Πώς θα καταλάβετε σε ποια ράτσα ανήκει η γάτα σας

18 Νοεμβρίου 2023 12:25

Τι ράτσα είναι η γατούλα σας; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ;

Ίσως να παρουσιάζει συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που σας κάνουν να τείνετε σε κάποια συγκεκριμένη φυλή. Μπορεί να έχει περίεργα μάτια ή μακρύ τρίχωμα ή τριγωνικό πρόσωπο ή στρογγυλεμένα αυτιά. Αν έχετε κάνει το Google search σας μπορεί να έχετε εντοπίσει κάποιες φυλές γάτας που θα μπορούσε να ανήκει το αγαπημένο σας αιλουροειδές κατοικίδιο.

Πώς όμως μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε σε ποια ράτσα ανήκει;

Εάν το γατάκι σας κατά την υιοθεσία του συνοδεύεται από επίσημα έγγραφα πιστοποίησης, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι είναι καθαρόαιμο.

Αν όμως κατά την υιοθεσία του δεν συνοδεύεται από επίσημα πιστοποιητικά, τότε πιθανότατα να μην είναι. Το πιο πιθανό είναι ότι η γάτα σας είναι ένας συνδυασμός μερικών φυλών γι’ αυτό μπορεί και να εμφανίζει κάποια κυρίαρχα χαρακτηριστικά της μίας έναντι της άλλης.

Αν έχετε την περιέργεια για τη φυλή που ανήκει η γατούλα σας, παρακάτω θα σας βοηθήσουμε να φτάσετε σε ένα συμπέρασμα. Ωστόσο, πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη διαδικασία γιατί δεν μπορείτε να γνωρίζετε το γενεαλογικό δέντρο της γάτας σας με ευκολία.

Τι ράτσα είναι η γάτα σας;

Για να προσδιορίσετε τη φυλή που ανήκει το αγαπημένο σας κατοικίδιο, θα πρέπει να μελετήστε τα φυσικά χαρακτηριστικά και τα πρότυπα συμπεριφοράς της. Όχι μόνο θα μάθετε πληροφορίες για πολλές ράτσες, αλλά θα περάσετε και ποιοτικό χρόνο με τη γατούλα σας. Για παράδειγμα, οι γάτες Oriental έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και είναι εύκολο να διακριθούν ακόμα και αν δεν είναι καθαρόαιμη. Τα μεγάλα της τριγωνικά αυτιά, τα τεράστια μάτια και η μουσούδα που την κάνει να μοιάζει με σκύλο, είναι εντυπωσιακά και χαρακτηριστικά γνωρίσματα της συγκεκριμένης φυλής

Ας δούμε όμως, ποιες ιδιαιτερότητες της γάτας σας θα πρέπει να λάβετε στο ταξίδι σας για την αναγνώριση της φυλής της.

Μέγεθος και σχήμα

Οι επίσημες οργανώσεις όπως είναι η Cat Fanciers’ Association (CFA) και η The International Cat Association (TICA), καθορίζουν ποια είναι τα πρότυπα για τις φυλές γάτας. Οι ειδικοί τους εξετάζουν πολλές πτυχές του σώματος μια γάτας, όπως είναι το μέγεθος, οι αναλογίες, το σχήμα του κεφαλιού και των αυτιών, τα μάτια, το μέτωπο, τη μύτη, το σαγόνι, το λαιμό, το σώμα, τα πόδια, τις πατούσες και την ουρά. Φυσικά, το ύψος αλλά και το βάρος, έχουν και αυτά τον ρόλο τους στον καθορισμό της φυλής μιας γάτας. Για παράδειγμα, αν η γάτα σας είναι αρκετά μεγαλόσωμη και έχει μεγάλο μήκος, μπορεί μέρος του DNA της να ανήκει στις επιβλητικές γάτες του Νορβηγικού δάσους. Ή αν είναι χνουδωτή και έχει καφέ χρώματα στη μουσούδα και τα αυτιά, τότε μπορεί να έχει κάτι από γάτα Βιρμανίας.

Κεφάλι και μάτια

Ένας άλλος τρόπος να αναγνωρίσετε τη φυλή που ανήκει η γάτα σας είναι το σχήμα του κεφαλιού της. Για παράδειγμα, οι ασιατικές φυλές, όπως είναι οι γάτες Σιάμ, έχουν τριγωνικό κεφάλι και αυτιά σύμφωνα με την TICA. Ενώ οι British Shorthair, έχουν πιο στρογγυλεμένο κεφάλι. Τα μάτια επίσης, είναι ένας τρόπος να προσδιορίσουμε την ράτσα κάποιας γάτας. Ορισμένες φυλές έχουν τριγωνικά, άλλες έχουν στρογγυλά και άλλες αμυγδαλωτά. Επίσης, το χρώμα των ματιών μπορεί να είναι μια μικρή ένδειξη. Για παράδειγμα, οι γάτες Βαν Τουρκίας έχουν ένα μπλε και ένα κιτρινοπράσινο μάτι.

Τρίχωμα και προσωπικότητα

Υπάρχουν διαφορετικά χρώματα γούνας αλλά και διαφορετικά σχέδια που μπορούμε να παρατηρήσουμε σε μια γάτα. Ωστόσο, μερικοί συνδυασμοί είναι μοναδικοί σε ορισμένες φυλές. Η γάτα σας μπορεί να είναι τρίχρωμη (calico), μπορεί να είναι μαύρη ή άσπρη, μπορεί να είναι tabby. Σύμφωνα με την CFA, συνήθως μόνο οι γονείς της γάτας καθορίζουν τη φυλή της, δηλαδή οι άμεσοι συγγενείς της. Το μόνο γονίδιο που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά -όχι μόνο από γονείς σε παιδί- είναι το colorpoint. Αν και το χρώμα της γούνας δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο στην προσωπικότητα μιας γάτας, παρέχει κάποιες σημαντικές πληροφορίες για τη φυλή της. Για παράδειγμα, οι γάτες tabby είναι λίγο πιο ατίθασες, όπως ήταν και οι άγριοι πρόγονοί τους. Ή οι γκρι γάτες είναι περισσότερο «ομιλητικές» από κάποιες άλλες.

Τελευταίες σκέψεις

Σε όποια ράτσα και να ανήκει η γατούλα σας, εσείς την αγαπάτε και την φροντίζετε. Σε αυτό που θα σας βοηθούσε να γνωρίζετε τη ράτσα της, είναι σε πιθανά προβλήματα υγείας της συγκεκριμένης φυλής. Κατά τα άλλα, αυτό που μετράει είναι να της προσφέρετε ό,τι της αξίζει και αυτή είναι σίγουρο πως θα σας το ανταποδώσει και με το παραπάνω.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos