Γιατί οι γάτες ουρλιάζουν όταν ζευγαρώνουν – Η επίπονη διαδικασία για τις θηλυκές

03 Ιανουαρίου 2024 23:30

Αν έχετε ακούσει ποτέ δύο γάτες να ουρλιάζουν ενώ ζευγαρώνουν, σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο λόγος αυτής της περίεργης συμπεριφοράς.

Η αλήθεια είναι ότι το ζευγάρωμα δύο γατών μοιάζει εφιάλτης παρά μια ωραία διαδικασία, ειδικά για τη θηλυκή γάτα. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξερευνήσουμε τα αίτια αυτού του απόκοσμου και τρομαχτικού ουρλιαχτού.

Πριν δούμε, όμως τους λόγους που οι γάτες ουρλιάζουν όταν ζευγαρώνουν, θα πρέπει να αναλύσουμε την περίοδο αναπαραγωγής τους. Οι θηλυκές γάτες μπορεί να είναι έτοιμες να ζευγαρώσουν από την ηλικία περίπου των 4 μηνών. Όταν βρίσκονται σε οίστρο, συνηθίζουν να είναι πιο ανήσυχες, να βγάζουν κάποιες κραυγές και να τρίβονται πάνω σε αντικείμενα γουργουρίζοντας από ευχαρίστηση. Οπότε, γενικά τα ουρλιαχτά είναι κάτι σύνηθες τόσο στην περίοδο της αναπαραγωγής όσο και στη διαδικασία του ζευγαρώματος. Μάλιστα, όλο αυτό μπορεί να θεωρηθεί και μια τακτική κατά την οποία προσπαθούν να προσελκύσουν τα αρσενικά και να τους δείξουν ότι είναι έτοιμες για ζευγάρωμα.

Γιατί, όμως, οι γάτες ουρλιάζουν;

Δυστυχώς, για τις θηλυκές γάτες το ζευγάρωμα είναι βασανιστήριο, παρόλο που θα το επιδιώξουν όταν βρίσκονται σε οίστρο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα πέη των αρσενικών γατών την ώρα της συνουσίας γίνονται σαν ένας μικρός κάκτος. Και όπως όλα τα πράγματα στη φύση έχουν λόγο που γίνονται, έτσι και τα πέη των γατών βγάζουν αυτά τα μικρά αγκάθια για να προκαλέσουν ωοθυλακιορρηξία στις θηλυκές γάτες. Άρα οι θηλυκές γάτες ουρλιάζουν για να αντέξουν τον πόνο. Κάποιες φορές, μάλιστα, οι αρσενικές γάτες μπορεί να τους απαντήσουν στο ουρλιαχτό τους με κάποιες κραυγές.

Η ωορρηξία των θηλυκών ξεκινάει 20 με 50 ώρες μετά το ζευγάρωμα, πράγμα που δίνει αρκετό χρόνο σε άλλα αρσενικά να αφαιρέσουν το σπέρμα του αντιπάλου τους από τη μήτρα των θηλυκών. Και πώς το πετυχαίνουν αυτό; Με τα αγκάθια που βρίσκονται στο πέος τους. Ωστόσο, η αφαίρεση αυτή δεν είναι απόλυτη. Μπορεί, δηλαδή, μια γάτα να μείνει έγκυος από περισσότερα από ένα αρσενικά, και άρα τα γατάκια που θα γεννήσει να έχουν διαφορετικούς πατέρες.

Μια ακόμη πληροφορία που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η «ωρίμανση» των ωοθηκών δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την παρέμβαση των αρσενικών και των αγκαθιών του πέους τους. Αυτή η οδυνηρή, για τη θηλυκή γάτα, απόξεση ενεργοποιεί τις ορμόνες που είναι απαραίτητες για τη διαδικασία της ωορρηξίας. Επίσης, δεν προκαλεί κάθε ζευγάρωμα ωορρηξία, γι’ αυτό τον λόγο οι γάτες θα ζευγαρώσουν περισσότερες από μία φορές την ημέρα – για να πετύχουν δηλαδή τον στόχο τους και να μείνει η θηλυκή γάτα έγκυος.

Το αγκαθωτό, λοιπόν, πέος του αρσενικού γάτου είναι αυτό που προκαλεί πόνο στο θηλυκό, το οποίο νιώθει σαν να βιάζεται. Γι’ αυτό το λόγο θα προσπαθήσει να ξεφύγει η θηλυκή γάτα κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, χωρίς όμως επιτυχία, αφού η αρσενική γάτα φροντίζει να την «γραπώνει» καλά από το λαιμό.

Συνοψίζοντας

Δυστυχώς, για τις θηλυκές γάτες η συνουσία είναι μια πολύ δυσάρεστη και επίπονη διαδικασία, όμως απαραίτητη για να μπορέσουν να μείνουν έγκυες. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσετε αν ακούσετε αυτά τα ουρλιαχτά. Μπορεί, επίσης, να γίνετε μάρτυρες επίθεσης θηλυκού σε αρσενικό, αλλά και αυτό είναι φυσιολογικό. Είναι κάποια πράγματα στην φύση που έχουν φτιαχτεί με τρόπους που μπορεί να μας φαίνονται περίεργοι. Ωστόσο, όλα εξηγούνται και όλα έχουν το δικό τους μοναδικό λόγο που γίνονται.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos