10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σας ευγνωμωνεί η γάτα σας

11 Νοεμβρίου 2023 17:42

Δεν θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε να διαβάσουμε το μυαλό της γάτας μας;

Οι γάτες είναι ιδιαίτερα εκφραστικά πλάσματα τα οποία δεν διστάζουν να μας επικοινωνήσουν την ευχαρίστηση ή τη δυσαρέσκειά τους. Φυσικά, όμως, υπάρχουν πολλές ανάγκες και προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει η χνουδωτή μας φίλη, τα οποία αναγκαζόμαστε να μαντέψουμε, καθώς χάνονται στο γλωσσικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ μας. Όσο εξοικειώνεται κάποιος με την ιδιαίτερη φύση των οικόσιτων αιλουροειδών, βέβαια, τόσο περισσότερο κατανοεί τα σημάδια όταν η γάτα του χρειάζεται κάτι. Όταν κάποιος, μάλιστα, έχει συναναστραφεί πολλές γάτες, αρχίζει να μαθαίνει τις προτιμήσεις τους οι οποίες, λίγο πολύ, είναι κοινές στις περισσότερες μικροσκοπικές τίγρεις.

Ας δούμε 10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τα οποία η αγαπημένη σας γατούλα θα σας ευγνωμονεί:

Αποφύγετε τα βαθιά μπολ φαγητού και νερού

Αυτό το tip είναι πολύ πιθανό να μην σας πέρασε απ’ το μυαλό όταν διαλέγατε τα μπολ και τα πιατάκια της γάτας σας. Παρόλα αυτά, είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί τα βαθιά μπολ μπορεί να την ενοχλούν έντονα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μουστάκια της είναι πολύ ευαίσθητα, και αν τρίβονται συνέχεια στα τοιχώματα του μπολ όσο τρώει, μπορεί να της δημιουργήσουν δυσφορία.

Προστατεύστε την από το κρύο

Η αντίληψη ότι οι γάτες δεν κρυώνουν γιατί είναι καλυμμένες με γούνα, αποτελεί παρανόηση. Οι γάτες νιώθουν το κρύο τον χειμώνα, και μάλιστα είναι πολύ ευαίσθητες σε αυτό – μπορεί ακόμα και να αρρωστήσουν. Γι’ αυτό, συνιστάται να μην αφήνετε τη γάτα σας έξω τις κρύες ημέρες, και να της παρέχετε αρκετές κρυψώνες και κουβέρτες ώστε να μπορεί να καταφύγει ανά πάσα στιγμή στα ζεστά.

Μικρύνετε το όνομα της γάτας σας

Αν απευθύνεστε στη γατούλα σας με κάποιο περίπλοκο, μακροσκελές όνομα, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να δυσκολεύεται να το αναγνωρίσει ανάμεσα στις χιλιάδες άλλες λέξεις που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Σίγουρα έχετε επιλέξει το όνομά της για κάποιον λόγο και σας αρέσει πολύ. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αλλάξετε – απλώς βρείτε ένα μονοσύλλαβο ή δισύλλαβο υποκοριστικό του ονόματος με το οποίο θα φωνάζετε τη γάτα σας για να την διευκολύνετε να σας καταλαβαίνει.

Προσφέρετε στη γάτα σας τον κατάλληλο συνδυασμό ξηράς και υγρής τροφής

Ενώ οι περισσότεροι κηδεμόνες γατών ταΐζουν το κατοικίδιό τους μόνο ξηρά τροφή, ο συνδυασμός με υγρή τροφή μπορεί να έχει ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία τους. Η υγρή τροφή βοηθά στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού ενώ μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος. Συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας για να βρείτε το καταλληλότερο πρόγραμμα διατροφής για τη γατούλα σας.

Ακολουθήστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ταΐσματος

Ταΐζοντας τη γάτα σας συστηματικά, συγκεκριμένες φορές και ώρες την ημέρα, μειώνετε το άγχος που μπορεί να νιώθει σε σχέση με το φαγητό. Έτσι, θα αρχίσει να νιώθει πιο σίγουρη και ασφαλής, και θα σταματήσει να περιμένει δίπλα στο μπολ της τροφής της όλη μέρα νιαουρίζοντας σπαρακτικά.

Προσφέρετέ της ψηλά μέρη για να σκαρφαλώνει

Οι γάτες έχουν έμφυτη την ανάγκη να σκαρφαλώνουν σε ψηλά μέρη για να επιθεωρούν το βασίλειό τους. Παρέχετε στη γάτα σας τρόπους να ανέβει στην βιβλιοθήκη ή στο ψυγείο. Αλλιώς, μπορείτε να βάλετε στον τοίχο ράφια και να φτιάξετε έναν επιτοίχιο διάδρομο για αιλουροειδή. Προσοχή: βεβαιωθείτε ότι το κάθε ράφι αντέχει μεγαλύτερο βάρος απ’ όσο ζυγίζει η γάτα σας.

Παρέχετε στην γάτα σας μια πηγή τρεχούμενου νερού

Οι γάτες αναμφισβήτητα προτιμούν το τρεχούμενο νερό από το στάσιμο. Αγοράζοντας μια μικρή ποτίστρα για γάτες, βοηθάτε τη μικρή σας φίλη να ενυδατώνεται επαρκώς, κάτι που έχει μεγάλη σημασία για την υγεία της.

Αφήνετε κάποιο φωτάκι ανοιχτό για την γάτα σας

Αντίθετα με ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, οι γάτες δεν μπορούν να δουν στο απόλυτο σκοτάδι. Μπορούν, όμως, να δουν πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επομένως, είναι βοηθητικό για τη γάτα σας να αφήνετε ανοιχτή μια μικρή πηγή φωτός, ακόμα και τη νύχτα, ώστε να μπορεί να δει καθαρά τι συμβαίνει γύρω της.

Αφήνετε το κλουβί μεταφοράς στον χώρο που ζει η γάτα σας

Έτσι, η γάτα σας θα μπορεί να μπαινοβγαίνει σε αυτό, θα συνηθίσει τη μυρωδιά του, και δεν θα φοβάται τόσο όταν πρέπει να την κλείσετε μέσα για να πάτε κάποιο ταξίδι ή στον/στην κτηνίατρο.

Βάλτε ειδικό δίχτυ για γάτες στο μπαλκόνι σας

Καλύπτοντας όλα τα κενά στο μπαλκόνι σας με ειδικό, ανθεκτικό δίχτυ για γάτες, μπορείτε να αφήνετε άφοβα την πουρπουριστή σας σύντροφο έξω, να μυρίζει τα λουλούδια και να κάνει “εκεκεκ” στα πουλάκια. Προσοχή: επιλέξτε υπεύθυνα, μετά από ενδελεχή έρευνα, έναν/μία ειδικό τεχνίτη/τρια που γνωρίζει καλά αυτή την δουλειά. Μην εμπιστευτείτε απλά δίχτυα ή σίτες του εμπορίου, καθώς η γάτα σας μπορεί να τα σκίσει και να ξεφύγει.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos