Airbnb: Nέα φορο-μέτρα και χρονικά πλαφόν με μεταβατική περίοδο προσαρμογής

14 Ιουνίου 2024 12:15

Τα κυβερνητικά σχέδια για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Οι παράμετροι που θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις

Νέα φορολογικά μέτρα αλλά και χρονικούς περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται το ερχόμενο φθινόπωρο και σε κάθε περίπτωση, να εφαρμόζονται μετά από μια μεταβατική περίοδο προσαρμογής.

Το πλαίσιο αυτό περιέγραψε ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης, μιλώντας χθες στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ. Συγκεκριμένα ο κ. Πατέλης προανήγγειλε νέες αλλαγές στο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, μετά το καλοκαίρι, με παρεμβάσεις στα χρονικά όρια και τη φορολόγηση, διαβεβαιώνοντας ότι «σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει περίοδος προσαρμογής» για την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.

Από τις τοποθετήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ήδη γνωστό ότι εξετάζονται νέοι περιορισμοί στις μισθώσεις. Χθες, ο κ. ο κύριος Πατέλης αποκάλυψε δύο νέα στοιχεία: Πρώτον, ότι τα μέτρα θα έχουν και φορολογικό χαρακτήρα και δεύτερον, οτι θα αγγίζουν το ευαίσθητο θέμα του πόσες μέρες θα μπορεί κάποιος να νοικιάσει το σπίτι του μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό όμως που επίσης ξεκαθάρισε για πρώτη φορά είναι ότι τα μέτρα δεν θα έχουν άμεση εφαρμογή αλλά θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής για τους ιδιοκτήτες, όπως δηλαδή έγινε και το πρόγραμμα Golden Visa όπου δόθηκε μεταβατική περίοδος, έως το τέλος Αυγούστου, για την αλλαγή στα όρια αγοράς ακινήτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νεα μέτρα δεν θα στοχεύουν στους ιδιοκτήτες με ένα ή δύο ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωσή, αλλά σε όσους έχουν κάνει επάγγελμα το Airbnb, διαθέτοντας πολλά ακίνητα. Αρχικά, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μαζί με την ΑΑΔΕ θα εξετάσουν την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν απο εφέτος. Δηλαδή εαν όντως άνοιξαν βιβλία στην εφορία οι επαγγελματίες ιδιοκτήτες με πάνω από δυο Airbnb στο ΑΦΜ τους, αν πληρωνουν τους φόρους και τα τέλη κλπ.

Στην συνεχεία θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της τουριστικής σεζόν, ενώ για τις τελικές αποφάσεις θα ληφθούν υπόψη, η γεωγραφική διάσταση, το οικιστικό πρόβλημα της κάθε περιοχής και το κατά πόσο οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν επηρεάσει αρνητικά την εύρεση κατοικίας για μακροχρόνια μίσθωση.

Κάποιες πληροφορίες, που προέρχονται κυρίως από τον ξενοδοχειακό κλάδο, μιλούν για ενεργοποίηση μιας παγωμένης νομοθετικής διάταξης που προβλέπει χρονικούς περιορισμούς στη λειτουργία των AirBnB σε 60 έως 90 ημέρες το χρόνο. Κάποιοι άλλοι φορείς, όπως οι δήμοι ζητούν να ελέγχουν αυτοί τον αριθμό των αδειοδοτήσεων κάτι που αρνείται -για την ώρα- η κυβέρνηση.

Το μόνο που φαίνεται να εξετάζεται είναι το να υπάρξουν μεγαλύτερες πιέσεις για όσους έχουν πολλά ακίνητα στις πλατφόρμες και σε κάθε περίπτωση να μην θίγουν τα εισοδήματα από μία ή δύο βραχυχρόνιες μισθώσεις ειδικά στις περιπτώσεις όπου μια οικογένεια ζει κυρίως από αυτό το έσοδο.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos