημένη όσφρηση/γεύση (64%) και

λιγότερη δύσπνοια (62%)

Είναι ενδιαφέρον το ότι σχεδόν όλοι οι ατμιστές που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν πρώην καπνιστές (96%), ενώ περισσότερα από τα τρία τέταρτα εξ αυτών είχαν δοκιμάσει άλλα βοηθήματα διακοπής χωρίς επιτυχία.

Το ένα τρίτο των καπνιστών που είχε προσπαθήσει να κόψει το κάπνισμα με τσίχλα, σπρέι ή επιθέματα νικοτίνης δήλωσε ότι αργότερα επέστρεψε στο κάπνισμα.

Ο Emil 't Hart, πρόεδρος της εμπορικής ένωσης καταστημάτων ατμίσματος Esigbond, δήλωσε:

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι πολλοί πρώην καπνιστές θα συνέχιζαν να καπνίζουν αν δεν υπήρχε το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Τα υγρά αναπλήρωσης με γεύσεις εξηγούν μέρος της επιτυχίας, καθώς για πολλούς που διακόπτουν το κάπνισμα, οι γεύσεις είναι απαραίτητες για τη μετάβαση από το κανονικό στο λιγότερο επιβλαβές ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αξίζει μια θέση στην αντικαπνιστική πολιτική και ότι δεν είναι πολύ συνετό να καθιστούμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο απωθητικό, απαγορεύοντας τις αρωματικές γεύσεις».

vapouround.co.uk

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos