Αποσμητικά: Προκαλούν καρκίνο του μαστού; Στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών οι «ένοχοι» παράγοντες, μεταξύ αυτών τα parabens

06 Ιουνίου 2023 22:01

Το Καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε συνοδευόμενο από την ζέστη και την εφίδρωση που προκαλεί συχνά στο σώμα.

Ο ιδρώτας αν και είναι ένας από τους κύριους μηχανισμούς με τους οποίους το σώμα ρυθμίζει την εσωτερική του θερμοκρασία, θεωρείται αρνητικός παράγοντας για πολλούς, οι οποίοι τείνουν να τον συνδέουν με την δυσάρεστη οσμή που πολλές φορές προκαλεί στην προσπάθεια του να αποβάλλει τους παθογόνους εισβολείς όπως είναι τα βακτήρια αλλά και τις τοξίνες του οργανισμού.

Για τον λόγο αυτό, πολλοί καταφεύγουν στην χρήση αποσμητικών και αντιιδρωτικών προκειμένου να βγουν από την άβολη θέση, να εκτεθούν στους γύρω τους, από την κακοσμία που ενδεχομένως να προκαλέσει ο ιδρώτας τους.

 Τα αποσμητικά ενέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά συγκαταλέγονται στις μέρες μας στα πιο απαραίτητα είδη προσωπικής φροντίδας.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι ορισμένα από τα συστατικά τους, όπως το αλουμίνιο και τα parabens, θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο, ειδικά καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με έρευνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν τα αποσμητικά ή τα αντιιδρωτικά με τον καρκίνο του μαστού.

 Παρόλα αυτά δύο συστατικά αναφέρονται συχνά ως αιτία ανησυχίας:

1. Το αλουμίνιο (το ενεργό συστατικό των αντιιδρωτικών – είναι αυτό που μειώνει τον ιδρώτα στις μασχάλες)

2. Τα parabens (συντηρητικά που βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης μυκήτων, βακτηρίων και μαγιάς σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας).

Ο Οργανισμός ξεχωρίζει αυτά τα δύο συστατικά με το να συγκαταλέγει τα αποσμητικά στα καλλυντικά, ενώ τα αντιιδρωτικά στα φάρμακα.

Συγκεκριμένα, όπως λέει τα αποσμητικά περιέχουν συστατικά σχεδιασμένα να καλύπτουν τις οσμές, ενώ τα αντιιδρωτικά περιέχουν συστατικά που φράζουν τους πόρους και μειώνουν τον ιδρώτα, ενώ ακόμη ορισμένα προϊόντα κάνουν και τα δύο.

Με τι ονομασίες θα βρείτε να αναγράφετε το αλουμίνιο;
Στις ετικέτες, μπορεί να βρείτε αλουμίνιο να αναφέρεται ως εξής:

χλωροϋδρικό αλουμίνιο

ενώσεις αλουμινίου

άλατα αλουμινίου

αλουμίνιο ζιρκόνιο tetrachlorohydrex GLY

Τι είναι αναλυτικά τα Parabens και με τι ονομασίες θα τα δείτε καταχωρημένα στην ετικέτα;
Τα parabens είναι μια ομάδα ενώσεων που χρησιμοποιούνται ευρέως ως συντηρητικά για τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες. Συνήθως προστίθενται σε καλλυντικά και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας για την πρόληψη της ανάπτυξης μούχλας, βακτηρίων και ζυμομυκήτων

Θα τα δείτε με ονόματα όπως:

βουτυλοπαραμπέν

αιθυλοπαραμπέν

μεθυλοπαραμπέν

προπυλοπαραμπέν

Το μεθυλπαραμπέν και το προπυλοπαραμπέν είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα parabens.

Άλλα ονόματα για αυτά είναι 4-υδροξυβενζοϊκός μεθυλεστέρας και 4-υδροξυβενζοϊκός προπυλεστέρας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στα parabens καθημερινά.

Σύμφωνα με έρευνες, η υπερβολική λήψη parabens είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, διότι οι εν λόγω χημικές ουσίες λειτουργούν όπως ακριβώς τα οιστρογόνα. Γνωρίζουμε ότι τα οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν διαίρεση και πολλαπλασιασμό των κυττάρων του μαστού, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι ξεκάθαρο αν τα parabens που υπάρχουν στα αποσμητικά είναι ικανά να προκαλέσουν αλλαγές στα κύτταρα του μαστού, αλλά υπολογίζεται ότι τα φυσικά οιστρογόνα είναι χιλιάδες φορές πιο ισχυρά από τα parabens.

Πού βρίσκονται τα parabens;
Τα parabens βρίσκονται πιο συχνά σε καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας όπως λοσιόν, αντηλιακά, αντιιδρωτικά, μακιγιάζ και προϊόντα μαλλιών.

Τα parabens μπορούν επίσης να βρεθούν σε τσίχλες και στοματικά διαλύματα.

Συμβουλές για τη διαχείριση του ιδρώτα στις μασχάλες
Εάν ανησυχείτε για την έντονη εφίδρωση, υπάρχουν μερικά πράγματα που συστήνουν οι ειδικοί να κάνετε που μπορεί να σας βοηθήσουν να ιδρώνετε λιγότερο:

Φορέστε φαρδιά ρούχα.

Επιλέξτε φυσικά, αναπνεύσιμα υφάσματα έναντι συνθετικών, όταν είναι δυνατόν.

Φορέστε ασπίδες για τον ιδρώτα στις μασχάλες.

Χρησιμοποιήστε κλιματισμό και προσωπικούς ανεμιστήρες όταν μπορείτε.

Αλλάξτε το πουκάμισό σας εάν ιδρώσει.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες λίγος ιδρώτας είναι απολύτως φυσιολογικός και μάλιστα καλός για εσάς, είναι ο τρόπος του σώματός σας να δροσίζεται.

Αλλά μπορείτε επίσης να στεγνώσετε τις μασχάλες σας με μια απορροφητική πετσέτα όσο χρειάζεται, αρκεί να μην ερεθίζει το δέρμα σας.

Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν η υπερβολική εφίδρωση είναι πρόβλημα για εσάς παρά τις καλές προσπάθειές σας, καθώς μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη αιτία, γνωστή ως υπερβολική εφίδρωση (υπεριδρωσία) , η οποία είναι θεραπεύσιμη.

Πηγές: healthline.com, FDA, bcpp

news4health.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos