Τι βλέπουν οι γάτες όταν κοιτούν οθόνες

16 Ιανουαρίου 2024 12:22

Το ίντερνετ είναι γεμάτο από βιντεάκια με γάτες που προσπαθούν να πιάσουν ψάρια στην οθόνη του κινητού ή του tablet, αλλά και με συγκινητικές βιντεοκλήσεις γατών με τους κηδεμόνες τους.

Καταλαβαίνουν, όμως, οι γάτες τι βλέπουν στην οθόνη; Μπορούν να ξεχωρίσουν τα χρώματα και τις αναπαραστάσεις; Αναγνωρίζουν το πρόσωπο του κηδεμόνα τους όταν αυτό είναι φτιαγμένο από πίξελ;

Βλέπουν οι γάτες τα χρώματα στην οθόνη;

Οι γάτες βλέπουν τις αποχρώσεις το μπλε καλύτερα απ’ ότι βλέπουν τα υπόλοιπα χρώματα. Αυτό, τις βοηθά να παρακολουθήσουν τι συμβαίνει στην οθόνη του κινητού σας, η οποία ακτινοβολεί μπλε φως. Έχουν αχρωματοψία στο φάσμα του κόκκινου-πράσινου, οπότε δεν ξεχωρίζουν αυτές τις αποχρώσεις. Εξακολουθούν, όμως, να βλέπουν περισσότερα χρώματα απ’ ότι οι σκύλοι, οπότε είναι πιθανό να καταλαβαίνουν περισσότερα όταν κοιτούν την οθόνη απ’ όσα θα καταλάβαινε ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου.

Πώς αντιλαμβάνονται όσα βλέπουν στην οθόνη;

Οι γάτες μπορούν να επεξεργάζονται οπτικά δεδομένα σε πολύ γρηγορότερο ρυθμό από τους ανθρώπους. Εμείς μπορούμε να επεξεργαζόμαστε εικόνες σε συχνότητα 45 Hz, ενώ οι γάτες μπορούν να τις επεξεργάζονται σε συχνότητες 70-80 Hz. Επομένως, εκεί που εμείς βλέπουμε καθαρά ένα βίντεο, και μας μοιάζει σα να έχει συνοχή, για τη γάτα μπορεί να είναι διακοπτόμενο και να φαίνεται ότι η εικόνα “τρεμοπαίζει”.

Καταλαβαίνουν οι γάτες τις βιντεοκλήσεις;

Οι γάτες βλέπουν καλύτερα κοντά απ’ ότι μακριά, οπότε αν δείξετε την οθόνη του κινητού σας στη χνουδωτή σας φίλη, πιθανότατα θα την παρατηρήσει. Όσο για το αν αναγνωρίζουν και αλληλεπιδρούν με τους κηδεμόνες τους στο τηλέφωνο, τα δεδομένα που έχουμε είναι κυρίως ανεκδοτολογικά. Το πιθανότερο είναι ότι αναγνωρίζουν τους κηδεμόνες τους από τη φωνή τους. Σύμφωνα με μια έρευνα, φάνηκε ότι οι γάτες ανταποκρίνονται περισσότερο όταν οι κηδεμόνες τους λένε το όνομά τους απ’ ότι όταν το λένε άγνωστοι.

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι, όταν βλέπουν ανθρώπινα πρόσωπα σε φωτογραφίες, οι γάτες μπορούν να αναγνωρίσουν τους κηδεμόνες τους μόνο το 54% των φορών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι φάνηκε να αναγνωρίζουν άλλες γάτες περισσότερο απ’ ότι ανθρώπους, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 91%.

Επομένως, ενώ μια γάτα μπορεί να διασκεδάζει βλέποντας κινούμενα αντικείμενα να περνάνε από μπροστά της στην οθόνη, μάλλον είναι δύσκολο γι’ αυτήν να μας αναγνωρίσει όταν μας βλέπει σε μια βιντεοκλήση. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι είναι κακό να κάνουμε βιντεοκλήσεις με το αγαπημένο μας κατοικίδιο!

Βλέπουν οι γάτες τηλεόραση;

Περίπου. Πολλές γάτες μπορεί να κοιτούν την τηλεόραση όταν παίζει κάποια εκπομπή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βλέπουν ακριβώς ό,τι βλέπουμε εμείς. Μπορεί να διασκεδάζουν παρατηρώντας την κίνηση και τα χρώματα, αλλά δεν φαίνεται να διαθέτουν τις γνωστικές δεξιότητες και τη λογική να επεξεργαστούν αυτά που βλέπουν όπως οι άνθρωποι. Βλέποντας ένα πολύχρωμο πουλί σε κάποιο ντοκιμαντέρ, δεν θα σκεφτούν “να ένα πολύχρωμο πουλί”, αλλά περισσότερο κάτι σε στυλ “να ένα μικρό κινούμενο αντικείμενο που πρέπει να πιάσω!”

Η τηλεόραση εμπλουτίζει το περιβάλλον της γάτας

Μια έρευνα του 2008 κατά την οποία μελετήθηκε η ανταπόκριση γατών καταφυγίου σε οπτικά ερεθίσματα, κατέληξε σε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Οι ερευνητές έδειξαν ότι η παρακολούθηση δισδιάστατης οθόνης συμβάλλει στον εμπλουτισμό του περιβάλλοντος της γάτας, ειδικά όταν παρακολουθεί “στοιχεία θηραμάτων και γραμμική κίνηση”. Παρατηρήθηκε ότι οι περισσότερες γάτες έχασαν το ενδιαφέρον τους σε αυτό που έβλεπαν μετά από τρεις ώρες. Αυτή η διάρκεια εκπλήσσει, καθώς οι γάτες είναι ενεργές για περίπου εφτά ώρες κάθε μέρα.

Συμπεράσματα:

Δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά πόσα απ’ αυτά βλέπουν οι γάτες μας στην οθόνη του κινητού, του τάμπλετ, ή της τηλεόρασης, καταλαβαίνουν και επεξεργάζονται. Φαίνεται, όμως, ότι κάποια προγράμματα στην τηλεόραση μπορούν να τις απασχολήσουν και να τους κρατήσουν παρέα όσο λείπουμε από το σπίτι ή όταν είμαστε απασχολημένοι με άλλες δουλειές. Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλά βίντεο, εφαρμογές, ακόμα και τηλεοπτικά προγράμματα, που απευθύνονται σε γάτες. Δεν χάνετε κάτι να δοκιμάσετε να εμπλουτίσετε την καθημερινότητα της γατούλας σας με χρώματα και κίνηση!

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos