DBRS: Πτώση των φορτίων στο λιμάνι του Πειραιά έως και 30% λόγω Χούθι

06 Φεβρουαρίου 2024 16:08

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα στη Βόρεια Ευρώπη και η τρέχουσα κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχουν προσωρινά αρνητικές επιπτώσεις στις λειτουργίες των λιμανιών εμπορευματοκιβωτίων σε όλη την Ευρώπη, σημειώνει σε έκθεσή της η DBRS.

Ειδικότερα, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα λιμάνια της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου συμπεριλαμβανομένου του Πειραιά, ενώ τα κύρια λιμάνια προσέγγισης στη Βόρεια Ευρώπη αναμένεται να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο.

Το λιμάνι του Πειραιά
Στην Ελλάδα, το λιμάνι του Πειραιά, το πέμπτο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη, ο όγκος των φορτίων είναι μέχρι στιγμής αρκετά σταθερός με μικρή επίπτωση από τις διαταραχές.

Ωστόσο, η DBRS αναμένει πτώση των εμπορευματικών μεταφορών περίπου 30%. Οι κολοσσοί της ναυτιλίας CMA CGM, Cosco Container Lines, Evergreen Line και Orient Overseas Container Line αποφάσισαν να σταματήσουν τα τριήμερα δρομολόγιά τους από την Ασία προς τον Πειραιά, τα οποία αποτελούσαν ενδιάμεσο σταθμό για τη βόρεια Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, η Maersk και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν αλλάξει δρομολόγιο προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, το οποίο δεν εισέρχεται στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο Θάλασσα. Η είσοδος στο κέντρο της Μεσογείου προσθέτει επιπλέον ημέρες στην ήδη μακρύτερη διαδρομή.

Μεγαλύτερος ο αντίκτυπος στα λιμάνια της Μεσογείου
Σύμφωνα με την DBRS, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα λιμάνια της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου με κάποια προσωρινή μείωση του όγκου, ενώ τα κύρια λιμάνια στη Βόρεια Ευρώπη αναμένεται να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο.

Λιμάνια που συνήθως χρησιμοποιούνται για ενδιάμεσες στάσεις θα χάσουν μέρος του όγκου τους αφού οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες είτε
μειώνουν τις στάσεις είτε ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή. Ο αντίκτυπος
αναμένεται να είναι διαχειρίσιμος, εκτός εάν η αστάθεια στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας παραταθεί.

Η DBRS εκτιμά ότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Ευρώπη και τον Παναμά θα έχουν βραχυπρόθεσμο και ήπιο αντίκτυπο μόνο στα μεμονωμένα λιμάνια που επηρεάζονται.

Συγκεκριμένα:

Τα πρωτεύοντα λιμάνια προσέγγισης αναμένεται να έχουν ηπιότερες επιπτώσεις και ταχύτερη ανάκαμψη λόγω των πιο σταθερών ταμειακών ροών.
Καθυστερήσεις σε μέρος των πλοίων λόγω της μεγαλύτερης εναλλακτικής διαδρομής μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω προσωρινές λειτουργικές ανεπάρκειες στα επηρεαζόμενα λιμάνια, ενώ η κατάσταση θα επιλυθεί σταδιακά.
«Αναμένουμε κάποιες προσωρινές λειτουργικές αναποτελεσματικότητες στα επηρεαζόμενα λιμάνια που θα δημιουργήσουν συμφόρηση, δεδομένων των καθυστερήσεων των πλοίων που χρησιμοποιούν την εναλλακτική διαδρομή και αναμένεται να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη στα μέσα Φεβρουαρίου. Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί από τις κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή αυτή και το κλείσιμο των τερματικών σταθμών λόγω της παρελθούσας περιόδου διακοπών», δήλωσε η Ana Relanzon, Αντιπρόεδρος Εταιρικής Χρηματοδότησης της Morningstar DBRS.

Η διώρυγα του Παναμά
Επιπλέον, η χαμηλή στάθμη των υδάτων στη διώρυγα του Παναμά λόγω της έντονης ξηρασίας προκαλεί επίσης επιπλέον διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο. Ο συνολικός αριθμός των διελεύσεων μέσω της διώρυγας του Παναμά είναι περίπου 40% χαμηλότερος από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Αυτό αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στα λιμάνια των ΗΠΑ, με την Ανατολική Ακτή να επηρεάζεται ενδεχομένως περισσότερο από τη Δυτική Ακτή.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos