Πώς θα βοηθήσετε τον σκύλο σας να ζήσει περισσότερο και να είναι υγιής

27 Ιουνίου 2023 09:30

Οι περισσότεροι σκυλογονείς εύχονται το αγαπημένο τους κατοικίδιο να ζούσε για πάντα. Δυστυχώς όμως το προσδόκιμο ζωής ενός σκύλου είναι περίπου 12 με 14 χρόνια.

Βέβαια αυτό εξαρτάται από τη φυλή, τον τρόπο ζωής και τη διατροφή του κάθε σκύλου. Ορισμένοι σκύλοι έχουν εξαιρετικά γονίδια τα οποία τους βοηθάνε να ζήσουν πολλά χρόνια ενώ δυστυχώς άλλοι έχουν προδιάθεση για κάποιες ασθένειες που μπορεί να περιορίσουν τη διάρκεια ζωής τους.
Όπως και για τους ανθρώπους έτσι και τους σκύλους υπάρχουν τρόποι ζωής που μπορούν να ακολουθήσουν, οι οποίοι θα τους βοηθήσουν να έχουν μια πιο ποιοτική και μακροβιότερη διαβίωση.

Σωστή διατροφή και ιδανικό βάρος

Ένας παράγοντας που έχει συνδεθεί με την μακροζωία σε πολλά είδη είναι η σωστή διατροφή και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Πρέπει να διασφαλίζετε την σωστή πρόσληψη των ημερήσιων θερμίδων επιλέγοντας την κατάλληλη τροφή για τον σκύλο σας και περιορίζοντας την υπερβολική ποσότητα λιχουδιών.
Μπορεί η διατροφή του να αλλάξει ανάλογα με την ηλικία του και την καθημερινή του δραστηριότητα τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Μπορεί για παράδειγμα, μεγαλώνοντας να χρειαστεί να αγοράσετε άλλη τροφή κατάλληλη για την ηλικία του. Για να είστε περισσότερο σίγουροι ότι η ποσότητα τροφής που παρέχετε στο σκύλο σας είναι η σωστή, προτείνεται να την ζυγίζετε και όχι να βάζετε με το μάτι.
Φροντίστε να ελέγχετε το βάρους του σκύλου σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να βεβαιώνεστε ότι είναι το σωστό. Αν δεν γνωρίζετε το ιδανικό βάρος του και την ποσότητα τροφής που πρέπει να του παρέχετε, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
Να θυμάστε ότι ένα υγιές σωματικό βάρος λειτουργεί καταλυτικά για τον σκύλο καθώς μπορεί να τον βοηθήσει να ζήσει περισσότερο μια υγιή ζωή αλλά και να περιορίσει επιπτώσεις ορισμένων παθήσεων όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα.

Σωματική άσκηση

Η άσκηση έχει πολλά σωματικά και ψυχολογικά οφέλη τόσο για εμάς όσο και για τους σκύλους. Αν και η άσκηση δεν μπορεί από μόνη της να αυξήσει την διάρκεια ζωής ενός σκύλου, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους που είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ασκήσεων που μπορείτε να κάνετε μαζί με τον σκύλο σας όπως είναι το τρέξιμο, η ορειβασία, το κολύμπι ή η yoga για σκύλους, η λεγόμενη doga.
Δοκιμάστε διάφορες ασκήσεις και αποφασίστε παρέα ποια θα ακολουθήσετε. Χρειάζεται μόνο λίγη προσοχή μην το παρακάνετε από υπερβάλλοντα ζήλο. Μάθετε να ακούτε τις ανάγκες του κατοικιδίου σας και θα καταφέρετε με τη συχνή άσκηση να διατηρήσετε τον σκύλο σας σε φόρμα και θα ενισχύσετε το δέσιμο μεταξύ σας.

Πνευματική άσκηση

Τόσο η σωματική όσο και η πνευματική άσκηση των σκύλων είναι πολύ σημαντική για να διατηρείται το μυαλό τους νέο και σε εγρήγορση.
Οι σκύλοι αγαπούν να μαθαίνουν νέα κόλπα, γιατί ξέρουν ότι στο τέλος θα έχουν ως ανταμοιβή την αγαπημένη τους λιχουδιά. Αυτό λειτουργεί θετικά υπέρ σας γιατί διδάσκοντάς τους να κάνουν κάτι νέο, εξασκείται και το μυαλό τους. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εκπαιδευτικά παιχνίδια για σκύλους που θα βρείτε στο αγαπημένο σας pet shop, τα οποία βοηθούν τα κατοικίδια να γυμνάζονται πνευματικά, να μειώνεται το αίσθημα της πλήξης και να παραμένουν χαρούμενα.

 Διατήρηση του συναισθηματικού δεσμού

Μην ξεχνάτε ότι όσο υγιείς σωματικά και πνευματικά είναι οι σκύλοι δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένοι χωρίς την αγάπη σας. Φροντίστε να αφιερώνετε χρόνο μέσα στην ημέρα στον σκύλο σας για αγκαλιές και χάδια. Με το να του δίνετε την απαραίτητη προσοχή και αγάπη τον κάνετε τόσο χαρούμενο που είναι σίγουρο ότι θα σας το ανταποδώσει με περίσσεια ανιδιοτέλεια. Με το να μοιράζεστε θετικές, διασκεδαστικές εμπειρίες με τον σκύλο σας μειώνει το άγχος και στους δύο και μεγαλώνει τον συναισθηματικό σας δέσιμο.
Επιπλέον, με το να αφιερώνετε χρόνο στον χνουδωτό σας φίλο μπορεί να σας βοηθήσει να παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του που ίσως είναι προμήνυμα κάποιας αδιαθεσίας ή ασθένειας.

Επισκέψεις στον κτηνίατρο

Φυσικά οι προγραμματισμένες επισκέψεις για τον έλεγχο του σκύλου σας στον κτηνίατρο δεν θα πρέπει να παραμελούνται. Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος καθώς βοηθάει στην πρόληψη ασθενειών που είναι επικίνδυνες τόσο για τους ίδιους, όσο και για άλλους σκύλους ή ανθρώπους αν γίνει μετάδοση.
Οι αιματολογικές εξετάσεις θα δείξουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην υγεία του σκύλου σας, οπότε συστήνεται να του κάνετε έστω μια φορά τον χρόνο ή δύο αν είναι πιο μεγάλης ηλικίας.
Μπορεί να μην είναι εφικτό να προληφθούν όλες οι ασθένειες, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν αν τις εντοπίσουμε νωρίς.

Μπορεί να μην είναι εφικτό να αλλάξουμε τα γονίδια του σκύλου μας, όμως μπορούμε να τον βοηθήσουμε να ζήσει μια μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή, παρέχοντάς του ό,τι είναι καλύτερο για αυτόν, από ένα ευχάριστο περιβάλλον και υγιή άσκηση και διατροφή μέχρι να του δείχνουμε την στοργή και την αγάπη μας κάνοντας απλά, καθημερινά πράγματα.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos