Σκύλος: Πως να καθαρίσετε τα δόντια του

18 Μαϊος 2023 12:17

Σχεδόν όλοι οι σκύλοι εμφανίζουν προβλήματα στα δόντια τους και δυσοσμία στην αναπνοή, με το 80% των σκύλων ν’ αναπτύσσουν οδοντικές ασθένειες στην ηλικία των τεσσάρων ετών.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές για το πως μπορείτε να φροντίζετε τη στοματική υγεία του σκύλου σας και πως να καθαρίζετε τα δόντια του, έτσι ώστε να μειώσετε τη συχνότητα των απαιτούμενων επαγγελματικών καθαρισμών.

Πάρτε λοιπόν μια οδοντόβουρτσα σκύλου, διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα και ετοιμαστείτε να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας καθημερινά.

Καθαρισμός δοντιών σκύλου – Εκπαίδευση και τακτική διαδικασία
Ο καθαρισμός των δοντιών του σκύλου σας είναι μέρος της περιποίησής του και είναι εξίσου σημαντικός με το να τον κάνετε μπάνιο. Ξέρετε ήδη πώς να βουρτσίζετε τα δόντια σας και η ίδια τεχνική ισχύει και για τον καθαρισμό των δοντιών του σκύλου σας.

Βέβαια όπως είναι φυσικό ο σκύλος σας δεν θα ανοίξει πρόθυμα το στόμα του για εσάς. Έτσι, μέρος του καθαρισμού των δοντιών του περιλαμβάνει το να τον μάθετε να μην φοβάται. Η εκπαίδευση του σκύλου σας στο να δέχεται τον καθαρισμό των δοντιών, τον διατηρεί υγιή και μπορεί επίσης να βελτιώσει τον δεσμό σας.

Μην βιάζεστε
Η εκπαίδευση του σκύλου σας απαιτεί χρόνο. Μην βιάζεστε ούτε να πιέζετε το κατοικίδιό σας. Μπορεί να χρειαστούν τρεις ημέρες ή τρεις εβδομάδες πριν το σκυλάκι σας είναι έτοιμο να σας αφήσει να καθαρίσετε τα δόντια του. Αλλά μόλις κατανοήσει και αποδεχτεί τη διαδικασία, ο καθαρισμός των δοντιών δεν θα διαρκέσει περισσότερο από λίγα λεπτά την ημέρα. Στην ιδανική περίπτωση, θα θέλετε να καθαρίζετε τα δόντια του σκύλου σας μετά από κάθε γεύμα, όπως κάνουν οι άνθρωποι. Αλλά αν μπορείτε να τα καταφέρετε μία φορά την ημέρα, ή ακόμα και δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, υπολογίστε το ως νίκη.

 Επίσης, να σημειώσουμε, ότι αν βρίσκετε τη διαδικασία αυτή δύσκολη για κάποιο λόγο, ή αν ο σκύλος σας αγριέψει ή αντισταθεί, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας και πάρτε συμβουλές για την υγιεινή των δοντιών του.

 Τι θα χρειαστείτε
Οδοντόκρεμα σκύλου: Ποτέ μην χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για τον σκύλο σας. Τα σκυλιά δεν μπορούν να φτύνουν και δεν πρέπει να καταπίνουν το φθόριο που περιέχουν τα ανθρώπινα προϊόντα. Τα σκυλιά μισούν επίσης τη δράση του αφρού. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε μια οδοντόκρεμα σχεδιασμένη ειδικά για σκύλους. Η οδοντόκρεμα για κατοικίδια περιέχει γεύσεις που λατρεύουν οι σκύλοι, και αυτό τις καθιστά εύκολες στη χρήση.

 Λιχουδιές: Οι λιχουδιές επιβραβεύουν τη συμπεριφορά που θέλετε να μάθει το κατοικίδιο ζώο σας, επομένως πιστεύει ότι ακόμα κι αν του ζητήσετε να κάνει κάτι περίεργο, θα έχει όφελος από αυτό.

Πετσέτα μπάνιου: Το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να περιλαμβάνει κάποια σάλια, έτσι η πετσέτα παρέχει μια επιφάνεια που καθαρίζεται εύκολα. Επίσης, η χρήση της ίδιας πετσέτας κάθε φορά σηματοδοτεί στον σκύλο σας τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Δακτυλική οδοντόβουρτσα: Τα σκυλιά θα βάλουν σχεδόν οτιδήποτε στο στόμα τους, αλλά αντιτίθενται στο να κολλήσετε κάτι περίεργο μέσα. Ο δικός σας μπορεί να δεχτεί πιο εύκολα ένα δάχτυλο—ή μια οδοντόβουρτσα με το δάχτυλο. Μπορεί επίσης να το βρείτε και εσείς πιο εύκολο στη χρήση.

 Βρεφική οδοντόβουρτσα: Η πρώτη οδοντόβουρτσα του μωρού, με τις πολύ μαλακές τρίχες, μπορεί να λειτουργήσει για μερικούς σκύλους, ειδικά αυτούς με μικροσκοπικό στόμα.

Οδοντόβουρτσα για σκύλους: Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα ειδικά για σκύλους.

Γάζες: Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε οδοντόβουρτσα και μάλιστα οι σκύλοι μπορεί να δεχτούν άλλα υλικά πιο εύκολα. Τα μαξιλαράκια γάζας λειτουργούν καλά και είναι μιας χρήσης. Λειτουργούν επίσης ως πρώτο βήμα. Μόλις το κουτάβι σας δεχτεί τον καθαρισμό με γάζα, μπορείτε να προχωρήσετε σε άλλες επιλογές καθαρισμού.

 Τα βήματα για το σωστό βούρτσισμα
Ο σκύλος σας θα πρέπει να απολαύσει την εμπειρία και να αναμένει κάθε φορά το γεγονός με χαρά. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία, επιλέξτε ένα μέρος που ο σκύλος σας συνδέει ήδη με στιγμές διασκέδασης ή νόστιμες ανταμοιβές.

Σκεφτείτε ένα πρόγραμμα που σας βολεύει. Τα σκυλιά αγαπούν τη ρουτίνα, επομένως ο καθαρισμός των δοντιών του κατοικίδιου ζώου σας στην ίδια τοποθεσία και την ίδια στιγμή μπορεί να βοηθήσει τον τετράποδο φίλο σας να δει τον καθαρισμό των δοντιών ως μέρος μιας κανονικής ημέρας. Τα παρακάτω βήματα θα σας καθοδηγήσουν από την εκπαίδευση μέχρι και το τακτικό βούρτσισμα.

Αγγίξτε το στόμα του σκύλου σας
Έχετε ένα μικρό σκυλάκι; Απλώστε την πετσέτα στην αγκαλιά σας, ώστε το κατοικίδιο σας να μπορεί να κάθεται κατά τη διάρκεια του καθαρισμού. Για μεγάλα σκυλιά, βάλτε την πετσέτα στο πάτωμα και γονατίστε δίπλα στον σκύλο σας. Η πετσέτα γίνεται η ένδειξη για τον σκύλο σας ότι είναι ώρα καθαρισμού των δοντιών.

Ξεκινήστε με το να χαϊδεύετε το κουτάβι σας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο εξωτερικό του στόματος και των χειλιών του. Εάν το επιτρέπει και νιώθετε άνετα, αφήστε το να βγάλει τα δάχτυλά σας. Ακόμα καλύτερα, περάστε ένα δάχτυλο μέσα στο μάγουλό του για να χαϊδέψετε τα πλαϊνά των δοντιών του. Δεν χρειάζεται να ανοίξει καθόλου τα σαγόνια του. Η γλώσσα του διατηρεί καθαρή την εσωτερική επιφάνεια των δοντιών του, επομένως χρειάζεται να φροντίζετε μόνο την εξωτερική επιφάνεια. Κάνετε αυτό για πέντε λεπτά και προσφέρετε μια λιχουδιά κάθε φορά που ο σκύλος σας σας αφήνει να χαϊδέψετε τα ούλα του ή να αγγίξετε ένα δόντι.

Επαναλάβετε αυτό το βήμα μία ή δύο φορές την ημέρα για τρεις έως πέντε ημέρες. Αφού ο σκύλος δεχτεί τον χειρισμό του στόματός του, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

Δώστε του να δοκιμάσει την οδοντόκρεμα
Απλώστε οδοντόκρεμα σκύλου σε ένα μη υφασμάτινο παιχνίδι και αφήστε το κατοικίδιό σας να το γλείψει. Πολλά σκυλιά απολαμβάνουν τη λιχουδιά που μοιάζει με πάστα. Έχει συστατικά που βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών ακόμα και χωρίς βούρτσισμα, οπότε αυτό είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα.

Απλώστε οδοντόκρεμα σκύλου
Είτε χρησιμοποιείτε το δάκτυλο οδοντόβουρτσα, γάζα, πετσέτα ή κανονική οδοντόβουρτσα, θα πρέπει να απλώσετε οδοντόκρεμα σκύλου. Δεν θα χρειαστείτε πολλή οδοντόπαστα.

Δεν χρειάζεται να τρίψετε τα δόντια
Χρησιμοποιήστε την οδοντόβουρτσα, ή τη γάζα που καλύπτεται με οδοντόκρεμα για να καθαρίσετε το εξωτερικό των δοντιών του στη μία πλευρά του στόματός του. Κάντε πρώτα την επάνω σιαγόνα και αν ο σκύλος σας νιώθει καλά με αυτό, τελειώστε με τα κάτω δόντια στην ίδια πλευρά. Δεν χρειάζεται να τρίψετε – απλώς περάστε την πάστα από τη μία πλευρά μέχρι την άλλη.

Ο σκύλος θα γλείψει τα χείλη του και θα γευτεί την πάστα που έχετε αφήσει στα δόντια του. Τελειώστε τη διαδικασία, αφού προσφέρετε στον σκύλο σας μερικές ακόμη λιχουδιές ως ανταμοιβή.

Την επόμενη μέρα, Καθαρίστε από την άλλη πλευρά
Την επόμενη μέρα, επαναλάβετε το προηγούμενο βήμα. Αυτή τη φορά, θα καθαρίσετε τα δόντια στην άλλη πλευρά του στόματος του σκύλου σας. Θυμηθείτε, δεν χρειάζεται να καθαρίσετε το εσωτερικό των δοντιών, καθώς η γλώσσα του σκύλου κρατά αυτές τις επιφάνειες καθαρές.

Πάντα να τελειώνετε τη διαδικασία πριν ο σκύλος σας δείξει ότι θέλει να σταματήσετε. Επαινέστε τον και συμπεριφερθείτε γενναιόδωρα.

Ιδανικά, 5′ καθημερινά
Μετά από δύο ή τρεις ημέρες μονόπλευρου καθαρισμού των δοντιών, ο σκύλος σας θα πρέπει να έχει κατανοήσει τη διαδικασία. Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στον καθαρισμό όλων των δοντιών ταυτόχρονα. Αυτό δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από πέντε λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου προετοιμασίας. Εάν είναι δυνατόν, βουρτσίστε καθημερινά.

Προσθέστε στοματικό διάλυμα για σκύλους
Ανάμεσα στο πλύσιμο και τον καθαρισμό των δοντιών του σκύλου σας, μπορείτε να προσθέσετε ένα στοματικό διάλυμα για σκύλους στο πόσιμο νερό του. Αυτό θα διατηρήσει το στόμα του φρέσκο ​​και θα βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής οδοντικής του υγιεινής.

mypet.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos