Πόσο καιρό θυμούνται οι γάτες ανθρώπους που έχουν συναντήσει

15 Μαϊος 2024 14:06

Σας έχει τύχει ποτέ μια αδέσποτη γατούλα που χαϊδέψατε και ταΐσατε να την είδατε ξανά μετά από λίγες μέρες κι αυτή να έτρεξε προς το μέρος σας για περισσότερα χάδια και ίσως λίγο φαγητό;

Αναρωτηθήκατε αν σας θυμάται και πώς τελικά λειτουργεί η μνήμη της;

Αν δεν σας έχει τύχει κάποια τέτοια εμπειρία μπορεί να σας έτυχε να σκεφτείτε αν ο μικρός σας αίλουρος θα σας θυμάται όταν επιστρέψετε από το ταξίδι που έχετε προγραμματίσει.

Η αλήθεια είναι ότι η μνήμη των ζώων μας έχει απασχολήσει πολύ κατά καιρούς και γι’ αυτό ερευνητές προσπαθούν και έχουν δώσει αρκετές απαντήσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Αν δηλαδή οι γάτες θυμούνται τον κηδεμόνα τους μετά από καιρό ή αν γενικά θυμούνται ανθρώπους που έχουν συναντήσει και συναναστραφεί.

Ποιους ανθρώπους θυμούνται οι γάτες;

Οι γάτες, σύμφωνα με έρευνες, έχουν πολύ καλή μακροπρόθεσμη μνήμη. Τα άτομα που θυμούνται είναι αυτά που έχουν συνδεθεί με έντονα συναισθήματά μαζί τους. Μπορεί, δηλαδή, μια γάτα να θυμάται κάποιον αγαπημένο άνθρωπο γιατί μαζί του έχει περάσει όμορφα, την έχει φροντίσει, της έχει δώσει φαγητό και αγάπη, αλλά είναι σε θέση να θυμάται και κάποιον που δεν της έχει φερθεί ωραία και μπορεί δυστυχώς ακόμα και να την έχει κακοποιήσει. Και αυτές οι αναμνήσεις συνήθως διαρκούν για πάντα.

Πώς θα καταλάβετε αν η γάτα σας σάς θυμάται;

Οι γάτες έχουν διάφορους τρόπους να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους. Μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι μια γάτα σας θυμάται ακόμα κι αν πέρασε λίγος καιρός από τότε που έχετε να την δείτε είναι τα εξής:

● σας πλησιάζει και σας ζητάει με τον τρόπο της να την χαϊδέψετε
● σας σκουντάει με το κεφάλι της
● θέλει να είναι δίπλα σας ακόμα κι αν βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο
● είναι αρκετά «ομιλητική» και παιχνιδιάρα όταν σας βλέπει

Αντίθετα, αν κάποιος άνθρωπος δεν της έχει συμπεριφερθεί καλά, μπορεί να αρχίσει να τρέμει, να φοβάται, να τρέξει μακριά του, να προσπαθήσει να κρυφτεί ή σε κάποιες περιπτώσεις να γίνει επιθετική.

Αν μια γάτα δεν έχει ξανασυναντήσει ποτέ ένα άτομο, πιθανότατα να είναι στην αρχή επιφυλακτική και να κρυφτεί για λίγο μέχρι να διαπιστώσει ότι αυτό το άτομο δεν αποτελεί απειλή.

Με ποιον τρόπο οι γάτες συνδέουν έναν άνθρωπο με μια ανάμνηση;

Η όσφρηση και η ακοή μιας γάτας παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο από την όρασή της. Πιο πολύ θα βασιστεί στις μυρωδιές και στους ήχους παρά σε αυτά που βλέπει.

Τα νεογέννητα γατάκια χρησιμοποιούν την όσφρησή τους για να θυμούνται τη μητέρα τους, ειδικά τις πρώτες μέρες της ζωής τους που δεν βλέπουν και δεν ακούν. Με παρόμοιο τρόπο, χρησιμοποιούν την όσφρηση και την ακοή τους για να θυμούνται τους κηδεμόνες τους και άλλους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή τους ή ακόμα και άλλες γάτες, σκύλους ή γενικά ζωάκια. Φυσικά, χρησιμοποιούν και την ακοή τους για να θυμούνται ανθρώπους και άλλα ζώα. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι γάτες αντιδρούν θετικά στο άκουσμα της φωνής του κηδεμόνα τους, ενώ αδιάφορα σε άλλες φωνές που δεν έχουν ξανακούσει.

Οι 4 τρόποι με τους οποίους μια μαμά γάτα μαλώνει τα γατάκια της
Τα γατάκια χρειάζονται πειθαρχία για τη διόρθωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών, όπως κάθε ζωντανό πλάσμα άλλωστε.
Συνοψίζοντας

Οι γάτες μπορούν να θυμούνται ανθρώπους που συνάντησαν για μια ζωή, αρκεί να έχουν δημιουργήσει κάποιο είδος δεσμού με τον συγκεκριμένο άνθρωπο- είτε θετικό είτε αρνητικό. Βασίζονται πολύ στην όσφρηση και την ακοή τους και είναι σε θέση να δημιουργούν καλές και κακές αναμνήσεις. Άρα, την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να λείψετε κάποιες μέρες από το σπίτι, να είστε σίγουρος/η ότι η γάτα σας σάς θυμάται κι ας σας κρατάει λίγα μούτρα. Θα της περάσουν και θα σας δείξει πόσο της λείψατε.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos