Bearded Dragons – 10 άγνωστες αλήθειες για το ερπετό-κατοικίδιο που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές

23 Οκτωβρίου 2023 14:28

Οι γενειοφόροι δράκοι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ερπετών και, για πολλούς, αποτελούν εξαιρετικά κατοικίδια λόγω της εύκολης φροντίδας τους.

Δεν χρειάζεται να τους ταΐζει κανείς ζωντανή τροφή και δεν απαιτούν πολύ χώρο. Παρόλα αυτά, το αν τελικά μπορούν όντως να ζουν ως κατοικίδια ή όχι αποτελεί το θέμα συνεχούς αναδιαπραγμάτευσης. Κατάγονται από τις ερήμους και τις σαβάνες της Αυστραλίας και είναι ιδιαίτερα φιλικοί, ήρεμοι, και… χαμογελαστοί. Ονομάζονται έτσι λόγω του αγκαθωτού “μουσιού” που έχουν στον λαιμό τους.

Υπάρχουν οχτώ υποείδη γενειοφόρων δρακών, καθώς και μια ποικιλία χρωματισμών και “μορφών” που αναπτύχθηκαν μέσα από την εκτροφή τους υπό συνθήκες αιχμαλωσίας. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα είδος που υπάρχει στη γη από την εποχή των δεινοσαύρων!

Ας δούμε δέκα ενδιαφέρουσες αλήθειες για τους γενειοφόρους δράκους:

1. Μπορούν να σκαρφαλώσουν σε δέντρα

Παρότι ζουν κυρίως στο έδαφος, μπορούν να σκαρφαλώσουν δέντρα με μεγάλη ευελιξία, αν χρειαστεί, για παράδειγμα αν δεν μπορούν να βρουν τροφή κάτω, ή αν τους κυνηγά κάποιος θηρευτής.

2. Τα πηγούνια τους δείχνουν τα συναισθήματά τους

Το ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό “γένι” αυτών των δράκων συμπεριφέρεται σαν δαχτυλίδι διάθεσης, αλλάζοντας χρώμα ανάλογα με το πώς νιώθει ο κάτοχός του. Όταν το ζώο νιώθει απειλή, άγχος, ή όταν ερεθίζεται ερωτικά, το γένι του γίνεται μαύρο. Μπορεί, ακόμα, να φουσκώσει, τόσο το γένι όσο και το υπόλοιπο σώμα του δράκου, για να φαίνεται μεγαλύτερος υπό τέτοιες συνθήκες.

3. Τα θηλυκά μπορούν να φυλάξουν σπέρμα για αργότερα

Οι θηλυκοί δράκοι έχουν την ασυνήθιστη ικανότητα να φυλάσσουν σπέρμα στην αναπαραγωγική οδό τους, και στη συνέχεια να γονιμοποιούν τα ωάριά τους μόνα τους, αρκεί το σπέρμα να χρησιμοποιηθεί μέσα στην ίδια περίοδο ζευγαρώματος. Έτσι, τα θηλυκά μπορούν να μειώσουν το ζευγάρωμα – κατά το οποίο τα αρσενικά συχνά γίνονται βίαια και τα δαγκώνουν στο λαιμό – αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό απογόνων.

4. Επικοινωνούν με νεύματα και χειρονομίες

Κάτι που καθιστά τους γενειοφόρους δράκους αξιολάτρευτους, είναι η ανθρωπομορφική γλώσσα του σώματός τους – πιο συγκεκριμένα νεύουν με το κεφάλι και “χαιρετούν” με το χέρι. Παρότι οι ειδικοί δεν έχουν κατανοήσει πλήρως αυτές τις κινήσεις, θεωρούν ότι ο χαιρετισμός είναι ένδειξη υποταγής σε κάποιο πιο κυριαρχικό άτομο, ενώ αντίθετα το νεύμα με το κεφάλι αποτελεί σημάδι κυριαρχικότητας. Ακόμα, χρησιμοποιείται και από τα δύο φύλα για να προσκαλέσουν το ένα το άλλο σε ζευγάρωμα.

5. Μπορούν να κοιμηθούν όρθιοι

Οι κηδεμόνες γενειοφόρων δράκων ανά τον κόσμο λατρεύουν να ανταλλάσσουν εμπειρίες κατά τις οποίες οι δράκοι τους κοιμούνται σε ιδιαίτερα άβολες στάσεις, όπως για παράδειγμα όρθιοι, πάνω σε γυάλινους τοίχους. Λέγεται ότι το κάνουν και στην άγρια φύση, όπου στηρίζονται όρθιοι πάνω σε δέντρα.

6. Οι αρσενικοί δράκοι γίνονται θηλυκοί σε υψηλές θερμοκρασίας

Οι γενειοφόροι δράκοι μπορούν να μεταβούν σε άλλο φύλο όταν βρεθούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την εμβρυική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, 100% των φορών οι αρσενικοί γίνονται θηλυκοί, και μάλιστα μπορούν να παράξουν τα διπλά ωάρια από τους υπόλοιπους θηλυκούς δράκους.

7. Ουρούν σε μορφή σκόνης

Ένα από τα πιο περίεργα χαρακτηριστικά του γενειοφόρου δράκου είναι το γεγονός ότι ουρεί ουρικό οξύ σε μορφή λευκής σκόνης ή πάστας από κιμωλία. Οι γενειοφόροι δράκοι έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να διατηρούν νερό στο ζεστό Αυστραλιανό καιρό.

8. Μπορούν να τρέξουν με ανθρώπινη ταχύτητα

Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να φτάσει ο γενειοφόρος δράκος θεωρείται πως είναι τα 14 χλμ. την ώρα, και μπορεί να συγκριθεί με ταχύτητες με τις οποίες τρέχουν οι άνθρωποι. Φυσικά, ο δράκος δεν τρέχει τόσο γρήγορα παρά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

9. Πέφτουν σε “χειμερία νάρκη” τον χειμώνα

Οι γενειοφόροι δράκοι πέφτουν σε μια κατάσταση παρόμοια με χειμερία νάρκη τον χειμώνα, για μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες. Στο βόρειο ημισφαίριο η διαδικασία ξεκινά το Νοέμβριο, ενώ στην άγρια φύση ξεκινά τον Ιούνιο που αρχίζει ο χειμώνας στην Αυστραλία.

10. Μπορεί να φέρουν σαλμονέλα

Τα ερπετά γενικότερα είναι γνωστοί φορείς σαλμονέλας, την οποία μπορούν να περάσουν στον άνθρωπο μέσα από επαφή με τα περιττώματά τους. Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ παρακολουθεί τα κρούσματα σαλμονέλας που προέρχονται από όλα τα είδη ζώων, και οι περιπτώσεις γενειοφόρων δράκων που μεταδίδουν σαλμονέλα στον άνθρωπο φαίνεται να επαναλαμβάνονται συχνά.

Σύμφωνα με την οργάνωση για την ευημερία των ζώων PETA, λόγω του συγκεκριμένου παράγοντα, καθώς και του μοναχικού χαρακτήρα τους, οι γενειοφόροι δράκοι δεν πρέπει να ζουν σε αιχμαλωσία ως κατοικίδια.

.topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos