Πόσα χρόνια ζουν οι χελώνες – Τι να κάνετε για να επιμηκύνετε τη ζωή τους

24 Μαϊος 2024 17:35

Είναι γνωστό ότι οι χελώνες ζουν περισσότερο από πολλά άλλα κατοικίδια.

Κάποιες χελώνες μπορούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 100 χρόνια. Πολλά κοινά είδη υδρόβιων χελωνών μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 40. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο θα ζήσει μια κατοικίδια χελώνα. Το προσδόκιμο επιβίωσής τους εξαρτάται από το είδος, τη διατροφή τους, και άλλα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντός τους, τα οποία συχνά μπορούμε να ελέγξουμε.

Αν αναρωτιέστε πόσο μπορεί να ζήσει θεωρητικά η χελώνα σας, αρχικά πρέπει να ταυτοποίησετε σε ποιο είδος ανήκει. Οι κοκκινομάγουλες χελώνες μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 30 αν τις φροντίσετε σωστά, ενώ κάποιες χελώνες της ξηράς μπορούν να φτάσουν τα 50 ή ακόμα και τα 80! Επομένως, υπάρχει σημαντική περίπτωση η χελώνα σας να ζήσει περισσότερο από εσάς, οπότε είναι σημαντικό να σχεδιάσετε τη μελλοντική της φροντίδα αν σκοπεύετε να πάρετε κάποια μακρόβια χελώνα.

Οι μεγαλύτερες σε μέγεθος χελώνες μπορούν να ζήσουν πάρα πολλά χρόνια. Τα μικρότερα, οικόσιτα είδη ζουν λιγότερο, αλλά και πάλι μπορεί να αντέξουν για μερικές δεκαετίες. Υπάρχουν καταγραφές χελωνών (κυρίως γιγάντιων) που έχουν φτάσει – ή και ξεπεράσει – τα 200 χρόνια. Φυσικά, είναι δύσκολο να εξακριβώσει κανείς αυτές τις πληροφορίες, καθώς οι χελώνες αυτές προφανώς έζησαν περισσότερο από τους κηδεμόνες τους.

Πώς να φροντίσετε την υγεία της χελώνας σας όσο καλύτερα γίνεται

Φυσικά, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία της χελώνας σας να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή που χρειάζεται κάθε χελώνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος στο οποίο ανήκει. Κάποια είδη, όπως η απαλώνη, τρώνε κυρίως ψάρι και κρέας. Άλλες χελώνες, όπως οι κοκκινομάγουλες, τρώνε ένα συνδυασμό εντόμων, ψαριών, και λαχανικών. Μελετήστε προσεχτικά τι πρέπει να ταΐζετε την χελώνα σας. Παρότι πολλές χελώνες τα πάνε καλά με έναν συνδυασμό πέλλετ του εμπορίου και φρέσκιας τροφής, οι αναλογίες και οι τύποι των τροφών διαφέρουν.

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της έλλειψης βιταμίνης Α, που είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι κατοικίδιες χελώνες. Η έλλειψη ασβεστίου που συχνά προκύπτει από την έλλειψη βιταμίνης D είναι άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χελώνες που ζουν μέσα στο σπίτι χωρίς υπεριώδη ακτινοβολία, και μπορεί να προκαλέσει μαλακά καβούκια και προβλήματα στην ανάπτυξη.

Η διατροφή δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που κρατά μια χελώνα υγιή. Βεβαιωθείτε ότι επισκέπτεστε τακτικά τον/την κτηνίατρό σας ώστε να μπορούν να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα υγείας. Ακόμα, ένα καθαρό ενυδρείο με αρκετό χώρο, μπορεί να βοηθήσει τη χελώνα σας να παραμείνει υγιής. Η βρωμιά και το στρες που προκαλεί μπορούν να μειώσουν δραματικά το προσδόκιμο επιβίωσης της χελώνας σας. Επίσης, είναι απαραίτητο να διατηρείτε την κατάλληλη θερμοκρασία για να ευημερεί η χελώνα σας.

Συχνές απειλές

Αν γνωρίζετε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παθήσεις που απειλούν συγκεκριμένα το είδος χελώνας που έχετε, μπορείτε πιο εύκολα να τις προλάβετε ή να αναγνωρίσετε νωρίς τα συμπτώματα. Οι οικόσιτες χελώνες εμφανίζουν αναπνευστικές λοιμώξεις, μολύνσεις στο καβούκι, παράσιτα, και αποστήματα. Οι αναπνευστικές λοιμώξεις και τα αποστήματα συχνά οφείλονται στην έλλειψη βιταμίνης Α, ενώ οι μολύνσεις στο καβούκι συνήθως προκύπτουν από κακή ποιότητα νερού ή τραυματισμούς. Πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε αν η χελώνα σας έχει παράσιτα, εκτός αν ο/η κτηνίατρός σας πραγματοποιεί τακτικές εξετάσεις κοπράνων.

Οι χελώνες που ζουν σε λιμνούλες εξωτερικού χώρου ή στην αυλή σας είναι πιο επιρρεπείς σε θηρευτές και στα στοιχεία της φύσης. Επομένως, είναι πιο επικίνδυνο να έχετε τη χελώνα σας έξω απ’ το σπίτι απ’ ότι μέσα στο σπίτι. Γι’ αυτό, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί χώροι σας είναι καλά περιφραγμένοι και προφυλαγμένοι από τις καιρικές συνθήκες. Μια χελώνα εξωτερικού χώρου μπορεί να φαγωθεί ή να κακοποιηθεί από άλλα ζώα – άγρια ή κατοικίδια. Βεβαιωθείτε ότι η οικόσιτη χελώνα σας δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κήπο ή την αυλή σας περνώντας κάτω από την περίφραξη. Τέλος, τα άγρια ζώα μπορεί να εκθέσουν τη χελώνα σας σε ασθένειες.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos