9 πράγματα που πιστεύουμε για τους σκύλους και δεν ισχύουν

26 Μαϊος 2024 18:51

Οι σκύλοι μας είναι οι καλύτεροι φίλοι μας.

Τους αγαπάμε, τους κάνουμε όλα τα χατίρια, συχνά μάλιστα τους κακομαθαίνουμε, και θέλουμε να είναι ευτυχισμένοι. Πόσα όμως γνωρίζουμε πραγματικά για αυτούς αλλά και γενικά για τους σκύλους; Πόσα ξέρουμε για τη συμπεριφορά τους, τις ανάγκες τους, τις διατροφικές τους ανάγκες, τις συνήθειές τους, την υγεία τους;

Ακόμα και αν απαντήσετε ότι γνωρίζετε τα βασικά, αυτό που έχουμε να σας πούμε είναι ότι πιθανόν ακόμα και αυτά τα βασικά ή κάποια από αυτά να μην ισχύουν. Γιατί, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και εδώ υπάρχουν από παλιά τόσοι μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με τα αγαπημένα μας κατοικίδια που δύσκολα θα δεχόμασταν ότι δεν ισχύουν. Καλό λοιπόν είναι να μάθουμε κάποιους από αυτούς ώστε να κάνουμε τόσο τη δική μας ζωή όσο και του κατοικιδίου μας πιο εύκολη. Γιατί όταν έχουμε μια πεποίθηση που είναι λάθος, το αποτέλεσμα είναι να παρερμηνεύουμε κάποιες συμπεριφορές αλλά και κάποιες ανάγκες του ζώου μας.

Ας ρίξουμε λοιπόν φως σε κάποιους από τους μεγαλύτερους μύθους για τους σκύλους. Και ας δούμε τι ισχύει και τι όχι.

1. Ένας σκύλος που κουνάει την ουρά του είναι ένας χαρούμενος σκύλος

Έχετε αναρωτηθεί τι σας ”λέει” η ουρά του σκύλου σας; Το κούνημα της ουράς είναι μόνο ένας από τους τρόπους επικοινωνίας των σκύλων. Και παρόλο που μια κουνιστή ουρά συχνά υποδηλώνει έναν ενθουσιασμένο ή χαρούμενο σκύλο, εντούτοις αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Για παράδειγμα, ένα έντονο κούνημα της ουράς προς τα δεξιά σημαίνει ευτυχία αλλά το αργό κούνημα μιας ουράς που πηγαίνει μέχρι τη μέση μπορεί να σημαίνει φόβο ή ανασφάλεια. Επίσης μια ουρά που κρατιέται πολύ ψηλά και κουνιέται εξαιρετικά γρήγορα μπορεί να δείχνει για κάποιους σκύλους φόβο ή επιθετικότητα.

2. Οι σκύλοι τρώνε γρασίδι όταν έχουν στομαχικές διαταραχές

Σίγουρα θα έχετε δει τον σκύλο σας να τρώει με την πρώτη ευκαιρία γρασίδι. Οι ειδικοί λένε ότι η κατανάλωση γρασιδιού είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά για τους σκύλους, ανεξάρτητα από το πώς είναι το στομάχι τους. Είναι πιθανό αυτή να είναι μια κληρονομική συμπεριφορά από τους λύκους, οι οποίοι τρώνε γρασίδι για να καθαρίσουν τα επιβλαβή παράσιτα από τα έντερά τους.

3. Αν συναντήσουμε έναν σκύλο, τον αφήνουμε να μυρίσει το χέρι μας

Αυτή είναι μια καλοπροαίρετη σκέψη αλλά και ένας κλασικός μύθος. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να απλώνετε το χέρι σας προς οποιονδήποτε σκύλο που μόλις γνωρίσατε. Στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις μας, είναι δεύτερη φύση μας να κάνουμε μια χειραψία αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι τα σκυλιά δεν είναι άνθρωποι. Το να πλησιάσετε το χέρι σας μπορεί να παρερμηνευθεί από τον σκύλο ως σημάδι επιθετικότητας με αποτέλεσμα εκείνος να σας δαγκώσει. Για αυτό είναι καλύτερα να περιμένετε ήρεμα ώστε να σας πλησιάσει ο ίδιος, αν θέλει βέβαια να το κάνει. Δεν ξέρετε ποτέ το ιστορικό κάποιου σκύλου και πόσο καλά εκπαιδευμένος είναι. Ο κανόνας λέει ότι αν πρέπει να πλησιάσετε έναν νέο σκύλο, κάντε το από το πλάι και αποφύγετε την έντονη επαφή με τα μάτια.

4. Η κακή αναπνοή του σκύλου είναι απολύτως φυσιολογική

Η κακή αναπνοή του σκύλου είναι τόσο συνηθισμένη που οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι απλώς κάτι με το οποίο πρέπει να ζουν. Η αλήθεια είναι ότι η αναπνοή του σκύλου σας πραγματικά δεν πρέπει να είναι τόσο κακή. Εντάξει, ο σκύλος σας δεν θα έχει ποτέ αναπνοή φρέσκιας μέντας, αλλά δεν πρέπει η μυρωδιά να είναι και αφόρητη.

Η κακή αναπνοή είναι ένας δείκτης υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Συγκεκριμένα, η χρόνια κακή αναπνοή προκαλείται από βακτήρια στο στόμα και είναι συχνά το πρώτο σημάδι οδοντικής νόσου. Ο μεγαλύτερος ένοχος της κακής αναπνοής των σκύλων είναι η περιοδοντική νόσος, η οποία επηρεάζει έως και το 80% των σκύλων μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Εκτός από την απώλεια δοντιών, τα αποστήματα και την περιοδοντική νόσο, η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των νεφρών, του ήπατος και της καρδιάς.

5. Για να κάνουμε τον σκύλο μας να υπακούσει χρησιμοποιούμε λιχουδιές

Σίγουρα οι λιχουδιές είναι πολύ λαχταριστές και με ωραία γεύση. Και ο σκύλος σας σάς ικετεύει να του δώσετε. Όμως εδώ πρέπει να προσέξετε. Οι λιχουδιές δεν πρέπει να είναι απλώς ένας τρόπος να δωροδοκήσετε το κατοικίδιό σας για να ακολουθήσει τις εντολές σας. Οι εκπαιδευτές θετικής προσέγγισης βλέπουν τις λιχουδιές ως ανταμοιβές και όχι ως δωροδοκίες. Με άλλα λόγια οι λιχουδιές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξετε στον σκύλο σας ότι η συνεπής καλή συμπεριφορά του ή η υπακοή του σε κάτι θα αμειφθεί. Αν τους δίνετε λιχουδιές από πριν, αυτό θα θεωρηθεί δωροδοκία. Για αυτό, όταν κάνουν κάτι καλό – όπως να ρίξουν κάτι που δεν θα έπρεπε να μασούν ή να έρχονται όταν τους καλείτε – θα πρέπει σίγουρα να τους δώσετε κάτι για αυτό.

6. Η υιοθεσία δυο κουταβιών ταυτόχρονα είναι καλό

Η υιοθεσία δύο κουταβιών ταυτόχρονα ακούγεται σαν μια λογική απόφαση. Αλλά και αυτός είναι ένας από εκείνους τους μύθους των σκύλων που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Από την άποψη της εκπαίδευσης και της συμπεριφοράς, τα μεγαλύτερα προβλήματα με δύο νεαρά κουτάβια που μεγαλώνουν μαζί είναι ότι καταλήγουν να είναι πολύ πιο δύσκολο να εκπαιδευτούν. Ακόμα κι αν είναι από τις πιο εύκολες φυλές σκύλων για εκπαίδευση, τα μικρά είναι συχνά τόσο αλληλεξαρτώμενα μεταξύ τους που δύσκολα αναπτύσσονται σωστά όπως θα γινόταν με ένα κουτάβι μόνο του καθώς συνήθως αποσπάται η προσοχή του ενός από το άλλο. Και επίσης επειδή ο δεσμός τους είναι τόσο ισχυρός, τείνουν να δίνουν λιγότερη σημασία στις ανθρώπινες σχέσεις τους.

7. Όσο περισσότερη αγάπη δώσουμε σε έναν σκύλο τόσο καλύτερος θα γίνει

Τι θέλουν τα σκύλοι; Αν η απάντησή σας είναι αγάπη, έχετε μόνο εν μέρει δίκιο. Η αγάπη είναι σημαντική όταν πρόκειται για την καλλιέργεια μιας υγιούς σχέσης με τον σκύλο σας και την ομαλή και καλή εκπαίδευσή του, αλλά μη συγχέετε την αγάπη με τα όρια που πρέπει να θέσετε στο ζώο σας. Τα κατοικίδια είναι μέλη της οικογένειάς μας και αυτό μπορεί να είναι υπέροχο. Συχνά θέλουμε να τα ικανοποιήσουμε δίνοντάς τους την πιο άνετη θέση στο σπίτι ή φαγητό από το τραπέζι. Αυτό όμως μπορεί να αποτύχει. Όπως συμβαίνει και με τα παιδιά, έτσι και τα ζώα χρειάζονται όρια. Χωρίς όρια, θα καταλήξετε με πολλά θέματα συμπεριφοράς, μεταξύ αυτών και επιθετικότητα. Οι σκύλοι δεν πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι σκύλοι, πράγμα που σημαίνει ότι τα όρια που θέτουν οι άνθρωποι είναι ευεργετικά.

Φοβάστε τους σκύλους αλλά θέλετε να υιοθετήσετε έναν; 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε πρώτα
Αν πραγματικά φοβάστε τα σκυλιά, μην πάρετε κάποιο χωρίς προηγουμένως να έχετε προσπαθήσει να νικήσετε τους φόβους σας.
8. Ένας σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει

Κλασική φράση που τη λέμε συχνά με μεταφορικό τρόπο αλλά κάποιες φορές την πιστεύουμε και κυριολεκτικά. Και αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος. Τα σκυλιά τείνουν να γαβγίζουν όταν αισθάνονται ότι απειλούνται (ή όταν απειλείται η οικογένειά τους). Ένα γάβγισμα σκύλου είναι σαν μια προειδοποίηση, και αν αυτή η προειδοποίηση αγνοηθεί, το δάγκωμα είναι ένα εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι σκύλοι για να προστατευτούν.

9. Η επιθετικότητα ενός σκύλου έχει να κάνει με τη φυλή του

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ορισμένες φυλές είναι πιο “επικίνδυνες” από άλλες. Υπάρχουν μάλιστα και νόμοι σε κάποιες χώρες που απαγορεύουν κάποιες φυλές, υποτίθεται επιθετικές. Τα Pit Bulls, για παράδειγμα, είναι μια από τις πιο γνωστές φυλές που θεωρούνται ”επικίνδυνες”. Ωστόσο, η Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση δημοσίευσε μια περίληψη των τρεχουσών μελετών για την επιθετικότητα των σκύλων διαπιστώνοντας ότι η φυλή ενός σκύλου δεν συνδέεται με επιθετικότητα ή κίνδυνο δαγκώματος. Η απαγόρευση ορισμένων φυλών δεν φαίνεται να μειώνει τα συνολικά δαγκώματα σκύλων. Πολλοί άλλοι παράγοντες καθορίζουν εάν ένας σκύλος είναι επιθετικός. Για παράδειγμα, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση του σκύλου είναι από τους πιο κρίσιμους παράγοντες. Οποιοσδήποτε μη κοινωνικοποιημένος σκύλος είναι πιο πιθανό να δαγκώσει από έναν κοινωνικοποιημένο σκύλο, ανεξάρτητα από τη φυλή του.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos