Τι μπορούν να καταλάβουν οι σκύλοι όταν μυρίζουν τους ανθρώπους

22 Φεβρουαρίου 2024 14:09

Πόσες φορές έχετε επιστρέψει σπίτι και ο σκύλος σας έχει κολλήσει τη μύτη του πάνω σας και σας μυρίζει με μανία;

Ή πόσες φορές έχει τύχει να συναντήσετε έναν σκύλο και να σας μυρίζει προτού σας αφήσει να τον χαϊδέψετε ή γενικά έχετε βιώσει παρόμοιες καταστάσεις που κάποιος σκύλος προσπαθεί να “κλέψει” λίγη από τη μυρωδιά σας; Αν συναναστρέφεστε με σκύλους ή αν είστε σκυλογονιός τότε η απάντηση είναι μάλλον: πολλές!

Το δικό μου μικρό κοκόνι όταν γυρίζω σπίτι – ακόμα και μετά από 10 λεπτά απουσίας – το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να μυρίσει το παλτό μου και τα χέρια μου για να κουτσομπολέψει και να καταλάβει που βρισκόμουν.

Γιατί, όμως, οι σκύλοι μυρίζουν τους ανθρώπους; Ειδικά σε κάποια σημεία όπως είναι ο καβάλος αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο. Τι μπορούν, λοιπόν, να καταλάβουν από τη μυρωδιά μας;

Η δύναμη της μύτης των σκύλων

Η μύτη των σκύλων είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο. Έχουν έως 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, γεγονός εκπληκτικό αν σκεφτούμε ότι οι άνθρωποι έχουν έως 10 εκατομμύρια. Μπορούν να διακρίνουν από 30.000 έως 100.000 μυρωδιές και αυτό οφείλεται σε ένα όργανο, το οποίο ονομάζεται Jacobson ή το vomeronasal organ και βρίσκεται κοντά στο κάτω μέρος της ρινικής οδού. Συνδέεται με το τμήμα εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αναγνώριση οσμών και είναι περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από εκείνο των ανθρώπων. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι σκύλοι χρησιμοποιούνται για να εντοπίσουν ναρκωτικά, ανθρώπους κάτω από συντρίμμια ή ανθρώπους που έχουν χαθεί -εξαφανιστεί, εκρηκτικούς μηχανισμούς σε εμπόλεμες ή και όχι ζώνες. Πολλοί μάλιστα είναι οι σκύλοι που μπορούν να εντοπίσουν κάποιες ασθένειες στους ανθρώπους, όπως ο καρκίνος ή ο διαβήτης.

Οι ασθένειες που μπορούν να ανιχνεύσουν οι σκύλοι στους ανθρώπους
Μακάρι στο μέλλον να μάθουμε περισσότερα πράγματα από τους σκύλους και να μας βοηθήσουν κι άλλο τόσο σε θέματα ψυχολογικής όσο και σωματικής υγείας.
Γιατί οι σκύλοι μυρίζουν τους ανθρώπους

Οι σκύλοι μυρίζοντας τους ανθρώπους μπορούν μέσω των ιδρωτοποιών τους αδένων να μάθουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Αυτοί οι αδένες απελευθερώνουν φερομόνες που μεταδίδουν διαφορετικές πληροφορίες όπως η ηλικία, το φύλο ή η διάθεση. Μάλιστα, οι σκύλοι μυρίζουν και τα απόκρυφα σημεία άλλων σκύλων όχι μόνο για να μάθουν τις παραπάνω πληροφορίες αλλά και για να καταλάβουν πότε ένα θηλυκό σκυλί βρίσκεται σε οίστρο.

Είναι πολύ πιθανό τα σημεία που μυρίζουν περισσότερο οι σκύλοι να είναι οι μασχάλες και τα γεννητικά όργανα των ανθρώπων γιατί εκεί συγκεντρώνονται οι περισσότεροι αδένες. Και δεδομένου ότι οι σκύλοι φτάνουν περίπου μέχρι τη μέση των ανθρώπων, ο καβάλος είναι μάλλον το συνηθέστερο σημείο για να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τι μπορούν να καταλάβουν οι σκύλοι όταν μυρίζουν τους ανθρώπους

Οι τετράποδοι φίλοι μας μπορεί να καταλάβουν αν έχουμε έρθει σε σεξουαλική επαφή στο κοντινό παρελθόν, αν κάποια γυναίκα έχει γεννήσει πρόσφατα, αν έχει ωορρηξία ή αν βρίσκεται σε έμμηνο ρήση (περίοδο). Αυτό συμβαίνει γιατί αυτοί οι άνθρωποι εκπέμπουν ένα υψηλότερο επίπεδο φερομόνων και οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν αυτή τη διαφορετική μυρωδιά. Ειδικά αν είστε κηδεμόνας ενός σκύλου, είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσει να σας μυρίσει γιατί θέλει να μάθει πάση θυσία γιατί μυρίζετε διαφορετικά από πριν. Μπορεί να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνει έμμηνος ρήση για παράδειγμα, αλλά μόνο και μόνο που αντιλαμβάνεται κάτι διαφορετικό πάνω σας θέλει να μάθει το γιατί.

Οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές μυρωδιές των μελών της οικογένειας ακόμα και όταν πρόκειται για πανομοιότυπα δίδυμα. Επομένως, μπορούν να αναγνωρίσουν κάποιον άνθρωπο από τη μυρωδιά του πριν καν τον δούνε. Μπορούν να καταλάβουν αν κάποιος είναι γνωστός ή ξένος, αν δηλαδή τον συγκεκριμένο άνθρωπο που μυρίζουν τον έχουν ξανασυναντήσει ή αυτή είναι η πρώτη φορά. Γνωρίζουν ποιες μυρωδιές έχετε προσελκύσει όσο δεν βρισκόσασταν μαζί τους. Μπορούν ακόμα να καταλάβουν αν έχετε καλή ή κακή διάθεση. Μπορούν να μυρίσουν τι έχετε φάει, ποιον έχετε χαιρετίσει και αν χαϊδέψατε άλλο ζωάκι.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν μέσω της όσφρησης τα πάντα για έναν άνθρωπο, από τη διάθεσή του και αν έχει κάποια ασθένεια, μέχρι το αν πρόσφατα ήρθε σε σεξουαλική επαφή ή αν συνάντησε κάποιον γνωστό όσο έλειπε. Επομένως, δεν μπορείτε με τίποτα να κρυφτείτε από τον τετράποδο φίλο σας, ο οποίος γνωρίζει και τα πιο κρυφά σας μυστικά.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos