Mη μισθωτοί οφειλέτες: Χάνουν την ασφαλιστική ικανότητα από 1η Μαρτίου – Διατηρούν δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας

29 Φεβρουαρίου 2024 15:38

Ανασφάλιστοι, θα είναι, από αύριο, τουλάχιστον 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δεν ρύθμισαν τα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ, το σύνολο των υποχρεώσεών τους, για το 2023. Θα έχουν δωρεάν πρόσβαση μόνο σε δημόσιες δομές υγείας, λαμβάνεται ωστόσο μέριμνα για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων.

Πιο αναλυτικά, οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ με ενεργό ΑΜΚΑ, θα εξακολουθήσουν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ωστόσο από την 1η Μαρτίου θα καταβάλλουν πλέον από την τσέπη τους δαπάνες για πρόσβαση σε ιδιωτικές δομές υγείας, για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, όπως ιδιωτική συνταγογράφηση, για ιατρικές ή άλλες θεραπευτικές πράξεις, διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα κ.α.

Τονίζεται πως δεν αλλάζει κάτι για παιδιά, χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία, που θα εξακολουθούν να καλύπτονται και από ιδιώτες παρόχους, σύμφωνα με την απόφαση του 2022.

Κατ’ εξαίρεση, η ασφαλιστική ικανότητα παρατείνεται έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2025 για πληγέντες από φυσικές καταστροφές, τους άνεργους των συγκεκριμένων περιοχών και τους πληγέντες των πυρκαγιών του Ιουλίου του 2018 στην Αττική, αλλά και για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Aκόμη και όσοι πλήρωσαν ή ρύθμισαν τις ασφαλιστικές οφειλές τους και αυτό το έκαναν πρόσφατα, εντός του Φεβρουαρίου, μπορεί να εμφανίζονται στο σύστημα ως ανασφάλιστοι. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πάνε σε κάποιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, θα εξυπηρετηθούν χωρίς ραντεβού κατά προτεραιότητα, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη λόγω της απώλειας της ασφαλιστικής ικανότητας, αφού έχουν ρυθμίσει ή καταβάλει τις οφειλές τους.

Με την ίδια τροπολογία το Υπουργείο Εργασίας στο επίδομα μητρότητας ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για την καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Πρόκειται για τα 780 ευρώ το μήνα για 9 μήνες.

Στις υιοθεσίες η καταβολή γίνεται αφού τελεσιδικήσει η δικαστική απόφαση, ενώ σε περίπτωση παρένθετης μητρότητας την παροχή δικαιούται και η παρένθετη μητέρα αλλά και η μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο, ενώ για τα ομόφυλα ζευγάρια ο δικαιούχος του επιδόματος καθορίζεται με κοινή δήλωση των συζύγων που θα πρέπει να κάνουν προς τον ΕΦΚΑ.

ertnews.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos