Βάσεις 2024: Η εκκωφαντική πτώση στις στρατιωτικές - Ο ανταγωνιστής του Πολυτεχνείου και οι σχολές «έκπληξη» Κύριο

27 Ιουλίου 2024 14:32

Την Πέμπτη 25 Ιουλίου ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βάζοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά του υπουργείου Παιδείας 67% των τμημάτων παρουσίασε πτώση ενώ 38% παρουσίασε άνοδο.

Γιώργος Αγγουράς και Έφη Παπαθανασίου, σύμβουλοι σταδιοδρομίας της Employ Edu Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας αποκωδικοποιούν για το Dnews τις επιλογές των υποψηφίων όπως αυτές αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα των Βάσεων 2024. Σε γενικές γραμμές τα φετινά αποτελέσματα επιφύλαξαν ιδιαίτερες εκπλήξεις καθώς ναι μεν η γενική εικόνα των εκτιμήσεων επιβεβαιώθηκε όμως στην πράξη προέκυψαν και μια σειρά ανατροπών και δεδομένων που αξίζει να αναδειχθούν καθώς αποτελούν μπούσουλα για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις νέες προτιμήσεις των υποψηφίων αλλά και για τον ρόλο που έπαιξαν τα δύσκολα θέματα σε Μαθηματικά, Ιστορία και Φυσική.

Η ακτινογραφία των Βάσεων 2024: Οι εκπλήξεις και οι ανατροπές σε όλα τα επιστημονικά πεδία
Ένας σημαντικός παράγοντας τη χρονιά που ουσιαστικά έκλεισε με την ανακοίνωση των Βάσεων υπήρξε η επίδοση των μαθητών στις εξετάσεις. Οι σημαντικά χαμηλές βαθμολογίες στα τρία πρώτα επιστημονικά πεδία, ιδιαίτερα στην Ιστορία στο 1ο και στη Φυσική στο 2ο και 3ο οπωσδήποτε δεν επηρέασαν μόνο αριθμητικά τις βάσεις αλλά και ποιοτικά καθώς προσδιόρισαν και τον τρόπο που οι υποψήφιοι δήλωσαν τις προτιμήσεις τους στο Μηχανογραφικό.

Έτσι παρατηρήθηκε πτώση των Βάσεων στο 1ο και στο 3οπεδίο η οποία άγγιξε και τμήματα υψηλής ζήτησης όπως η Νομική, η Ψυχολογία, η Ιατρική, η Φαρμακευτική και η Οδοντιατρική. Όσον αφορά το 2ο πεδίο, παρά τις χαμηλές βαθμολογίες που σημειώθηκαν κι εδώ όπως προαναφέρθηκε, υπήρξε ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που οδήγησε σε άνοδο των βάσεων σε κάποιες περιπτώσεις.

Το αντίπαλο δέος του Πολυτεχνείου
Αυτός σχετίζεται με την ανακοίνωση πολλών τμημάτων Μηχανικών με Πανεπιστημιακή προέλευση (παλιά Τ.Ε.Ι) ότι πρόκειται να εξισωθούν μετά την υπογραφή των σχετικών Κ.Υ.Α. με τις αντίστοιχες Πολυτεχνικές σχολές Μηχανικών ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό το στοιχείο κέρδισε το ενδιαφέρον των υποψηφίων με αποτέλεσμα να υπάρξει σχετική άνοδος των βάσεων σε κάποιες σχολές Μηχανικών και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις πολύ σημαντική, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α του οποίου η βάση ανέβηκε κατά 1440 μόρια σε σχέση με το 2023. Αντίστοιχα η ροή αυτή των υποψηφίων προς τα Πανεπιστημιακά τμήματα Μηχανικών συνδυαστικά με τις χαμηλές βαθμολογίες οδήγησαν σε μια πτώση των Βάσεων στις Πολυτεχνικές Σχολές.

Οι σχολές «έκπληξη» στην περιφέρεια και η προοπτική μετεγγραφών
Συνδυαστικά με τον παραπάνω παράγοντα σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανακοίνωση των νέων δεδομένων σε ό,τι αφορά τα αντίστοιχα τμήματα για μετεγγραφή καθώς πολλοί υποψήφιοι φαίνεται ότι δήλωσαν την προτίμησή τους προς τμήματα της περιφέρειας με την προοπτική ίσως αίτησης μετεγγραφής. Έτσι παρατηρείται μια πτώση σε σημαντικά τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης λόγω των χαμηλών βαθμολογιών με ταυτόχρονη άνοδο των βάσεων σε αντίστοιχα τμήματα της Περιφέρειας.

Το φαινόμενο αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό στο 4ο πεδίο όπου τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπως το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ο.Π.Α., το Πληροφορικής στο Α.Π.Θ ή το Οικονομικής Επιστήμης στον Πειραιά σημείωσαν πτώση ενώ αντίστοιχα τμήματα σε Περιφερειακές πόλεις όπως το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Πάτρα, Οικονομικών Επιστημών στις Σέρρες και Πληροφορικής στην Καστοριά παρουσίασαν αξιοσημείωτη άνοδο.

Αναλυτικότερα:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο δεν σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές. Κυρίαρχη ήταν η πτωτική τάση στις βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών αν αναλογιστούμε τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων κυρίως στο μάθημα της Ιστορίας. Ενδεικτικά η Ψυχολογία του ΕΚΠΑ (17.595)παρουσίασε πτώση 250 μόρια ενώ του Παντείου(17290), 230 μόρια.

Μεγαλύτερες οι εκπλήξεις στο 2ο επιστημονικό πεδίο όπου η πανωλεθρία στο μάθημα της Φυσικής και οι αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων των μηχανικών διαμόρφωσαν ένα καινούριο πεδίο. Συγκεκριμένα τα τμήματα μηχανικών για τα οποία έχει εγκριθεί η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών αντίστοιχης ειδικότητας παρουσίασαν αξιοσημείωτη άνοδο.

Τα εν λόγω τμήματα είναι τα εξής:

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Ηράκλειο) +970 μόρια

Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Χανιά) +370

Μηχανολόγων Μηχανικών (Ηράκλειο +1595 μόρια

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Ναυπηγών Μηχανικών (Αιγάλεω) +1360 μόρια

Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Αιγάλεω) +820 μόρια

Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών (Αιγάλεω)+104 μόρια

Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής (Αιγάλεω)+1060 μόρια

Πολιτικών Μηχανικών (Αιγάλεω)+1400 μόρια

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Πάτρα) +1447 μόρια

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Θεσσαλονίκη)+920 μόρια.

Μικρή πτώση για τα τμήματα του 3ου και 4ουεπιστημονικού πεδίου με τις Ιατρικές σχολές του Α.Π.Θ (17965)και του ΕΚΠΑ(18775) να παρουσιάζουν πτώση 250 και 235 μόρια αντίστοιχα. παρόμοιες πτωτικές τάσεις παρατηρούμε στα οικονομικά τμήματα του 4ου πεδίου.

Γιατί οι υπόψήφιοι γύρισαν την πλάτη στις στρατιωτικές σχολές και τα ένστολα τμήματα
Αξίζει να σημειωθεί η πρωτοφανής πτώση στα ένστολα που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν επιθυμία μεγάλου μέρους των υποψηφίων .Χαρακτηριστικά η Αξιωματικών Πυροσβεστική Ακαδημία(14750) έπεσε 1100 μόρια ενώ η σχολή Πυροσβεστών (15660) 1300 μόρια. Ακόμα και τα περιζήτητα ΣΣΑΣ κινήθηκαν πτωτικά στο σύνολό τους.

Ιατρικό ΣΣΑΣ -650

Κτηνιατρικό ΣΣΑΣ -509

Νομικό ΣΣΑΣ -670

Οδοντιατρικό ΣΣΑΣ -665

Οικονομικό ΣΣΑΣ -530

Φαρμακευτικό ΣΣΑΣ -575

Ψυχολόγων ΣΣΑΣ -610

Την μεγαλύτερη πτώση στα ένστολα παρουσίασε η στρατιωτική σχολή Ευέλπιδων -3140 μόρια καθώς και τα τμήματα Ικάρων .ελεγκτών αερομεταφορών -1665, ιπτάμενων -1550 και μηχανικών -765

Η ξέφρενη άνοδος στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών
Πέρα από κάθε προσδοκία ήταν η άνοδος στα τμήματα μουσικων σπουδών λόγω και της αλλαγής στον τρόπο εξέτασης και εισαγωγής στα τμήματα αυτά .Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν φέτος για πρώτη φορά στα εξής μαθήματα: α) Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, Αξιολογείται το επίπεδο οργανοχρησίας των υποψηφίων. β) Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία, γ) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τους/τις υποψηφίους/ες Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή Νέα Ελληνικά για τους/τις υποψηφίους/ες Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) και δ) Σε ένα (1) ακόμη μάθημα της ομάδας προσανατολισμού ή του τομέα που επιλέγει ο/η υποψήφιος/α ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. Υπό το πρίσμα αυτό είδαμε τα ακόλουθα άλματα στις Βάσεις:

Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (14,510), +3380

Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,(14310) +4500

Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου,(12880) +500

Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων(15250) +3460

Αντιθέτως τα τμήματα θεάτρου Αθήνας και Θεσσαλονίκης παρουσίασαν πτώση 590 και1250 μόρια αντίστοιχα.

Καταλήγοντας, ένα ακόμα σημαντικό πόρισμα των φετινών βάσεων είναι ότι οι προβλέψεις για τη δημιουργία του μηχανογραφικού δεν ωφελούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φετινή πορεία των στρατιωτικών σχολών. Γενικά η επαγγελματική σιγουριά των στρατιωτικών σχολών δεν φάνηκε να συγκινεί τους υποψηφίους σε βαθμό τέτοιο που να κρατήσει τις βάσεις σε ένα υψηλό επίπεδο. Είδαμε στρατιωτικές σχολές όπως η ΣΜΥΑ και η Ευελπίδων (Σώματα) να έχουν μια πτώση μεγαλύτερη των 3.000 μορίων. Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος που δεν δήλωσε μια στρατιωτική σχολή στο μηχανογραφικό με το σκεπτικό ότι «δεν την πιάνει» ενώ αποτελούσε στόχο και επιθυμία του έχασε μια μεγάλη ευκαιρία.

Το συμπέρασμα που συνάγεται λοιπόν είναι ότι αν και στα περισσότερα τμήματα είχαμε μικρότερη ή μεγαλύτερη πτώση των βάσεων, υπήρξαν και αρκετά τα οποία «ανέβηκαν». Τα δύσκολα θέματα και οι χαμηλές βαθμολογίες σε συνδυασμό με σημαντικές αλλαγές στις επιλογές του μηχανογραφικού δημιούργησαν μια συνθήκη που εκ των προτέρων ήταν πολύ δύσκολο να προβλεφθεί.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos