Γιατί οι γάτες τρίβονται στα πόδια σας

21 Σεπτεμβρίου 2023 12:29

Λίγες στιγμές στη ζωή ενός γατόφιλου αξίζουν όσο οι στιγμές του γυρισμού στο σπίτι, όταν ανοίγετε την πόρτα και η γάτα που σας περιμένει εκεί έρχεται να τριφτεί νωχελικά στις γάμπες σας.

Μπορεί, ακόμα, να πέσει ανάσκελα, να κάνει βαρελάκια, ή να σας κουτουλήσει ελαφρά με το κεφάλι της. Γιατί, όμως, τρίβονται οι γάτες στους ανθρώπους, σε άλλα ζώα, ή ακόμη και σε αντικείμενα; Τι σημαίνει αυτή η κίνηση στη γλώσσα τους;

Παρατηρώντας τη γατίσια γλώσσα του σώματος μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα για τη διάθεση, τις ανάγκες, και τα προβλήματα της γάτας μας. Ας δούμε, λοιπόν, τι σημαίνει το να τρίβεται το χνουδωτό μας κατοικίδιο πάνω μας.

Η αίσθηση της όσφρησης στις γάτες

Η όσφρηση είναι η πιο σημαντική αίσθηση των γατών, και την χρησιμοποιούν περισσότερο από κάθε άλλη για να αντιληφθούν το περιβάλλον τους. Σκεφτείτε μόνο ότι οι άνθρωποι έχουν 5 εκατομμύρια οσφρητικούς αισθητήρες, ενώ οι γάτες έχουν 200 εκατομμύρια.

Ακόμα, οι γάτες έχουν αδένες οσμής στις πατούσες τους, οι οποίες εκλύουν φερομόνες όταν τρίβονται πάνω σε κάποια επιφάνεια. Όταν “κάνουν πατουσάκια” ή “ζυμώνουν” μια κουβέρτα, ή όταν ξύνονται στο ονυχοδρόμιό τους, μεταφέρουν τις φερομόνες τους στο αντικείμενο. Οι άλλες γάτες χρησιμοποιούν την οξεία αίσθηση της όσφρησής τους για να αναγνωρίσουν αυτές τις ορμόνες. Όταν η γάτα σας τρίβεται πάνω σας, ουσιαστικά σας “μαρκάρει” ως δικό/η της μεταφέροντας πάνω σας τη μυρωδιά της.

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να τρίβεται πάνω σας η γάτα σας, και ο καθένας απ’ αυτούς έχει άλλο νόημα, καθώς αποτελεί έναν ξεχωριστό τρόπο επικοινωνίας.

Κουτουλιές

Αν έχετε ή είχατε ποτέ γάτα θα γνωρίζετε σίγουρα την τρυφερή κίνηση της κουτουλιάς. Η γάτα σας ουσιαστικά σας υποχρεώνει να τη χαϊδέψετε πιέζοντας το κεφάλι της στην παλάμη σας. Αντίθετα με αυτό που μπορεί να πιστεύατε μέχρι τώρα, η γατούλα σας δεν ζητάει απλά την προσοχή σας. Οι κουτουλιές είναι χαρακτηριστικό των σαρκοφάγων ζώων, και οι μεγάλες γάτες ανταλλάσσουν μεταξύ τους κουτουλιές στην άγρια φύση. Με αυτόν τον τρόπο, παίρνουν τη μυρωδιά σας και σας αφήνουν τη δική τους. Πρόκειται για μια κίνηση τόσο αγαπησιάρικη όσο και κτητική. Έτσι, η γάτα σας σάς αναγνωρίζει ως μέλος της αποικίας της.

Τρίψιμο στα πόδια

Όταν γυρίζετε στο σπίτι μετά από κάποια έξοδο και η γάτα σας τρίβεται ανάμεσα στις γάμπες σας, σας καλωσορίζει. Πρόκειται για μια κίνηση πολύ συνηθισμένη για γάτες που επανενώνονται με τους κηδεμόνες τους μετά από έναν μικρό ή μεγαλύτερο αποχωρισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί η οσμή των φερομονών δεν κρατά για πάντα, και η γάτα σας θέλει να ανανεώσει το αιθέριο άρωμά της πάνω σας. Αν νιώθει αρκετά φιλική, μπορεί να καλωσορίσει έτσι κι έναν επισκέπτη. Με τον τρόπο αυτό, μαρκάρει τον άνθρωπο με την ουρά και τα μάγουλά της. Ακόμα, η χνουδωτή σας φίλη μπορεί να επιδοθεί σε αυτή τη ναζιάρικη συμπεριφορά αν πεινάει ή ζητάει χάδια.

Επίσης, οι γάτες τείνουν να τρίβουν τις μύτες τους μεταξύ τους ως χαιρετισμό, όποτε όταν η γάτα σας σάς δίνει “φιλάκια” με τη μύτη της, είναι χαρούμενη που σας βλέπει ξανά.

Κύλισμα στο πάτωμα

Όταν μια γάτα κυλιέται και στριφογυρίζει, συνήθως αυτό αποτελεί σημάδι ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Η γάτα σας μπορεί να σας δείξει την κοιλιά της όταν μπαίνετε στο δωμάτιο, όταν της μιλάτε, ή όταν ξαπλώνετε δίπλα της. Είναι ένας τρόπος να σας πει ότι νιώθει άνετα κι ότι είναι χαρούμενη που σας βλέπει. Προσοχή μόνο στη δολοφονική λαβή που συχνά ακολουθεί τα χάδια στην κοιλιά!

Μυρίζει η τρίβεται στα πόδια σας

Οι άνθρωποι εκλύουμε φερομόνες από τα πόδια μας, όπως και οι γάτες. Όταν τα πόδια σας ιδρώνουν, ελκύουν τη γάτα σας με τις μυρωδιές που βγάζουν. Αν η γάτα σας μυρίζει ή τρίβεται στα πόδια σας, λαμβάνει τα σήματα που εκπέμπει το σώμα σας, μαθαίνει πράγματα για εσάς, και συμβάλλει στην οσμή των φερομονών σας προσφέροντάς σας και τις δικές της.

Βρίσκεται σε οίστρο

Μια θηλυκή γάτα που βρίσκεται σε οίστρο μπορεί να γίνει ιδιαίτερα τρυφερή και αγαπησιάρα. Μπορεί να τρίβεται έντονα πάνω σας ή σε άλλα αντικείμενα, να σηκώνει την ουρά, και να ζητάει χάδια. Όσο γλυκιά κι αν σας φαίνεται η γάτα σας όταν βρίσκεται σε οίστρο, να θυμάστε ότι ενδέχεται να υποφέρει από τη μη κάλυψη των αναγκών της. Γι’ αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στειρώνετε τη γάτα σας όταν φτάνει στην κατάλληλη ηλικία.

Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Το τρίψιμο πάνω σε ανθρώπους, ζώα και αντικείμενα, γενικά είναι μια φυσιολογική και συνηθισμένη γατίσια συμπεριφορά. Παρόλα αυτά, αν η γάτα σας προσπαθεί να τραβήξει απεγνωσμένα την προσοχή σας μέσω του τριψίματος, μπορεί να θέλει να σας πει ότι κάτι πάει στραβά – ειδικά στην περίπτωση που το τρίψιμο συνδυάζεται με κάποια καινούρια συμπεριφορά. Οι συμπεριφορές την ύπαρξη των οποίων πρέπει να παρατηρήσετε είναι οι εξής:

Έντονο νιαούρισμα: πρόκειται για άλλη μία φυσιολογική συμπεριφορά, η οποία εξελίσσεται σε λόγο ανησυχίας αν η κατά τ’ άλλα ήρεμη γατούλα σας αρχίζει να ουρλιάζει και να κλαίει. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να πρόκειται για άγχος αποχωρισμού, ή για κάποιο άλλο θέμα υγείας.

Κολλάει έντονα πάνω σας: αν η γάτα σας αρρωστήσει, ενδέχεται να σας ακολουθεί παντού και να κολλάει πάνω σας λόγω άγχους.

Κρύβεται ή αποτραβιέται: Αν η κατά τ’ άλλα κοινωνική γάτα σας αρχίζει να τρίβεται ή να αποτραβιέται, τότε μπορεί να πάσχει από κάποια ασθένεια ή να αντιμετωπίζει κάποιο άλλο πρόβλημα.

Αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας: Παρατηρώντας τις ακαθαρσίες της γάτας σας μπορείτε να καταλάβετε πολλά για την κατάσταση της υγείας της. Αν κάποια συνήθεια σχετικά με την τουαλέτα αλλάξει ξαφνικά, αν π.χ. αρχίσει να ουρεί ή να αφοδεύει έξω από την άμμο, τότε μπορεί να είναι άρρωστη ή αγχωμένη.

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανησυχητική συμπεριφορά στη γάτα σας, απευθυνθείτε αμέσως στον/στην κτηνίατρό σας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, χαλαρώστε και ευχαριστηθείτε τις τρυφερές κουτουλιές και τα τριψίματά της.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos