300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Στουρνάρας: Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει περισσότερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

13 Ιουλίου 2023 17:32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
Στουρνάρας: Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει περισσότερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

test2

test2

Ως «μεγάλη πρόκληση» για τη χώρα μας χαρακτηρίζει την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί εντός της τρέχουσα χρονιάς.

Μιλώντας στο Econostream, ο ίδιος σημειώνει πως «Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια φάση υψηλότερης ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ταυτόχρονα, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώνεται γρήγορα», ενώ σημειώνει ότι «Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία. Έχει σαφή πολιτικό ορίζοντα τουλάχιστον τεσσάρων ετών» για να προσθέσει πως «Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Αναφορικά με τι τι θα φέρει μια τέτοια εξέλιξη, ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει πως «αντικατοπτρίζεται ήδη στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αλλά δεν έχει ακόμη προεξοφληθεί όσον αφορά τις ροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων», ενώ συμπληρώνει με νόημα «Μπορώ να σας δώσω έναν αριθμό εδώ: μόνο το 10% των κεφαλαίων – ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια κ.λπ. – μπορούν να επενδύσουν σε μια επικράτεια χωρίς επενδυτική βαθμίδα. Έτσι, μπορείτε να φανταστείτε ποιος θα είναι ο χώρος για νέες άμεσες ξένες επενδύσεις ή χρηματοοικονομικές επενδύσεις, όταν αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα. Πολλά περισσότερα κεφάλαια θα έχουν την όρεξη να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία».

Ποια επενδυτική βαθμίδα. Η αγορά μίλησε…

Πραγματική σύγκλιση χωρίς μακροοικονομικές ανισορροπίες
Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα ο ίδιος σημείωσε πως «Ιδανικά θέλουμε πραγματική σύγκλιση, δηλαδή σύγκλιση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης, αλλά χωρίς μακροοικονομικές ανισορροπίες», προσθέτοντας πως «Βρισκόμαστε τώρα σε ρυθμό ανάπτυξης 2,2%, όταν η Ευρώπη βρίσκεται στο μηδέν. Το επόμενο έτος αναμένουμε 3% και το μεθεπόμενο έτος σχεδόν το ίδιο, οπότε η Ελλάδα θα συγκλίνει σε πραγματικούς όρους, αλλά η πρόκληση είναι να αποφύγουμε τις μακροοικονομικές ανισορροπίες».

Αναφορικά με το πληθωρισμό, ο κ. Στουρνάρας είπε «τώρα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ο πυρήνας του πληθωρισμού επίσης μειώθηκε δραματικά. Έτσι, η κατάσταση είναι όπως την περιέγραψα: πραγματική σύγκλιση χωρίς μακροοικονομικές ανισορροπίες. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλουμε να συνεχιστεί».

Τα επιτόκια
Σε σχέση με τα επιτόκια, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι δεν είναι πιθανό να συμβεί ακόμη μία αύξηση τον Σεπτέμβριο από την ΕΚΤ, ενώ θεωρεί ως εξαιρετικά πιθανή μια νέα άνοδο τον Ιούλιο, την οποία δε θεωρεί και απαραραίτητη. Πόσω μια αντίστοιχη κίνηση στις αρχές του φθινοπώρου, εξηγώντας ότι «Έχουμε ενδείξεις ότι η οικονομία εξασθενεί. Το βασικό μας πλαίσιο προβλέπει θετική ανάπτυξη, αλλά φαίνεται ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει.». Μάλιστα, δείχνοντας ότι ενδεχομένως να μην επιθυμούσε ούτε μια άνοδο κατά τον Ιούλιο, ο κ. Στουρνάρας είπε:« Βασιζόμαστε στα δεδομένα, πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία τον Ιούλιο, ιδίως την εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας», ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του συμπληρώνει «Δεδομένου ότι τώρα φαίνεται ότι τα στοιχεία δείχνουν μια ασθενέστερη οικονομία από τη βασική μας πρόβλεψη, ναι, πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί, ακόμη και τον Ιούλιο».

Οι συνέπειες για Ελλάδα
Ερωτώμενος σε σχέση με τον αντίκτυπο μιας νέας αύξησης των επιτοκίων για την Ελλάδα, ο Έλληνας διοικητής απάντησε: «Όχι πολύ όσον αφορά τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας. Λόγω των ευνοϊκών συμφωνιών για το δημόσιο χρέος με τους δανειολήπτες μας στο παρελθόν (ιδίως με τον ESM) και λόγω των swaps που έχει κάνει ο ΟΔΔΗΧ, τα πραγματικά επιτόκια του δημόσιου χρέους θα παραμείνουν σχεδόν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, είμαστε έτοιμοι, αλλά θέλουμε αυτή η ευνοϊκή κατάσταση να συνεχιστεί. Φυσικά, όταν αρχίζει κάποια χώρα να δανείζεται από την αγορά, το πραγματικό επιτόκιο ανεβαίνει, αλλά ανεβαίνει πολύ αργά, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ενώ πρόσθυεσε «Έτσι, δεν αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της άμεσης μετακύλισης των υψηλότερων επιτοκίων στο πραγματικό επιτόκιο του δημόσιου χρέους. Ωστόσο, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα καθώς και τα νοικοκυριά επηρεάζονται από τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ. Η επίδραση αυτή θα αμβλυνθεί εν μέρει όταν η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα».

ot.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Διαψεύδει κατηγορηματικά η κυβέρνηση όσα ακούστηκαν για τα πανηγύρια και τις ψησταριές: «Δεν θα επιτρέπαμε ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο» (Bίντεο)
  • Κοινωνικός Τουρισμός 2025: Παράταση για αίτηση έως 14 Μαΐου
  • Κρουαζιέρα: Από Ritz-Carlton μέχρι Four Season – Έως 215.000 δολ. για ταξίδια στις ελληνικές θάλασσες
  • Δεν απαγορεύεται η λειτουργία ψησταριών στα πανηγύρια - Τι λένε από τα αρμόδια υπουργεία
  • Τέλος οι υπαίθριες ψησταριές και τα σουβλάκια στα πανηγύρια – Φαγητό μόνο με catering, αντιδρούν οι σύλλογοι λόγω του κόστους
  • Κοινωνικός τουρισμός 2025: Τα 4+2 νησιά που εξασφαλίζουν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Καύσωνας Κλέων: Το ιδιαίτερο α...
Γαλάζια Σημαία: Aφαιρέθηκε η σ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοια που θα καταπλεύσουν φέτος – 70 αφίξεις, 8 μήνες τουρισμός κρουαζιέρας

Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοι...

08 Μαϊος 2025
Τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θαλάσσια περιοχή «Κριός» της Παροικίας Πάρου, για την πρόσδεση σκαφών

Τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θαλάσ...

09 Μαϊος 2025
Πάρος: Διευκρινίσεις από Βελέντζειο Ίδρυμα/SKY HOPE για το ελικόπτερο αεροδιακομιδών

Πάρος: Διευκρινίσεις από Βελέντζειο...

08 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Πάρος - Παροικία: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο αρχαίο εργαστήριο γλυπτικής

Πάρος - Παροικία: Νέα αρχαιολογικά...

13 Μαϊος 2025
Πάρος: Αυτό είναι το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο νησί

Πάρος: Αυτό είναι το πρόγραμμα των...

13 Μαϊος 2025
Πάρος: Εκδήλωση με τίτλο «Στης Παράδοσης τα Βήματα» θα πραγματοποιηθεί στην Παροικία

Πάρος: Εκδήλωση με τίτλο «Στης Παρά...

13 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2024  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ