11 μονογαμικά ζώα – Μπορεί να παραμένουν με έναν σύντροφο για όλη τους τη ζωή

20 Νοεμβρίου 2023 14:57

Η μονογαμία συναντάται γενικά σπάνια στο ζωικό βασίλειο.

Όσο και να πιστεύουμε στην αιώνια αγάπη και στον έναν/μία μοναδικό/ή σύντροφο, όταν μιλάμε για πραγματική πίστη, ελάχιστα είναι τα ζώα που παραμένουν μόνο με ένα ταίρι σε όλη τους τη ζωή.

Όσον αφορά τη μονογαμία, οι βιολόγοι τη διακρίνουν σε γενετική και κοινωνική. Γενετική, σημαίνει ότι το ζευγάρι ζευγαρώνει αποκλειστικά μεταξύ του. Κοινωνική, σημαίνει ότι το ζευγάρι ζει μαζί και μοιράζεται τους (οικονομικούς) πόρους και τη φροντίδα των απογόνων του.

Το 3% με 5% των θηλαστικών θεωρούνται κοινωνικά μονογαμικά. Στα πτηνά το ποσοστό αγγίζει το 90%.

Ποια ζώα, λοιπόν, μένουν με το ταίρι τους μέχρι να τα χωρίσει ο θάνατος;

Αλμπατρός ή Διομηδείδες

Τα αλμπατρός πετάνε μεγάλες αποστάσεις, αλλά παρά τα μεγάλα ταξίδια τους γυρνάνε πάντα στο ίδιο μέρος αλλά και στον ίδιο σύντροφο- όταν έρθει η ώρα να αναπαραχθούν. Οι δεσμοί που αναπτύσσονται μεταξύ αρσενικών και θηλυκών διαρκούν τις περισσότερες φορές για μια ζωή και εδραιώνονται με κάποια πολύ χαριτωμένα τελετουργικά και χορούς. Στην πραγματικότητα, τα πουλιά φλερτάρουν μεταξύ τους για χρόνια χρησιμοποιώντας αυτούς τους χορούς προκειμένου να επιλέξουν τον τέλειο σύντροφο. Το αλμπατρός γεννάει μόνο ένα αυγό κάθε χρόνο και είναι πολύ σημαντικό να επιλέξει τον πιο κατάλληλο σύντροφο για να μεγαλώσει το μωρό του. Σύμφωνα με το Ocean Conservancy, τα αλμπατρός μπορεί να είναι κοινωνικά μονογαμικό, αλλά συχνά επιδίδονται σε «περιπέτειες εκτός σχέσης», διατηρώντας παράλληλα τον δεσμό με τον πρώτο σύντροφο τους. Φυσικά, δεν πρόκειται για μια κακόβουλη πράξη αλλά ένα συνηθισμένο φαινόμενο στη φύση.

Γαλλικά αγγελόψαρα

Είναι απίθανο να βρείτε ένα γαλλικό αγγελόψαρο που να είναι μόνο του. Αυτά τα υπέροχα πλάσματα ζουν μαζί, ταξιδεύουν μαζί, κυνηγούν μαζί. Σχηματίζουν μονογαμικούς δεσμούς που συχνά διαρκούν όσο είναι ζωντανά. Δρουν ως ομάδα, υπερασπίζονται σθεναρά την περιοχή τους, ιδίως κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, και ανεβαίνουν μαζί κοντά στην επιφάνεια του νερού για να απελευθερώσουν τα αυγά τους.

Γίββωνες

Οι γίββωνες ανήκουν στην οικογένεια των πιθήκων, οι οποίοι είναι οι πλησιέστεροι συγγενείς του ανθρώπου. Οι γίββωνες, λοιπόν, ζευγαρώνουν μόνο έναν σύντροφο όλη τους τη ζωή, αναπτύσσουν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς και παρουσιάζουν χαμηλό φυλετικό διμορφισμό, πράγμα που σημαίνει ότι τα αρσενικά και τα θηλυκά του είδους έχουν μικρές μορφολογικές διαφορές και είναι σχετικά ισότιμα σε δύναμη. Το ζευγάρι περνάει χρόνο με το να περιποιούνται μεταξύ τους και με το να χαλαρώνουν μαζί στα δέντρα. Ο συναισθηματικός δεσμός ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το χρόνο και τον καλλωπισμό. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει σε όλα τα ζευγάρια κάνοντας μερικές φορές αυτή την σχέση να μοιάζει λιγότερο ειδυλλιακή.

Καναδικοί γερανοί

Οι καναδικοί γερανοί (Sandhill Cranes) μόλις βρουν τον σύντροφο της ζωής τους, μένουν μαζί του για πάντα. Οι αρσενικοί γερανοί χορεύουν και φωνάζουν δυνατά για να προσελκύσουν τους θηλυκούς. Βέβαια, αυτό δεν το κάνουν μόνο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής αλλά και μετά το ζευγάρωμα. Το ζευγάρι φροντίζει από κοινού τη φωλιά του και μόλις εκκολαφθούν τα αυγά τους παραμένουν ως μονάδα μέχρι να μωρά τους να μεγαλώσουν και να φύγουν δημιουργώντας τη δική τους οικογένεια.

Κύκνοι

Οι κύκνοι είναι μονογαμικά όντα και δημιουργούν δεσμούς που διαρκούν για πολλά χρόνια, αν όχι για μια ζωή. Η αφοσίωση και η πίστη τους είναι τόσο χαρακτηριστική που η εικόνα δύο κύκνων με «πλεγμένους» λαιμούς σε σχήμα καρδιάς έχει γίνει ένα σχεδόν παγκόσμιο σύμβολο αγάπης. Ένα είδος κύκνου, ο βουβόκυκνος ζευγαρώνει ως επί το πλείστον για μια ζωή, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Εάν πεθάνει ο ένας από τους δύο συντρόφους, συνήθως ο άλλος βρίσκει ταίρι.

Λευκοκέφαλοι θαλασσαετοί

Οι λευκοκέφαλοι θαλασσαετοί παραμένουν με το ταίρι τους για μια ζωή, εκτός αν ο/η σύντροφός τους πεθάνει ή δεν μπορεί να κάνει παιδιά. Ενώ περνούν τους χειμώνες μόνοι τους, επιστρέφουν στη φωλιά τους την άνοιξη κάθε χρόνο, κάνοντάς την μεγαλύτερη και ισχυρότερη.

Λύκοι

Οι λύκοι είναι από τα πιο πιστά και μονογαμικά πλάσματα του ζωικού βασιλείου. Τους συναντάς σχεδόν πάντα σε αγέλες, οι οποίες αποτελούνται από ένα θηλυκό, έναν αρσενικό και τους απογόνους τους. Ωστόσο, οι αρσενικοί λύκοι μπορεί να ζευγαρώσουν και με άλλους θηλυκούς λύκους περιστασιακά.

Μαύροι γύπες

Οι μαύροι γύπες είναι από τα πτηνά που αν ζευγαρώσουν θα μείνουν μαζί. Μοιράζονται εξίσου τις ευθύνες της επώασης των αυγών τους αλλά και της διατροφής των μωρών τους όταν αυτά γεννηθούν. Από τη στιγμή που γίνονται γονείς, μένουν για πάντα ενωμένοι.

Ποντίκια του αγρού

Τα ποντίκια του αγρού συνήθως μένουν με τον σύντροφο τους μέχρι να πεθάνουν. Αγκαλιάζονται, περιποιούνται μεταξύ τους, μοιράζονται τις ευθύνες της φωλιάς και της ανατροφής των νεογνών και τείνουν να υποστηρίζουν αρκετά ο ένας τον άλλον, συμπεριφορές που μοιάζουν αρκετά με αυτές των ανθρώπων. Αν κάποιος από τους δύο συντρόφους πεθάνει, τότε ο άλλος εμφανίζει σημάδια κατάθλιψης. Αν ένας αρσενικός ποντικός δείξει και το παραμικρό σημάδι ότι θα εγκαταλείψει το θηλυκό, τότε το δεύτερο εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά, αρπάζοντας το πρώτο από το σβέρκο.

Τερμίτες

Οι τερμίτες αναπτύσσουν ισόβιους δεσμούς και συνήθως παραμένουν με το ταίρι τους, αν όχι για πάντα, για πάρα πολλά χρόνια. Μάλιστα, ορισμένα είδη τερμιτών ζευγαρώνουν και γεννούν κυριολεκτικά ολόκληρο το βασίλειό τους. Βέβαια, αν χωρίσουν, τα πράγματα παίρνουν μια πολύ άσχημη τροπή αφού οι σύντροφοι μεταξύ τους ασκούν σωματική βία, μασώντας για παράδειγμα, το ένα τις κεραίες του άλλου.

Τρυγόνια

Τα τρυγόνια είναι και αυτά μονογαμικά ζώα και παραμένουν με το ταίρι τους μια ζωή. Τα αρσενικά φλερτάρουν τα θηλυκά μέσω τελετουργικών που περιλαμβάνουν υποκλίσεις, ραμφίσματα, φούσκωμα του στήθους τους, σφυρίγματα και μεγάλους εναέριους κύκλους, όπως όλα τα περιστέρια.

Αν και η μονογαμία, είτε γενετική είτε κοινωνική, είναι σπάνια στο ζωικό βασίλειο, υπάρχουν μερικά πλάσματα που θα μείνουν μαζί και αγαπημένα μια ζωή.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos