POS και IRIS: Πότε λήγουν οι προθεσμίες

30 Μαϊος 2024 17:04

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για όσους έχουν εκκρεμότητες με την εγκατάσταση συστημάτων πληρωμής POS που μπορούν να διασυνδεθούν με ταμειακές μηχανές άλλα και για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα για να δέχονται και πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS.

Στις 10 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για 7.600 επιχειρήσεις που διαθέτουν συστήματα τα οποία όμως είναι ασύμβατα μεταξύ τους, για να προχωρήσουν στην άμεση αντικατάσταση είτε της ΦΗΜ, είτε του τερματικού POS. Υπενθυμίζεται οτι η παράταση που δόθηκε στις παραπάνω επιχειρήσεις καθως, δεν κατόρθωσαν να διασυνδεθούν χωρίς δική τους υπαιτιότητα, λόγω τεχνικής αδυναμίας κάποιας εκ των συσκευών τους.Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ανατρέχοντας στη διεύθυνση https://www.aade.gr/syndyasmoi-tameiakon-mihanon-pos μπορούν να δουν τους συνδυασμούς ταμειακού συστήματος και τερματικού POS, που διασυνδέονται με επιτυχία, ώστε να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την προμήθεια του κατάλληλου και με ετοιμότητα διασύνδεσης ταμειακού συστήματος με το Μέσο Πληρωμής, που διαθέτουν, ή αντιστρόφως, ανάλογα με την επιλογή τους.

Μετά την παρέλευση της 10η Ιουνίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ και 20.000 ευρώ εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Εξάλλου, στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία που έχουν αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες για να εντάξουν στο σύστημα πληρωμών ΙRIS στις συναλλαγές τους. Όσοι δεν το πράξουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2025 το σύστημα άμεσων πληρωμών θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων. Η επέκταση αφορά όλο το φάσμα των συναλλαγών, το ηλεκτρονικό και το φυσικό εμπόριο.

Οι άμεσες πληρωμές παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση καθώς οι εγγεγραμμένοι χρήστες του IRIS ξεπερνούν πλέον τα 2,6 εκατομμύρια, εκ των οποίων πάνω από 405.000 εγγράφηκαν από τον Ιανουάριο και μετά, καταγράφοντας αύξηση περίπου 18,5% μέσα σε 4 μήνες.

Επιπλέον:

- Από τις αρχές του 2024 έως και τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν 111.000 συναλλαγές IRIS Person to Business έναντι μόλις 11.000 πέρυσι.
- Το ένα τρίτο των υπόχρεων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών -δηλαδή οι 280.000 σε ένα σύνολο περίπου 900.000- έχουν συνδεθεί καθώς στους 150.000 χρήστες του 2023, προστέθηκαν άλλοι 125.000 (αύξηση περίπου 80%).

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης έχει απευθύνει σύσταση προς τις τράπεζες να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές, στα 500 ευρώ για μεταφορές σε ιδιώτες συν 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις, (δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ την ημέρα από 500 που είναι σήμερα).

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos