8 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν υιοθετήσετε έναν σκύλο

07 Νοεμβρίου 2023 14:18

Ένα λάθος που κάνουμε πριν υιοθετήσουμε έναν σκύλο είναι το να θεωρούμε ότι είμαστε έτοιμοι για υιοθεσία επειδή θα φτιάξουμε το σπίτι μας κατάλληλο για αυτόν.

Επειδή έχουμε αγοράσει κρεβατάκια, μαξιλαράκια, κουβερτούλες, μπολάκια για φαγητό και νερό, παιχνίδια και όλα τα σχετικά. Δεν λέμε, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά και χρειάζονται.

Όμως αυτό που χρειάζεται πρώτα είναι να βεβαιωθούμε αν πραγματικά μπορούμε να έχουμε ένα ζώο. Αν είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε ένα κατοικίδιο στη ζωή και το σπίτι μας. Γιατί μπορεί να ονειρεύεστε αγκαλιές στον καναπέ και μεγάλες βόλτες, αλλά η κηδεμονία ενός ζώου είναι πολλά περισσότερα. Είναι μια τεράστια ευθύνη και μάλιστα ισόβια.

Εμείς θα σας προτείναμε να κάνετε 8 ερωτήσεις στον εαυτό σας πριν πάρετε ένα ζωάκι. Και να απαντήσετε με ειλικρίνεια.

1η ερώτηση: Έχω το χρόνο για έναν σκύλο;

Ένας σκύλος δεν μπορεί να μένει μόνος του αμέτρητες ώρες καθημερινά. Δεν είναι απλά μόνο θέμα τουαλέτας. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα -ζώα αγέλης- που χρειάζονται παρέα. Μπορείτε, λοιπόν, να είστε στο σπίτι μαζί τους κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας; Ή θα φεύγετε χαράματα από το σπίτι και θα γυρνάτε μεσάνυχτα;

Θα πρέπει να είστε σε θέση να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας δεν θα μένει για περισσότερο χρόνο από όσο μπορεί να αντέξει μόνος του.

Εκτός από το να έχετε το χρόνο να είστε στο σπίτι για τον σκύλο σας, θα πρέπει επίσης να είστε και σε θέση να αφιερώσετε λίγο χρόνο για την εκπαίδευσή του και τα παιχνίδια του. Τα σκυλιά χρειάζονται πολλά πνευματικά ερεθίσματα και αγάπη για να μάθουν. Ομοίως, πρέπει να έχετε χρόνο για να τα κάνετε βόλτες και να τα γυμνάζετε καθημερινά.

2η ερώτηση: Έχω την υπομονή;

Αν λοιπόν έχετε χρόνο για έναν σκύλο, σκεφτείτε αν έχετε και την υπομονή. Είτε πρόκειται για ένα κουτάβι είτε για έναν ενήλικο σκύλο θα χρειαστεί χρόνος για να προσαρμοστεί στο νέο του σπίτι, στο σπίτι σας δηλαδή. Αυτό θέλει υπομονή.

Από την εκπαίδευση στο σπίτι μέχρι την εξοικείωσή τους στο να περνούν χρόνο μόνα τους, οι σκύλοι χρειάζονται κάποιον που θα τους δώσει το χρόνο και την υποστήριξη που απαιτείται για να τα μάθουν αυτά.

Η υπομονή και η καλή διάθεση είναι το κλειδί για την εκπαίδευση του σκύλου σας (μαζί με τη χρήση ανταμοιβών πάντα!)

3η ερώτηση: Είμαι σε θέση να καλύψω όλες τις ανάγκες του;

Ο σκύλος σας έχει ανάγκες που πρέπει να ικανοποιούνται καθημερινά. Η βόλτα- ή βόλτες- για παράδειγμα. Πρέπει να τον πάτε βόλτα είτε βρέχει, είτε δεν βρέχει. Πρέπει να είστε σε θέση να του παρέχετε ένα κατάλληλο μέρος για να ζήσει, με όλα όσα χρειάζονται, από ένα κρεβάτι μέχρι παιχνίδια. Θα πρέπει να μάθετε να καταλαβαίνετε τον σκύλο σας, ώστε να του δίνετε όλα όσα χρειάζεται.

Και όσο για τα κουτάβια οι πρώτοι τέσσερις μήνες της ζωής τους είναι ιδιαίτερα σημαντικοί – αυτή είναι η περίοδος κοινωνικοποίησης- κατά την οποία χρειάζεται να τους μάθετε τον κόσμο γύρω τους σταδιακά και θετικό τρόπο.

4η ερώτηση: Μπορώ να δεσμευτώ για μια ζωή;

Ένας σκύλος είναι για μια ζωή. Επομένως, πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να δεσμευτείτε. Δείτε τα μελλοντικά σας σχέδια, σκεφτείτε ότι μπορεί να κάνετε παιδιά, να μετακομίσετε, να αλλάξετε επάγγελμα. Θα χωράει ο σκύλος σας στη νέα σας ζωή;

Φυσικά, πάντα υπάρχουν και τα απρόοπτα. Αλλά σε όλα τα πράγματα υπάρχουν τα απρόοπτα.

5η ερώτηση: Μπορώ να αντέξω οικονομικά έναν σκύλο;

Έχοντας ένα ζωάκι, έχετε και έξοδα. Τροφή, παιχνίδια, λιχουδιές, περιποίηση, κτηνίατρος-εδώ είναι τα πολλά έξοδα- και άλλα απαραίτητα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πληρώσετε για έναν εκπαιδευτή.

Πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να τον φροντίζετε για όλη τη διάρκεια της ζωής του.

6η ερώτηση: Θέλω έναν σκύλο για τους σωστούς λόγους;

Με όλα τα παραπάνω κατά νου, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι θέλετε έναν σκύλο για τους σωστούς λόγους.

Ένας σκύλος δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί μια παρορμητική απόκτηση, ούτε ένα δώρο που μπορεί κάποια στιγμή να μην το θέλουμε.

Η απόκτηση ενός σκύλου μπορεί να μας προσφέρει τεράστια χαρά και να επηρεάσει θετικά τη ζωή μας. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς σε καθημερινή βάση για να εμπλουτίσουμε τη ζωή του.

Ένας σκύλος θα γίνει μέλος της οικογένειάς σας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να το σκεφτείτε προσεκτικά και να μη βιαστείτε να κάνετε οτιδήποτε.

7η ερώτηση: Μήπως θα ταίριαζε καλύτερα ένα άλλο κατοικίδιο στη ζωή μου;

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας όλους όσοι ζουν στο σπίτι σας και να διασφαλίσετε ότι ένα σκυλάκι θα ταιριάζει σε όλη την οικογένεια.

Εάν στο σπίτι σας ζουν παιδιά, συνιστούμε τη στενή επίβλεψη για να διασφαλιστεί ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ παιδιών και σκύλων παραμένουν ασφαλείς και ευχάριστες για όλους. Είναι σημαντικό τα παιδιά να κατανοήσουν πώς να οικοδομούν ευγενικά και με ασφάλεια έναν δεσμό με τον τετράποδο φίλο τους. Αυτό θέλει δουλειά από μέρους σας. Επίσης οι καθημερινές βόλτες του. Κάποιοι δεν έχουν πρόβλημα με αυτό. Κάποιοι άλλοι δεν είναι και τόσο χαρούμενοι να βγουν έξω είτε με βροχή είτε με πολλή ζέστη είτε με παγωνιά. Αν δεν σας φαίνονται όλα αυτά πολύ ευχάριστα, καλύτερα να επιλέξετε ένα άλλο κατοικίδιο.

8η ερώτηση: Θα καλωσορίσουν τα υπάρχοντα κατοικίδια ένα σκυλάκι στο σπίτι τους;

Εκτός από το να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος είναι κατάλληλος για όλους στην οικογένειά σας, πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι θα ταιριάζει και με τα άλλα κατοικίδια που μπορεί να έχετε. Αν έχετε γάτα, για παράδειγμα, πρέπει να σκεφτείτε αν θα τα πάει καλά με τα σκυλιά. Το ίδιο και αν έχετε σκύλους στο σπίτι. Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι σκύλοι θα τα πάνε και καλά. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι γάτες και σκύλοι μπορούν να ζουν άνετα μαζί.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos