Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες των σκύλων

02 Απριλίου 2024 16:15

Μια από τις πιο δύσκολες συνθήκες στις οποίες καλείται να αντεπεξέλθει ένας κηδεμόνας ζώου συντροφιάς, είναι η εμφάνιση κάποιας ασθένειας.

Τα σκυλάκια μπορεί να υποφέρουν από πολλές διαφορετικές παθήσεις, κάποιες περισσότερο και κάποιες λιγότερο σοβαρές.

Ευτυχώς, με την κατάλληλη πρόληψη και φροντίδα της υγείας τους, μπορείτε να προλάβετε πολλές σκυλίσιες ασθένειες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο σκύλος σας να πηγαίνει τακτικά στον/στην κτηνίατρο για έλεγχο της υγείας του, να τρώει μια ισορροπημένη διατροφή, και να ακολουθεί μια ρουτίνα αποπαρασίτωσης.

Ας δούμε κάποιες από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που μπορεί να εμφανίσει ο σκύλος σας:

Λοιμώδης Τραχειοβρογχίτιδα των Σκύλων (Kennel Cough)

Η λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα των σκύλων (kennel cough) είναι μια συνηθισμένη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού που προκαλείται από μεταδοτικά βακτήρια ή ιούς. Όπως υποδεικνύει η αγγλική ονομασία της πάθησης, συχνά εξαπλώνεται μέσα στα καταφύγια, και σε άλλα μέρη όπου συγκεντρώνονται πολλά σκυλιά. Προκαλεί ερεθισμό της τραχείας ο οποίος οδηγεί σε δυνατό βήχα που θυμίζει κόρνα. Η bordetella είναι μια κοινή βακτηριακή αιτία της λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας στους σκύλους. Ευτυχώς, υπάρχει εμβόλιο το οποίο μπορεί να προλάβει την εξάπλωση του συγκεκριμένου μικροβίου.

Λεπτοσπείρωση

Η λεπτοσπείρωση είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Λεπτόσπειρα, το οποίο υπάρχει στο νερό, στο χώμα, και στο υγρό γρασίδι. Συνήθως μεταδίδεται μέσω των ούρων μολυσμένων ζώων στο νερό ή στο χώμα που εισέρχεται στον οργανισμό του σκύλου μέσω του στόματος, της μύτης, ή των ματιών. Μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, και νόσο των πνευμόνων. Οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν λεπτοσπείρωση μέσω της επαφής με μολυσμένα ούρα. Είναι σημαντικό ο σκύλος σας να εμβολιάζεται ετησίως κατά της λεπτοσπείρωσης.

Παράσιτα

Ο σκύλος σας μπορεί να κολλήσει παράσιτα οπουδήποτε αν δεν έχει λάβει την κατάλληλη αντιπαρασιτική αγωγή. Υπάρχουν εξωτερικά παράσιτα, όπως είναι οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια, και εσωτερικά παράσιτα, όπως είναι τα σκουλήκια του εντέρου ή της καρδιάς. Ευτυχώς, μπορείτε να προλάβετε τις επιθέσεις τους, ακολουθώντας μια ρουτίνα αποπαρασίτωσης σύμφωνα με τις οδηγίες του/της κτηνιάτρου σας.

Παρβοΐωση στους σκύλους

Ο παρβοϊός των σκύλων είναι μια πολύ μεταδοτική ασθένεια που πλήττει κυρίως κουτάβια, αλλά μπορεί να πλήξει και ενήλικα σκυλιά που δεν έχουν εμβολιαστεί, ειδικά στην περίπτωση που είναι ανοσοκατασταλμένα. Ο ιός επιτίθεται σε κύτταρα του μυελού των οστών και των εντέρων τα οποία διαιρούνται γρήγορα, προκαλώντας έντονη διάρροια, εμετούς, και υπνηλία. Αν δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία, ο παρβοϊός συνήθως αποβαίνει μοιραίος, ενώ μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο ακόμα και σκυλάκια που υπόκεινται σε θεραπεία.

Η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο σκύλος σας πρέπει να κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια κάθε 1-3 έτη, σύμφωνα με τις οδηγίες του/της κτηνιάτρου σας, και να μένει μακριά από άγνωστα σκυλιά και δημόσιους χώρους μέχρι να είναι πλήρως εμβολιασμένος.

Λύσσα

Η λύσσα είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του σάλιου ενός μολυσμένου θηλαστικού, όταν αυτό έρθει σε επαφή με το αίμα, συνήθως μέσω γρατζουνιάς ή δαγκώματος. Προκαλεί νευρολογική δυσλειτουργία που οδηγεί στον θάνατο, και δεν υπάρχει θεραπεία για τους σκύλους. Παρόλα αυτά, υπάρχει εμβόλιο κατά της λύσσας το οποίο πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 1-3 χρόνια ανάλογα με τον τύπο του εμβολίου, κάτι που έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση της λύσσας από τη χώρα μας. Η Ελλάδα θεωρείται ασφαλής κι ελεύθερη από τη λύσσα εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Παρόλα αυτά, είναι απαραίτητο για κάθε σκύλο και γάτα να εμβολιάζονται κάθε συστηματικά, ώστε η κατάσταση στη χώρα να διατηρηθεί ως έχει, και να μη χρειαστεί να κινδυνεύσει από τη θανατηφόρα αυτή ασθένεια ούτε το κατοικίδιο, ούτε οι άνθρωποι που το συναναστρέφονται.

Ουρολοιμώξεις

Οι ουρολοιμώξεις είναι αρκετά συνηθισμένες στους σκύλους. Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν: ούρηση σε ακατάλληλα σημεία, συχνή ούρηση, αυξημένη δίψα, αιματουρία, και υπνηλία. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συνδέονται και με άλλες παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης και οι ασθένειες των νεφρών. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανωμαλία στις συνήθειες του σκύλου σας που σχετίζονται με την ούρηση, πρέπει να ελεγχθούν τα ούρα του από κτηνίατρο.

Οδοντικές παθήσεις

Οι οδοντικές παθήσεις μπορούν να γίνουν σοβαρές για τους σκύλους, αλλά συχνά οι κηδεμόνες αγνοούν τους κινδύνους. Η δυσάρεστη αναπνοή στους σκύλους δεν είναι φυσιολογική, και μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη κάποιας οδοντικής νόσου. Η πλάκα στο στόμα του σκύλου σας καθιστά το περιβάλλον εύφορο για επικίνδυνα βακτήρια και προκαλεί βλάβη στα δόντια και στα ούλα. Τα στοματικά βακτήρια μπορούν να εισχωρήσουν στο κυκλοφορικό σύστημα του σκύλου σας, βλάπτοντας τους νεφρούς και την καρδιά. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική για την προστασία του σκύλου σας.

Μόρβα/Νόσος του Carre

Η μόρβα ή νόσος του Carre είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη και μεταδοτική ιογενής ασθένεια των σκύλων. Μπορεί να πλήξει διάφορα συστήματα του οργανισμού, μεταξύ των οποίων το πεπτικό, το αναπνευστικό, τον εγκέφαλο, και το νωτιαίο μυελό. Ευτυχώς, υπάρχει εμβόλιο που προστατεύει τα σκυλάκια από τη μόρβα. Τα ανεμβολίαστα σκυλιά και τα κουτάβια διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ωτίτιδες

Οι ωτίτιδες συχνά προκαλούνται από την υπερβολική ανάπτυξη μυκήτων ή βακτηρίων, και οδηγούν τα σκυλιά στο να τινάζουν το κεφάλι τους και να ξύνουν τα αυτιά τους. Συχνά, μπορεί να παρατηρήσετε εκκρίσεις ή/και δυσάρεστη μυρωδιά. Οι ωτίτιδες μπορεί να προκαλέσουν στον σκύλο σας πόνο ή κνησμό, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφεθούν χωρίς θεραπεία, καθώς μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Συχνά, οι ωτίτιδες συνοδεύουν προβλήματα στο δέρμα, ή συνδέονται με αλλεργίες. Αν η ωτίτιδα του σκύλου σας φαίνεται να επιμένει για παραπάνω από μία-δύο μέρες, έχει έρθει η ώρα να κλείσετε ραντεβού με τον/την κτηνίατρο.

Δερματικά προβλήματα

Πολλά σκυλάκια αντιμετωπίζουν πολλά διαφορετικά δερματικά προβλήματα. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο κνησμός, και ακολουθούν η απώλεια τριχώματος, η ερυθρότητα, ο ερεθισμός, και άλλες ανωμαλίες του δέρματος. Ένας σκύλος μπορεί να εμφανίσει δερματικά προβλήματα για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων είναι οι αλλεργίες, τα παράσιτα, και οι μολύνσεις. Αν ο σκύλος σας ξύνεται συνέχεια ή μασάει το δέρμα του, ή αν παρατηρήσετε οτιδήποτε διαφορετικό στο δέρμα ή στο τρίχωμά του, επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας.

Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν συχνά οι σκύλοι. Ταυτόχρονα, είναι ένα πρόβλημα υγείας που προλαμβάνεται αρκετά εύκολα. Το πολύ επιπλέον βάρος μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, και τα ορθοπεδικά προβλήματα. Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές μπορεί να προληφθεί και να ανατραπεί σχετικά εύκολα με την κατάλληλη διατροφή και άσκηση.

Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα προκύπτει όταν φλεγμαίνεται κάποια άρθρωση ή πολλαπλές αρθρώσεις στο σώμα. Στους σκύλους, η πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα, που λέγεται επίσης εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων. Η οστεοαρθρίτιδα συνήθως εμφανίζεται στα πιο ηλικιωμένα σκυλάκια, αν και μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα παλιότερων τραυματισμών ή συγγενών ασθενειών όπως είναι η δυσπλασία του ισχίου. Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές είναι διαχειρίσιμη. Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας μπορεί να πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, επικοινωνήστε με τον/την κτηνίατρό σας.

Γρίπη των σκύλων

Η γρίπη των σκύλων οφείλεται σε έναν μεταδοτικό ιό που προκαλεί αναπνευστική νόσο στους σκύλους. Κάθε σκύλος μπορεί να μολυνθεί, αν και κινδυνεύουν περισσότερο αυτοί που συναναστρέφονται στενά με άλλους σκύλους. Τα συμπτώματα της γρίπης των σκύλων είναι παρόμοια με αυτά της ανθρώπινης γρίπης, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Τα περισσότερα σκυλάκια αναρρώνουν λαμβάνοντας υποστηρικτική θεραπεία. Υπάρχει εμβόλιο κατά της γρίπης των σκύλων το οποίο συνιστάται να γίνεται σε σκύλους που έρχονται συχνά σε στενή επαφή με άλλους σκύλους.

Τοξίκωση/δηλητηρίαση

Οι σκύλοι λατρεύουν να βάζουν στο στόμα τους πράγματα που δεν πρέπει. Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας σκύλος μπορεί να πάθει τοξίκωση ή δηλητηρίαση καταπίνοντας κάποια ουσία ή υλικό που δεν επιτρέπεται. Αν ο σκύλος σας φάει κάτι που δεν πρέπει, ή αν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως εμετό, διάρροια, ή δυσκολία στην τουαλέτα, επισκεφτείτε αμέσως τον/την κτηνίατρό σας.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos