Σκύλος και επιθετικότητα: Γιατί δείχνει τα δόντια του ή γαβγίζει έντονα

07 Οκτωβρίου 2023 12:31

Οι σκύλοι έχουν πολλές διαφορετικές αντιδράσεις σε ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους, οι οποίες σχεδόν ποτέ δεν είναι τυχαίες.

Επομένως, οι επιθετικές συμπεριφορές που παρουσιάζουν κάποια από τα σκυλάκια μας συμβαίνουν για κάποιο λόγο, και δεν έχουν σχέση με τις προθέσεις τους.

Πολλές φορές παρατηρούνται επιθετικές συμπεριφορές σε έναν σκύλο όταν φοβάται έντονα ή όταν είναι στρεσαρισμένος και ανήσυχος. Αυτό είναι η επιθετικότητα λόγω φόβου. Το παρατηρούμε πολλές φορές στην καθημερινότητά μας, όταν προσπαθούμε να πλησιάσουμε έναν σκύλο που είναι αδέσποτος και από φόβο ή άγχος παρουσιάζει γρύλισμα, δείχνει τα δόντια του ή γαβγίζει έντονα.

Οι επιθετικές συμπεριφορές, όπως και όλες οι συμπεριφορές στον σκύλο, είναι συσσωρευτικές. Αυτό σημαίνει ότι, αν στο παρελθόν ο σκύλος έχει κάνει μια πράξη και ως αποτέλεσμα έχει υποστεί βία, την επόμενη φορά που θα συμβεί η ίδια σκηνή, ο σκύλος πριν υποστεί βία θα προσπαθήσει να αμυνθεί με κάποια επιθετική συμπεριφορά.

Για παράδειγμα, αν ο σκύλος έχει πάρει κάτι μέσα στο σπίτι που δεν θα έπρεπε, και εμείς τον κυνηγήσουμε και του το αρπάξουμε από το στόμα, την επόμενη φορά που θα το πάρει είναι σύνηθες να κρυφτεί κάτω από κάποιο έπιπλο και όταν πάμε να το πάρουμε να γρυλίσει ή να γαβγίσει, ενώ όλα αυτά θα μπορούσαν να λυθούν πιο εύκολα αν είχαμε δουλέψει με τον σκύλο μας την εντολή «άστο».

Πολλές φορές επίσης οι κηδεμόνες προβληματίζονται λόγω της συμπεριφορά που δείχνουν τα σκυλάκια τους στον κτηνίατρο. Όταν παρουσιάζουν επιθετικότητα κατά την επίσκεψή τους, ενδέχεται οι πρώτες επαφές μαζί του να μην έχουν γίνει σωστά, και να έχουν στο μυαλό τους ότι είναι ένα μέρος στο οποίο πονάνε. Επομένως, είναι απολύτως κατανοητό να μην θέλουν να επιστρέψουν.

Επιθετική συμπεριφορά μπορεί επίσης να επιδείξει ένας σκύλος όταν έρχεται σε επαφή με άλλους σκύλους, αν αυτοί τον έχουν δαγκώσει στο παρελθόν.

Επίσης, μέσω του γρυλίσματος μπορούν να δείξουν κυριαρχία σε άλλα ζώα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι σκύλοι είναι αγελαία ζώα, και με αυτόν τον τρόπο θέτουν όρια μεταξύ τους όταν δεν τους αρέσει κάτι.

Τέλος, πολλές φορές παρατηρούμε πως όταν ένα ζώο έχει φαγητό στο στόμα του ή παίζει και πλησιάζεται από ένα άλλο ζώο, το δυνατό γρύλισμα είναι πολύ συνηθισμένο για να εκφράσει την απόφασή του ότι θέλει να φάει ή να παίξει μόνο του.

Η παρουσία συμπεριφορών που θεωρούνται αρνητικές σε αυτά τα πλαίσια είναι φυσιολογική και ενστικτώδης. Όμως, για να μην έχουμε αύξηση αυτών των συμπεριφορών σε μέγεθος και σε διάρκεια, δεν ξεχνάμε ποτέ τη σημασία της κοινωνικοποίησης και της οριοθέτησης από μικρή ηλικία.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos