Ίμπιζα: Οι τουρίστες «ξεσπιτώνουν» τους ντόπιους - Στα ύψη τα ενοίκια, κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους!

07 Απριλίου 2024 18:39

O υπερτουρισμός στην Ίμπιζα εκτόξευσε τις τιμές των ενοικίων, ξεσπιτώνοντας πολλούς κατοίκους αλλά και εργαζόμενους του δημοφιλούς ισπανικού νησιού.

Όπως μεταδίδει το BBC, η κατάσταση είναι δραματική κυρίως για τους πολίτες που αναγκάζονται να διανυκτερεύουν στα αυτοκίνητά τους -όσοι είναι τυχεροί να έχουν ένα.

Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο, αφορά τους περίπου 160.000 κατοίκους της Ίμπιζα και είναι τόσο σοβαρό, ώστε αρκετοί από αυτούς έχουν βρει στέγη στα οχήματά τους.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του σεφ Σεζάρ Νεμπρέρα, ο οποίος έχει μετατρέψει σε κατάλυμα το αυτοκίνητό του τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο μισθός του πάντως δεν φθάνει για να νοικιάσει ένα διαμέρισμα, όπως λέει. «Η διαμονή στην Ίμπιζα είναι πολύ ακριβή και γίνεται ολοένα και ακριβότερη. Τα ενοίκια είναι πέραν των ορίων των οικονομικών απολαβών. Πρόκειται για μια εναλλακτική λύση, λιγότερο άνετη, αλλά μου επιτρέπει να συνεχίσω να ζω στο νησί», υποστηρίζει στο BBC.

Την ίδια απίστευτη κατάσταση λόγω των πανάκριβων ενοικίων βιώνουν και πολλοί ντόπιοι επαγγελματίες στην Ίμπιζα, ανάμεσά τους και αστυνομικοί.

Πέρυσι, τρεις με τέσσερις αστυνομικοί μετέτρεψαν σε σπίτι τα οχήματά τους στο νησί των Βαλεαρίδων, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό τους όργανο IGC.

Άλλοι κάτοικοι της Ίμπιζα ζουν σε σκηνές και κάποιοι σε κοινόχρηστα καταλύματα, τα οποία τους παρέχουν μόνον τα απολύτως αναγκαία – φαινόμενο που γίνεται ολοένα και συχνότερο σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκράντα, εκπρόσωπος του Sindicato de Inquilinas de Ibiza y Formentera, μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί τους τοπικούς ενοικιαστές.

«Πολλοί καταλήγουν να βιώνουν τραγικές συνθήκες και αρχίζουμε να βλέπουμε παραγκουπόλεις σε όλο το νησί. Χωρίς τη δυνατότητα εύρεσης καταλύματος που να μας επιτρέπει να ζούμε φυσιολογικά, όσοι κατοικούμε στο νησί, έχουμε την αίσθηση ότι μας ωθούν σε αυτή τη λύση», επισημαίνει.

Τα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων και το τσουχτερό κόστος διαβίωσης έχουν αποθαρρύνει πολλούς Ισπανούς από την αγορά ακινήτων, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση της ζήτησης για ενοικιαζόμενα καταλύματα, που με τη σειρά της έχει εκτοξεύσει το κόστος των ενοικίων.

Μόνο για φέτος, οι τιμές των ενοικίων στις Βαλεαρίδες Νήσους αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 18% σε σύγκριση με τη μέση αύξηση του 12% σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο στην Ίμπιζα, ως τουριστικού κόμβου, με τις αυξήσεις των ενοικίων σε ορισμένες περιπτώσεις να αγγίζουν ακόμη και το 50% μόνο κατά το τελευταίο έτος.

Για παράδειγμα, το ενοίκιο για ένα δωμάτιο κυμαίνεται από 700 έως 1.000 ευρώ, ενώ για ένα μέτριο η τιμή μπορεί να φθάσει τα 1.500 ευρώ το μήνα, όπως λέει η Ιζαμπέλ Μαρία Πέρεζ, ταμίας σε σούπερ μάρκετ .

Η ίδια και ο σύζυγός της, εργαζόμενος σε πεντάστερο ξενοδοχείο, υποχρεώθηκαν να μετακομίσουν από το διαμέρισμα που νοίκιαζαν όταν πουλήθηκε στην πεθερά της. Τώρα σκέφτονται να επιστρέψουν στην ηπειρωτική Ισπανία, λόγω του προβλήματος της στέγασης.

«Το πρόβλημα σε άλλες περιοχές της Ισπανίας είναι ότι δεν υπάρχει δουλειά. Εδώ υπάρχουν αρκετές δουλειές, αλλά δεν βρίσκεις που να μείνεις», λέει στο βρετανικό δίκτυο.

Με πληθυσμό μόλις 160.000 κατοίκους, η Ίμπιζα σημείωσε πέρυσι ρεκόρ αφίξεων τουριστών - κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια, ενώ το 84% της οικονομικής της δραστηριότητας έχει σχέση με τον τουρισμό.

Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα κλαμπ της προσφέρουν αρκετές θέσεις εργασίας, ενώ ένα μεγάλο μέρος των κατοικιών της διατίθεται μόνο για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση σε τουρίστες με τους ντόπιους εργαζόμενους να αποκλείονται από την αγορά, όπως σχολιάζει το BBC.

Το στεγαστικό πρόβλημα στην Ίμπιζα απειλεί να υπονομεύσει την ίδια τουριστική βιομηχανία που κατηγορείται ότι το προκάλεσε.

«Όσοι ζουν εδώ, λένε συνεχώς το ίδιο, ότι κάτι πρέπει να γίνει γιατί οι τιμές των ενοικίων ανεβαίνουν διαρκώς», υποστηρίζει ο Τζορτζ ΜακΜπλέιν, διευθυντής του ρεστοράν και ντισκοτέκ Ο Beach.

protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos