Γιατί οι γάτες λατρεύουν την ηλιοθεραπεία;

06 Ιουνίου 2023 11:56

Οι γάτες λατρεύουν να κάθονται κάτω από τον καυτό ήλιο για ατέλειωτες ώρες και να κάνουν ηλιοθεραπεία, αυτή η συμπεριφορά ενδέχεται να σας έχει δημιουργήσει απορίες.

Ωστόσο, για τις γάτες είναι ακίνδυνο, όπως και για πολλά άλλα ζώα. Επομένως, μην ανησυχείτε αν δείτε τη γάτα σας να κάθεται στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 8 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας αγαπάει την ηλιοθεραπεία
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά. Οι 8 κυριότεροι λόγοι για τους οποίους η γάτα σας κάνει ηλιοθεραπεία:

01. Ο ήλιος βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας τους
Οι γάτες έχουν μέση θερμοκρασία σώματος περίπου 39 βαθμοί Κελσίου, οπότε ο ήλιος παίζει μεγάλο ρόλο στο να τις βοηθήσει να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους. Το σπίτι μπορεί να είναι αρκετά ψυχρό για ένα ζώο με αυτή την υψηλή θερμοκρασία, οπότε είναι λογικό η γάτα σας να αναζητά τον ήλιο. Τη βοηθά να ζεστάνει το σώμα της και να φέρει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος κοντά σε αυτή του σώματός της.

02. Εξοικονομούν ενέργεια – Διατηρούν το σώμα τους ζεστό
Οι γάτες λατρεύουν να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν το κάνουν αυτό, η θερμοκρασία του σώματός τους γίνεται χαμηλότερη. Αυτό συνήθως κάνει τη γάτα σας να κρυώνει κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης και αυτό δεν τους αρέσει. Ως εκ τούτου, θα βγουν στον ήλιο για να βοηθήσουν να διατηρήσουν το σώμα τους ζεστό, ενώ παίρνουν έναν υπνάκο.

Όταν η γάτα σας βρίσκεται σε φάση ανάπαυσης, εξοικονομεί επίσης ενέργεια, μειώνοντας το μεταβολισμό της. Ενώ συμβαίνει αυτό, οι βασικές λειτουργίες του σώματος ατονούν, γεγονός που τις βοηθά να εξοικονομήσουν ενέργεια. Η αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας τους επιτρέπει να είναι στα καλύτερά τους όταν βρίσκονται σε εγρήγορση και τους κάνει πιο προσεκτικούς, ειδικά τη νύχτα.

 03. Αντλούν ευχαρίστηση
Οι γάτες λατρεύουν την χαλάρωση. Τους αρέσει να αράζουν σε ηλιόλουστα μέρη και να κάνουν την ηλιοθεραπεία τους. Αυτό τις χαλαρώνει και ο εγκέφαλός τους παράγει σεροτονίνη, την ορμόνη της ευεξίας και της καλής διάθεσης.

04. Για την παραγωγή βιταμίνης D
Όπως ο άνθρωπος βγαίνει στον ήλιο για να παράγει βιταμίνη D, έτσι και η γάτα σας χρειάζεται να κάνει το ίδιο. Ενώ ο ήλιος επιτρέπει στο δέρμα τους να παράγει ένα έλαιο απαραίτητο για το σώμα τους, οι γάτες έχουν ένα πιο πολύπλοκο σύστημα. Δεδομένου ότι αυτοκαθαρίζονται, το δέρμα παράγει το έλαιο που προσλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της περιποίησης.

Οι γάτες προσλαμβάνουν αυτό το έλαιο από τη γούνα τους, γεγονός που τους επιτρέπει να λαμβάνουν αυτή τη ζωτικής σημασίας βιταμίνη. Επιπλέον, το σώμα τους γνωρίζει ότι χρειάζονται το έλαιο για ισχυρότερα οστά, μύες και δόντια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνηθίζεται να τις βρίσκουμε να κάθονται στον ήλιο για ώρες και να περιποιούνται μετά.

 

Γιατί οι γάτες λατρεύουν την ηλιοθεραπεία;Δείτε επίσης: 9 κανόνες ομαλής συμβίωσης με τη γάτα σας

05. Είναι στην φύση της
Πριν από την εξημέρωση, οι γάτες ζούσαν σε θερμές περιοχές όπου ο ήλιος έλαμπε έντονα. Για το λόγο αυτό, έχουν ένα γενετικό στοιχείο που τις έλκει σε ζεστά μέρη, ένα από αυτά είναι ο ήλιος. Αυτό επίσης μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και τα ζεστά σημεία στο σπίτι, όπως οι ηλεκτρονικές συσκευές, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε θερμότητα.

06. Λόγω της διατροφής τους
Οι γάτες συνήθως τρώνε πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή που δεν οδηγεί άμεσα στην παραγωγή θερμότητας για να διατηρήσουν το σώμα τους ζεστό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρωτεΐνες χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν ώστε να παραχθεί αρκετή ενέργεια για το σώμα. Εν τω μεταξύ, η γάτα σας θα προσπαθήσει να πάρει τη θερμότητα που χρειάζεται από άλλες πηγές, όπως ο ήλιος, για να διατηρηθεί ζεστή.

 07. Για να οικοδομήσει ανοσία
Η ζεστασιά που επιφέρει το φως του ήλιου βοηθά στην πρόληψη κρυολογημάτων και ιών. Χωρίς τον ήλιο, ο οργανισμός τους γίνεται πιο επιρρεπής σε λοιμώξεις και χρόνιες ασθένειες. Αυτό δεν συμβαίνει αμέσως, χρειάζεται χρόνος για να αποδυναμωθεί το σώμα τους.

08. Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο
Οι ηλικιωμένες γάτες μπορεί να κάνουν ηλιοθεραπεία για πολλές ώρες για να ανακουφίσουν τις πονεμένες αρθρώσεις και το σώμα τους. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο σε γάτες που έχουν αρθρίτιδα, αφού ο ήλιος προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τους πόνους τους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επούλωση πληγών και άλλων τραυματισμών σκοτώνοντας τα βακτήρια σε αυτά τα σημεία, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Κίνδυνοι από την ηλιοθεραπεία
Παρόλο που υπάρχουν πολλά οφέλη από την ηλιοθεραπεία της γάτας σας, μπορεί και αυτή να πάθει ηλιακά εγκαύματα και θερμοπληξία από την πολύωρη παραμονή στον ήλιο. Μπορείτε να καταλάβετε ότι η γάτα σας έχει ηλιακά εγκαύματα όταν ερεθίζεται όταν την αγγίζετε μετά από πολύωρη παραμονή στον ήλιο. Επίσης, ελέγξτε το δέρμα τους για κόκκινα σημεία που είναι επώδυνα στο άγγιγμα.

 Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα της γάτας σας είναι να περιορίσετε τον χρόνο παραμονής της στον ήλιο. Οι κτηνίατροι συμβουλεύουν ότι η γάτα σας δεν πρέπει να περνάει πάνω από 40 λεπτά στον ήλιο.

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε πόσο καυτός είναι ο ήλιος πριν αφήσετε τη γάτα σας να κάνει ηλιοθεραπεία για 40 λεπτά. Όταν οι θερμοκρασίες έξω είναι πολύ υψηλές, περιορίστε τον χρόνο στον ήλιο μεταξύ 15 και 20 λεπτών. Αυτό είναι σημαντικό για να αποφύγετε τη θερμοπληξία, η οποία έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στη γάτα σας.

mypet.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos