Τι να κάνετε αν σας γρατζουνίσει ή σας δαγκώσει αδέσποτο

13 Ιουνίου 2024 15:29

ή και δεσποζόμενο. Τι να βάλετε στην πληγή; Να κάνετε αντιτετανικό; Όλες οι απαντήσεις για να μην θέσετε την υγεία σας σε κίνδυνο.

Το έχουμε πάθει όλοι. Σχεδόν όλοι δηλαδή. Για την ακρίβεια όσοι φροντίζουμε ζωάκια. Καθότι τα ζωάκια, δικά μας ή αδέσποτα, δεν έχουν άλλον τρόπο να δείξουν τον πόνο, το άγχος ή τα όριά τους, οπότε ενδέχεται κάποια στιγμή στη ζωή σας να δαγκωθείτε ή να γρατζουνιστείτε. Δεν τρέχει τίποτα. Εχμ, βασικά, τρέχει: αίμα. Αλλά -μεταφορικά μιλώντας- «δεν τρέχει τίποτα». Αν ήταν τόσο επικίνδυνο να δαγκωθεί ή να γρατζουνιστεί κάποιος, όλοι οι εθελοντές αλλά και οι κτηνίατροι, θα ήταν μακαρίτες/ίτισσες. Απλώς αντιλαμβανόμαστε ότι κυρίως αν το ζώο είναι αδέσποτο, μπορεί να έχετε -εύλογα- μια έξτρα ανησυχία.

  • Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να πλύνετε καλά το σημείο της πληγής. Βρείτε ένα κοντινό μπάνιο και πλύντε το σχολαστικά με σαπούνι και νερό, επιμένοντας για λίγα λεπτά. Αυτή η απλή κίνηση θα απομακρύνει τυχόν βακτήρια. Ξεπλύνετε με φρέσκο τρεχούμενο νερό. Σκουπίστε απαλά την πληγή.
  • Για τον έλεγχο της αιμορραγίας (δηλαδή αν το «αδέσποτο λουλουδάκι», σας έχει πατήσει γερή χαρακιά), εφαρμόστε πίεση στο σημείο με έναν καθαρό επίδεσμο ή ένα καθαρό ύφασμα για αρκετά λεπτά, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι δεν τρέχει πια αίμα.
  • Αν έχετε διαθέσιμο, βάλτε λίγο αντισηπτικό ή κάτι τύπου μπεταντίν για την απολύμανση της πληγής.
  • Κρατήστε την πληγή στεγνή και χωρίς να την καλύψετε αμέσως. Βάλτε προληπτικά πάνω της μια αντιβιοτική αλοιφή. Αν δεν έχετε στο σπίτι, πηγαίντε στο κοντινότερο φαρμακείο. Δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού.
  • Μπορείτε αργότερα για να μην εκτεθεί η πληγή σε ρύπους κ.λπ. να την καλύψετε με ένα τσιρότο ή με έναν καθαρό επίδεσμο. Όταν είστε σε καθαρό περιβάλλον, π.χ. στο σπίτι σας και βλέπετε τηλεόραση στον καναπέ, μπορείτε να βγάζετε τον επίδεσμο.

Ας πάμε στα πιο εξειδικευμένα τώρα. Να κάνετε αντιτετανικό ορό;

Αν το τραύμα είναι σοβαρό και δεν έχετε κάνει αντιτετανικό εμβόλιο τα τελευταία 10 χρόνια, τότε να πάτε (καλού-κακού) σε ένα φαρμακείο ή σε ένα κέντρο υγείας και να ζητήσετε να σας κάνουν αντιτετανικό ορό. Να θυμάστε: άλλο είναι ο αντιτετανικός ορός και άλλο το αντιτετανικό εμβόλιο. Το αντιτετανικό εμβόλιο είναι -όπως κάθε εμβόλιο- κάτι που μας προστατεύει προληπτικά. Ο αντιτετανικός ορός είναι κι αυτός σε ένεση, αλλά στην ουσία επιδρά επιτόπου εφόσον προκύψει κίνδυνος να προσβληθούμε από το κλωστηρίδιο του τετάνου.

Πόση ώρα μετά τον τραυματισμό μπορεί να χορηγηθεί ο αντιτετανικός ορός;

Ακόμα και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί μερικές φορές έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς αυτό. Άλλοι λένε «μετά τις 24 ώρες δεν έχει νόημα», άλλοι λένε 48 ή 72 ώρες. Εσείς μπορείτε να το συζητήσετε με τον/τη φαρμακοποιό ή τον/τη γιατρό σας.

Τις επόμενες μέρες τι να προσέξετε;

Συνεχίστε να βάζετε την αντιβιοτική κρέμα και παρακολουθήστε την πορεία της πληγής με τον/την φαρμακοποιό ή με έναν/μία δερματολόγο για να βεβαιωθείτε ότι επουλώνεται καλά. Αν υπάρχουν σημάδια μόλυνσης, αν δηλαδή το σημείο του τραύματος έχει αυξημένη ερυθρότητα, πρήξιμο, αν έχετε αίσθημα καύσου (δηλαδή νιώθετε το σημείο ζεστό), αν μαζέψει πύον, ή αν παρουσιάσετε πυρετό πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε ιατρική συμβολή.

Κινδυνεύετε από λύσσα;

Για να μην αγχώνεστε άδικα, αυτό είναι πολύ σπάνιο και η αντιλυσσική κάλυψη στη χώρα μας είναι πολύ καλή.

Τι άλλο να κάνετε;

Α! κάτι ακόμα που δεν έχει να κάνει με την υγεία σας αλλά συνιστά υπεύθυνη στάση από κοινωνική άποψη. Αν το αδέσποτο που σας τραυμάτισε, σας επιτέθηκε απρόκλητα, δηλαδή εκεί που καθόσασταν αμέριμνος/η και ωραίος/α, τότε καλό είναι να μιλήσετε με τον Δήμο ή τη φιλοζωική της περιοχής. Μπορεί το ζώο να χρειάζεται ιατρική περίθαλψη (να έχει κάποια πάθηση που του δημιουργεί επιθετικότητα) ή να πρέπει να κριθεί εν γένει η επιθετικότητά του. Μην ανησυχείτε: αυτό δεν σημαίνει ότι θα το θανατώσουν. Πλέον οι κτηνίατροι και οι Δήμοι δεν επιλέγουν την ευθανασία, παρά μόνο αν αυτό είναι απολύτως και άκρως επιβεβλημένο για το ίδιο το ζώο ή για τη δημόσια υγεία.

Ας καταρρίψουμε, μιας και τα συζητάμε όλα, το στερεότυπο ότι οι γάτες γρατζουνάνε και οι σκύλοι δαγκώνουν. Μια γάτα μπορεί κάλλιστα να δαγκώσει αφενός, και αφετέρου, έχετε δει τι νυχάρες έχουν οι σκύλοι και πόσο άγαρμποι είναι; Επίσης ας καταρρίψουμε τον μύθο ότι δάγκωμα ή γρατζούνισμα προέρχεται αποκλειστικά από «κακή» συμπεριφορά του ζώου. Μπορεί να γίνει πάνω στο παιχνίδι κατά λάθος, οπότε ας το έχουμε κι αυτό στο μυαλό μας.

Αν μετά από όλα αυτά, δεν σας νοιάζει τίποτα και είστε έτοιμοι/ες για νέες περιπέτειες με τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα μουσουδάκια, σας ανακηρύσσουμε επίσημα pet lovers σαν εμάς. Με την κατάλληλη προσοχή, με την εκπαίδευση των κατοικιδίων μας, και με μέτρα πρόληψης όταν ασχολούμαστε με αδέσποτα, όλα είναι υπό έλεγχο. Άλλωστε και ένα μικρό δάγκωμα ή μια γρατζουνιά είναι πάντα μέσα στο «πρόγραμμα», έτσι δεν είναι;

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos