Σκύλος: Ο καλύτερος γιατρός του ανθρώπου

08 Ιουνίου 2023 16:46

Εκτός από καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ο σκύλος επιστημονικά αποδεδειγμένα, είναι και ο καλύτερος “γιατρός” του ανθρώπου. Όσοι λατρεύουν τα σκυλάκια γνωρίζουν ότι η ζωή είναι αρκετά καλύτερη με έναν σκύλο.

Αυτή η γνώση πηγάζει, όμως, μόνο από το συναίσθημα ή υπάρχει και κάτι άλλο πίσω από αυτό; Φυσικά και υπάρχει, κι αυτό δεν είναι άλλο από την Επιστήμη. Το να περνάμε χρόνο με σκυλάκια βοηθάει την υγεία μας, σωματική αλλά και ψυχική. Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν το πόσο καλό κάνει η κατοχή ενός σκύλου στην υγεία μας. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά 10 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του να έχεις σκύλο.

 Μαζί τους νιώθουμε λιγότεροι μόνοι
Τα σκυλάκια είναι πάντα εκεί για εμάς, ακόμη κι όταν δεν έχουμε κανέναν άλλον. Προσφέρουν αγάπη, συναισθηματική υποστήριξη και χάδια που βοηθούν στην μείωση της κοινωνικής μας απομόνωσης.

Κάνουν καλό στην καρδιά μας
Το να έχουμε σκύλο μας βοηθάει να ζήσουμε περισσότερο. Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν μικρότερο ρίσκο θανάτου. Έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και αντιδρούν καλύτερα στο στρες. Ο δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα στους σκύλους και τους ανθρώπους μειώνει το άγχος, το οποίο είναι μια κύρια αιτία σειράς καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Μειώνουν το στρες
Τα σκυλάκια μπορούν να μειώσουν τις ανησυχίες μας. Πολλαπλές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι σκύλοι βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους. Ακόμη και μόνο το να χαϊδεύεις έναν σκύλο μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, επιβραδύνει την αναπνοή και χαλαρώνει την ένταση των μυών. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον είχαν σημαντική μείωση της κορτιζόλης, μιας σημαντικής ορμόνης του στρες.

Είναι οι καλύτεροι ψυχοθεραπευτές
Τα σκυλάκια βοηθούν επίσης στο να επανέλθουμε ψυχολογικά ύστερα από μία κρίση. Μελετητές στο Κολλέγιο του Purdue ανακάλυψαν ότι στρατιωτικοί βετεράνοι με PTSD είχαν σημαντική βελτίωση στην ψυχολογία τους όταν είχαν δίπλα τους έναν σκύλο.

 Σκύλος: Ο καλύτερος γιατρός του ανθρώπου
Δείτε ακόμα: Πως να ζητήσετε συγγνώμη από το σκύλο σας και να την καταλάβει

Καθημερινή άσκηση
Ένα ακόμη από τα επιστημονικά οφέλη του να έχεις σκύλο είναι φυσικά η κίνηση. Τα σκυλάκια χρειάζονται τακτικές βόλτες για να κάνουν την τουαλέτα τους, αλλά και να ασκηθούν. Έτσι, βρετανική έρευνα του 2019 έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν καθημερινή άσκηση συγκριτικά με όσους δεν κατέχουν σκύλο. Χοντρικά, όσοι έχουν σκύλο περνούν τουλάχιστον 300 λεπτά κάθε εβδομάδα περπατώντας με τους σκύλους τους.

Μας βελτιώνουν την εικόνα
Εάν είστε καιρό μόνοι και θέλετε να βγείτε ραντεβού, ίσως ήρθε η στιγμή να πάρετε έναν σκύλο. Η παρουσία ενός σκύλου κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται πιο ελκυστικούς και συμπαθείς.

 Μας κάνουν κοινωνικούς
Βγάζοντας το σκυλάκι μας βόλτα, μάς κάνει πιο προσιτούς και δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους να μας πιάσουν την κουβέντα. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε μιλήσει με ανθρώπους στο πάρκο που έχετε πάει το κατοικίδιό σας.

Μας βελτιώνουν την διάθεση
Απλώς και μόνο κοιτάζοντας ένα σκυλάκι ανεβαίνει το ηθικό μας. Μία ιαπωνική έρευνα του 2009 απέδειξε ότι και μόνο το να κοιτάμε στα μάτια έναν σκύλο αυξάνει το επίπεδο της ωκυτοκίνης, γνωστής και ως «ορμόνη της αγάπης». Μάλιστα, όσοι έχουν AIDS είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη εάν έχουν κατοικίδιο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017. Συνεπώς, ένα από τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του να έχεις σκύλο είναι η καλύτερη διάθεση.

Σύμμαχος των ηλικιωμένων
Έρευνες διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με κατοικίδια βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία των ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες. Τέλος, μία άλλη μελέτη έδειξε σημαντικές μειώσεις σε ταραγμένες συμπεριφορές ηλικιωμένων με άνοια, ενώ είχαν περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

mypet.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos